Marktkansen voor offshore windenergie en waterstof in Scandinavië en Baltische landen

Duik samen met ons in de wereld van de energietransitie in Scandinavië en de Baltische Zee. In de kijker, de doorbraken en marktgroei in landen als Zweden en Finland, en hoe zij de toon zetten met hun vele windenergiecapaciteiten

Dit event is afgelopen

Waarom van belang

De Noordse regio (Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland), is toonaangevend als het op hernieuwbare energie aankomt. Deze landen zijn al sinds het begin van de 20e eeuw koploper in hernieuwbare energie. We kijken naar de factoren die er hebben toe bijgedragen dat landen als Finland aan de top staan van de opwekking van schone energie, en naar de toekomstige kansen voor deze regio.

De Baltische Zee is ondiep en heeft lage golfhoogten met verwaarloosbare getijden; de omstandigheden zijn dus ideaal voor de installatie van grote offshore windenergie-installaties. Het volledige potentieel van offshore windenergie kan worden benut als de landen rond de Baltische Zee grote transnationale vermaasde offshore windenergienetten opzetten op basis van dezelfde normen en methodologie.

Bij de ondertekening van de Marienborg Declaration in 2022 verbonden acht EU-landen aan de Baltische Zee (Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Letland, Litouwen, Polen en Zweden) zich ertoe hun offshore windenergiecapaciteit te verhogen tot 20 gigawatt (GW) in 2030, hetzij een verzevenvoudiging. Bedoeling was minder afhankelijk te worden van de Russische energie.

Momenteel beschikt de Baltische Zee over 2,8 GW aan offshore windcapaciteit, vooral in de Deense en Duitse wateren. De voorgestelde 20 GW zou moeten volstaan om 20 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. De Baltische Zee heeft het potentieel om tegen 2040 tot 93 GW aan offshore windparken te herbergen.

De Finse en Zweedse transmissiesysteembeheerders en ontwikkelaars van offshore windenergie zijn van plan om tegen 2030 een grootschalige offshore waterstofpijpleiding te ontwikkelen die Finland, Zweden en Centraal-Europa met elkaar verbindt. Het project-Baltic Sea Hydrogen Collector (BHC) streeft er voor zijn part naar Finland, Zweden, de Åland-eilanden en Duitsland met elkaar te verbinden. Gebruikmakend van het offshore windpotentieel in de Botnische Golf en de Baltische Zee, bevordert het een robuuste waterstofmarkt en slaat een brug tussen vraag en aanbod. 

Belangrijkste marktkansen onder de loep

  • De rol van Scandinavië in offshore windenergie voor de productie van elektronen en moleculen (waterstof), en informatie over de geplande projecten tot 2030.
  • Duiding bij de snelle groei van windenergie- en waterstofprojecten in de Scandinavische landen, met de nadruk op de doorbraken in Zweden en Finland.
  • De ontwikkelingen in de Baltische Zee en de leerpunten in deze regio. 
  • Het energietrilemma waarmee de Scandinavische en Baltische regio's worden geconfronteerd en de maatregelen om de veiligheid, betaalbaarheid en duurzaamheid in de groene transitie te verzekeren.
  • De geopolitieke dynamiek en de invloed ervan op de energiezekerheid en de marktkansen, vooral in het licht van de recente gebeurtenissen in Rusland en Oekraïne.
  • Offshore windmogelijkheden tot 2050 in IJsland en Groenland. 

Programma

17:00 - 18:00 Welkomstdrink

2023-2030 update rond de offshore wind & H2-markt in de Scandinavische & Baltische landen

Projectupdate Scandinavië & Baltische landen – Sharanya Kumaramurthy, Market Intelligence Manager (The Energy Industries Council) Zoom-in op Scandinavië: 'Offshore wind- & H2-ontwikkelingen in Finland' - Veera Villikari (Finnish Wind Power Association)

18:00 - 18:45
Zoom-in op de Baltische landen “Tender Process Insights & Updates” – Dr. Paulius Zapolskis, Partner (TGS Baltics)
        
Intermezzo - geplande acties voor 2024
Pieter Jan Jordaens en Pieter-Jan Provoost

‘Meet & peek mission’ naar Finland - maart 2024
Belgische economische missie naar Noorwegen - juni 2024

18:45 - 19:15
Offshore Northern Seas (ONS) – Stavanger – augustus 2024
Nocturne Nordics & Baltics – België – NTB T4 2024
"Arctic Circle Assembly 2024" – Marie-Anne Coninsx, Senior Associate Fellow & Former EU Ambassador to the Arctic, Egmont Institute

Visionair denken - energietransitie aan de Noordpool tegen 2050

Schetsing van de context - Danien Ernst (ULiege) en Pieter Jan Jordaens (Sirris)
Panelsessie
19:15 - 20:00
Hernieuwbare energie op volle zee?  - Annemie Vermeylen (regulatoir adviseur offshore windenergie)
Net zero energy: mogelijkheden voor offshore H2-productie en transport van moleculen - Spreker wordt binnenkort aangekondigd
The Geopolitics of the Arctic” - Marie-Anne Coninsx, Senior Associate Fellow & Former EU Ambassador to the Arctic”

20:00 - 21:00    Netwerking
 De voertaal van dit event is het Engels.

What's in it for you?

Met Scandinavië en de Baltische Zee die nieuwe grenzen openen voor offshore windenergie en waterstofproductie, is dit een uitgelezen kans voor investeerders, bedrijven en actoren om inzicht te krijgen in het veranderende marktlandschap. In maart 2024 plannen we ook een Meet & Peek-missie naar deze regio, die tijdens het event onder de aandacht zal worden gebracht. Woon dit kick-offevent dus zeker bij om al het potentieel van deze regio’s optimaal te benutten en aan een groenere, duurzamere toekomst te werken.

Brrrr...

Daarnaast bezorgt onze speciaal gemaakte ice bar u een unieke ‘frisse ervaring’. Geniet van een drankje, netwerk met vakgenoten en grijp de kans op potentiële samenwerkingen aan.

Schrijf u nu in om er zeker bij te zijn!

Het aantal plaatsen is beperkt. Grijp deze gouden kans om onbenutte marktkansen te verkennen, de geopolitieke dynamiek te vatten en waardevolle inzichten te verwerven voor uw bedrijf. 

Deelnameprijs

Deelnameprijs per persoon, koffiepauzes en broodjeslunch inbegrepen bedraagt voor bedrijven met een vestiging in Vlaanderen slechts 115 euro (excl. btw) dankzij de steun van VLAIO in de context van het #industriepartnerschap. