Lerend Netwerk: Circulair Slopen
Meer en meer komt de vraag naar hergebruik en hoogwaardige recyclage uit sloop- en renovatiewerken. Maar als sloper bots je op hoge tijdsdruk, krapte op de arbeidsmarkt en sterk gestegen energieprijzen. Hoe ga je hier mee om? In dit Lerend Netwerk ga je samen met experts en collega’s uit de sector aan de slag, met een focus op de rol van slopers in het circulaire sloopproces. Sloopbeheerorganisatie Tracimat verzorgt de inhoud. Met 20 deelnemers wordt samengewerkt aan de kennisdeling tussen slopers die de omslag willen maken naar circulaire sloop.
Dit event is afgelopen
- 6 inspirerende en praktische groepsmomenten
- bedrijfsbezoek aan één of meerdere recyclagebedrijven
- Leer van experten en collega’s uit de sector
- Stel al je vragen doorheen de sessies
- Implementeer je nieuwe kennis meteen binnen jouw bedrijfswerking
- Geniet van een halve dag individuele begeleiding (facultatief)
De volgende thema's komen aan bod:
> Sessie 1: Wettelijke aspecten van Circulair sloop
De sloopsector is onderhevig aan een complex kluwen van Europese, federale en regionale wetgeving. In de eerste sessie starten we dan ook met een helder overzicht van de relevante wetgeving en kijken we naar toekomstige wijzigingen. O.a. de Codex over welzijn op het werk en KB tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen van het VLAREMA komen aan bod.
> Sessie 2: Hergebruik: praktische pistes voor slopers
Tijd voor een stand van zaken over hergebruik van materialen uit de sloop. Welke materialen kan je hergebruiken? Zijn er voldoende afzetmogelijkheden? Welke prijs krijg ik hiervoor? We beantwoorden al jullie vragen en staan stil bij de implementatie van circulaire sloop in jouw eigen bedrijf.
> Sessie 3: Recyclage: naar hoogwaardige oplossingen
Aansluitend op de vorige sessie bespreken we de laatste evoluties binnen hoogwaardige recyclage van enkele gangbare bouwmaterialen.
> Sessie 4: Selectieve slooptechnieken en werforganisatie
Tijdens deze sessie focussen we ons op alles wat zich op de werf afspeelt. Welke slooptechnieken gebruik je best? Hoe ziet een sloopplan eruit? Waar houd je rekening mee? Experts beantwoorden je vragen, waarna we in een workshop een sloopplan opmaken voor een concrete case.
> Sessie 5 Bezoek aan recyclagebedrijf
We brengen een bezoek aan een recyclageplant in de regio Antwerpen die inzet op hoogwaardige recyclage van materialen uit sloop in het hele land. Tijdens de rondleiding zien we de verschillende recyclagestappen en kan je contacten leggen voor eventuele samenwerkingen in de toekomst.
> Sessie 6: Sociale tewerkstelling in de bouw
Eén vijfde van de knelpuntberoepen bevindt zich in de bouw- en installatiesector. Daarom zetten bedrijven steeds meer in op sociale tewerkstelling. In deze laatste sessie bespreken we welke vormen hiervan bestaan en welke ervaringen bedrijven hiermee hebben. Na een terugblik op de sessies volgt een welverdiend diner!
Dit event is afgelopen
Situering
Embuild Vlaanderen Embuild Oost-Vlaanderen - Sint-Niklaas Stationsplein 1 9100 Sint-Niklaas