Marktconsultatie "Online toegang op maat voor jongeren in gemeenschapsinstellingen: Parental Controls & Mobile Device Management"

We richten ons op marktspelers die kennis en ervaring hebben met het ontwikkelen en onderhouden van digitale applicaties & integraties, idealiter met expertise rond het beheren vanop afstand van toestellen en het beheren vanop afstand van toegangen tot toestellen, applicaties en functionaliteiten.

Dit event is afgelopen

Wie zoeken we?

Voor het project “Online toegang op maat voor jongeren in gemeenschapsinstellingen: Parental Controls & Mobile Device Management” nodigen de Gemeenschapsinstellingen (GI) van het agentschap Opgroeien (AO), in samenwerking met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO), ondernemingen en organisaties uit om deel te nemen aan een open digitale marktconsultatie. Hierin gaan we op zoek naar een digitale tool om jongeren die verblijven in een gesloten gemeenschapsinstelling - als onderdeel van hun individuele herintegratietrajecten - gepersonaliseerde,  stapsgewijze, veilige en gecontroleerde toegang te geven, op hun kamer, tot delen van de online- en streamingwereld. 

We richten ons op marktspelers die kennis en ervaring hebben met het ontwikkelen en onderhouden van digitale applicaties & integraties, idealiter met expertise rond het beheren vanop afstand van toestellen en het beheren vanop afstand van toegangen tot toestellen, applicaties en functionaliteiten.

De marktconsultatie bestaat uit twee delen: (1) een online plenaire sessie en (2) optionele online één-op-één gesprekken (10min/gesprek).

Doel project

De gesloten gemeenschapsinstellingen (GI) van het agentschap Opgroeien (AO) hebben als  doel om jongeren van 12 tot 18 (en op korte termijn 25) jarige leeftijd, die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd of zich in een zwaar problematische opvoedingssituatie bevinden, te begeleiden naar herintegratie in de maatschappij via een individueel en persoonlijk traject. Een uitdaging hierbij is het combineren van de toenemende digitalisering met deze individuele herintegratietrajecten.

Tijdens een individueel herintegratietraject proberen de GI maximaal het evenwicht te vinden tussen drie grote doelstellingen: (1) veiligheid, (2) digitalisering en (3) het voorzien in de rechten van de jongeren in kwestie (bv. in privé beeldbellen met contextfiguren). Hierbij gaan digitaliseren en het efficiënt voorzien in de rechten van de jongeren vanzelfsprekend hand in hand. Dit is echter geen evidentie om dit vandaag goed te organiseren. De GI willen dan ook een oplossing vinden voor dit vraagstuk door via een digitale tool een online aanbod te kunnen verschaffen op gepaste toestellen voor de jongeren en om dit aanbod en de toestellen te beheren.

Deze digitale tool moet de GI in staat stellen om de jongeren op een geïndividualiseerde, veilige, gecontroleerde en gefaseerde wijze, op hun kamer, toegang te bieden tot delen van de onlinewereld en/of streamingwereld aangepast aan het gepersonaliseerd herintegratietraject van elke jongere. Deze toegang omvat functionaliteiten zoals communicatie (o.a. beeldbellen) en ontspanning (o.a. streamingdiensten), alsook toegang tot specifieke websites en web-based applicaties.

Begeleiders van de jongeren en de IT beheerders moeten via deze digitale tool ook in staat zijn om de toestellen, online toegangen en bijhorende veiligheidsmaatregelen op efficiënte wijze te beheren en om deze met voldoende flexibiliteit aan te passen doorheen de tijd en volgens de persoonlijke noden van de individuele jongeren.

Daarnaast moet deze digitale tool ook goede ondersteuning bieden op het vlak van lifecycle management, zodat bovenstaande noden blijvend vervuld kunnen worden ondanks wijzigingen aan het aanbod van online content en applicaties (bv. als de GI zelfstandig nieuwe applicaties wil opnemen in de oplossing), en ondanks wijzigingen binnen het aanbod van online content en applicaties (bv. bij updates of andere/nieuwe netwerkverbindingen).

