Marktconsultatie: ontwikkeling van een TOTEM-infrastructuur

Via het PIO-project 'TOTEM-infrastructuur' wil het Departement Mobiliteit & Openbare Werken een nieuwe tool laten ontwikkelen die de totale milieu-impact van een ontwerp voor een nieuw infrastructuurproject berekent over de gehele levenscyclus. Daarom nodigen we ontwikkelaars van bestaande tools voor levenscyclusanalyse (LCA) en bedrijven met LCA-expertise uit om deel te nemen aan een open marktconsultatie op 21 februari 2025.

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 13.00 uur
Situering

Marie-Elisabeth Belpairegebouw (groot auditorium) Simon Bolivarlaan 17 1000 Brussel

Doel project

Het klimaatplan van departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) heeft als ambitie om 40% minder CO2 uit te stoten tegen 2030 en 27% minder energieverbruik te realiseren ten opzichte van 2015. Uit de analyses voor de opmaak van het klimaatplan blijkt dat 82% van de broeikasgasuitstoot van het beleidsdomein zich situeert in de aanleg en het onderhoud van infrastructuur. Het departement wenst daarom een nieuwe TOTEM (Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials) te ontwikkelen voor infrastructuur, naar het voorbeeld van de bestaande TOTEM voor gebouwen.

Om dit te realiseren is er een traject opgestart in samenwerking met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) van VLAIO en Addestino. De TOTEM-infrastructuur moet de totale milieu-impact van infrastructuurprojecten over de gehele levenscyclus kunnen berekenen en dit in verschillende fases van het aanbestedingsproces. Hierbij moeten 19 verschillende milieu-indicatoren in rekening genomen worden. Het gebruik van de tool moet departement Mobiliteit en Openbare Werken in staat stellen om:

  • de milieu-impact van infrastructuurprojecten beter te kwantificeren,
  • deze impact mee te nemen tijdens het aanbestedingsproces van nieuwe projecten,
  • en zo de sector aanmoedigen om meer milieuvriendelijke materialen en technieken te gebruiken.

Doel marktconsultatie

Tijdens de marktconsultatie willen we vraag- en aanbodzijde samenbrengen en ‘matchen’. Het is de bedoeling om na te gaan in hoeverre bedrijven oplossingen of expertise kunnen aanreiken die de behoeften en noden van departement Mobiliteit en Openbare Werken dekken en hoe haalbaar deze oplossingen zijn op vlak van technologie, tijd, budget, onderhoud, ontwikkelingstraject, ...

Er wordt geen voorbereiding (in de vorm van presentaties of pitches) verwacht van de deelnemende bedrijven en organisaties. Addestino zal de discussie interactief aanpakken en modereren. De behoeften van departement Mobiliteit en Openbare Werken zullen gepresenteerd worden in de vorm van use cases, waarvan de technische haalbaarheid telkens een score toegekend krijgt op basis van de feedback van de deelnemers. Voor een vlotte discussie en een goed resultaat is het wel aangewezen om jouw bedrijf te laten vertegenwoordigen door een medewerker met technische expertise (in plaats van door een sales- of PR-medewerker). Zij kunnen doorgaans beter en sneller inschatten wat de technologische oplossingen kunnen zijn voor elke use case.

Het doel? Via de marktconsultatie willen we nagaan in hoeverre bedrijven oplossingen kunnen aanreiken voor deze uitdaging en hoe haalbaar deze oplossingen zijn op vlak van technologie, tijd, budget, … De inzichten die we via de marktconsultatie hopen te verwerven, zullen ons toelaten om later dit jaar een of meerdere overheidsopdrachten in de markt te plaatsen voor de ontwikkeling van de tool. 

Wie zoeken we?

Enerzijds zijn we op zoek naar ontwikkelaars van softwareoplossingen voor het uitvoeren van levenscyclusanalyses (LCA's), inclusief aanbieders van bestaande softwarepakketten. De tool zou daarbij een of meerdere van onderstaande activiteiten moeten kunnen ondersteunen: 

  • Het optimaliseren van de ecologische voetafdruk van nieuwe ontwerpen
  • Het vergelijken en selecteren van duurzame materialen
  • Het genereren van Environmental Product Declarations (EPD's) voor nieuwe materialen van leveranciers 

Idealiter heeft de ontwikkelaar/aanbieder een focus op of uitgebreide ervaring met de constructie- of infrastructuursector.

Anderzijds zoeken we dienstverleners met LCA-expertise in de constructie- of infrastructuursector en met ervaring in één van de volgende domeinen: 

  • ondersteuning bij het uitvoeren van LCA’s 
  • ondersteuning bij het opstellen van EPD’s, ISO-standaarden en berekeningsmethodiek voor het uitvoeren van LCA’s
  • ontwikkeling van duurzaamheidsstandaarden of frameworks
  • uitwisseling en gebruik van inputdata uit LCA- en EPD-databases

Waar en wanneer?

De marktconsultatie gaat door op vrijdag 21 februari van 9 tot 13 uur in het Marie-Elisabeth Belpairegebouw in Brussel.

Een paar dagen voor de marktconsultatie krijg je de nodige informatie, zoals de agenda, toegestuurd om deel te nemen. De marktconsultatie zal in het Engels verlopen als er niet-Nederlandstalige deelnemers zijn. De resultaten van de marktconsultatie zullen publiek beschikbaar gesteld worden op de vlaio.be/pio. Om op de hoogte te blijven, kan je je best abonneren op de PIO-nieuwsbrief.

Enkele dagen na de marktconsultatie kan je in een kort een-op-eengesprek met departement Mobiliteit en Openbare Werken onderwerpen bespreken of vragen stellen die moeilijk aan bod konden komen in de groepscontext van de marktconsultatie zelf. Geïnteresseerd? Geef aan op het inschrijvingsformulier dat je wil deelnemen aan deze gesprekken.   

Inschrijven

Deelname is uiteraard gratis, maar inschrijving is verplicht. Je kan dit doen via het inschrijvingsformulier. Inschrijven kan tot 17 februari.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
Gratis
Organisator
PIO - VLAIO i.s.m. Departement Mobiliteit & Openbare Werken en Addestino
Thema's

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 13.00 uur
Situering

Marie-Elisabeth Belpairegebouw (groot auditorium) Simon Bolivarlaan 17 1000 Brussel

Situering

Adres

Marie-Elisabeth Belpairegebouw (groot auditorium) Simon Bolivarlaan 17 1000 Brussel