Doel en aanpak marktconsultatie

Tijdens de marktconsultatie willen we vraag- en aanbodzijde voor dit project samenbrengen. Het is de bedoeling om na te gaan in hoeverre marktspelers (deel)oplossingen kunnen aanreiken voor de behoeften en noden van de GI en hoe innovatief, haalbaar (qua tijd, budget, ontwikkelingstraject enz.) en schaalbaar deze (deel)oplossingen zijn.

Er wordt geen voorbereiding (in de vorm van presentaties, pitches of dergelijke) verwacht van de deelnemende ondernemingen en organisaties. Addestino Innovation Management zal de discussie interactief aanpakken en modereren.

De marktconsultatie bestaat uit twee delen: (1) een plenair gedeelte met een toelichting van de geschetste uitdaging en een interactieve groepsdiscussie a.d.h.v. usecases en voorstel(len) van referentiearchitectuur en (2) optionele online één-op-één gesprekken (circa10min/gesprek) waarvoor geïnteresseerde partijen zich kunnen opgeven bij inschrijving. De één-op-één gesprekken laten toe om eventuele technologieën, oplossingen of relevante projecten en uw expertise en visie op de geschetste uitdaging verder toe te lichten aan het projectteam. Voor deze gesprekken dient geen pitch of presentatie voorbereid te worden gezien de gesprekken zullen verlopen op basis van vragen door het projectteam.

Voor een vlotte discussie en goed resultaat is het wel aangewezen om jouw onderneming of organisatie te laten vertegenwoordigen door een technische medewerker (eerder dan door een sales- of PR-medewerker). Zij kunnen doorgaans beter en sneller inschatten wat de technologische oplossingen kunnen zijn voor elke use case.

De uitkomst van de marktconsultatie moet AO GI in staat stellen om een gepaste aanpak uit te werken om een geschikte innovatieve (deel)oplossing(en) voor de gestelde behoefte te laten ontwikkelen of aan te kopen via één of meerdere overheidsopdrachten.

Programma

13u00Verwelkoming
13u05Introductie tot het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO), Astrid De Neve, PIO
13u10Introductie tot het project ‘Persoonlijke en stapsgewijze toegang tot de online wereld voor jongeren in gesloten gemeenschapsinstellingen’, Koen Boedt, Campusverantwoordelijke Beernem, gemeenschapsinstelling De Zande
13u30Interactieve bespreking use cases, deel 1, Pieter Snauwaert, Addestino
14u50Korte pauze
15u00Interactieve bespreking use cases, deel 2, Pieter Snauwaert, Addestino
16u45Vervolgstappen en vragen
17u00Einde
17u15-18u30Online 1-op-1 gesprekken (10 min./gesprek)

Praktisch

De marktconsultatie zal doorgaan op dinsdag 6 februari 2024 en zal volledig online georganiseerd worden. De marktconsultatie zal in het Engels doorgaan. Deelname is gratis maar geïnteresseerden moeten zich inschrijven voor het plenaire gedeelte (en indien gewenst voor een online één-op-één gesprek) tegen uiterlijk donderdag 1 februari 2024.

Je ontvangt enkele dagen op voorhand de link naar de virtuele marktconsultatie. Om de marktconsultatie te kunnen bijwonen, moet je beschikken over een PC of laptop met een stabiele internetconnectie. Tijdens de marktconsultatie zal er informatie via het scherm gedeeld worden en zal er door de moderator feedback gevraagd worden via een aparte webapplicatie. Om vlot te kunnen participeren wordt het afgeraden om gebruik te maken van een mobiel toestel. De marktconsultatie is een interactieve sessie en dus moeilijk te combineren met andere online vergaderingen.

De resultaten van de marktconsultatie zullen samengevat worden in een rapport dat publiek beschikbaar gesteld zal worden via deze website. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de PIO-nieuwsbrief.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
Deelname is gratis maar geïnteresseerden moeten zich inschrijven voor het plenaire gedeelte (en indien gewenst voor een online één-op-één gesprek)
Organisator
PIO i.s.m. Gemeenschapsinstellingen (GI) van het Agentschap Opgroeien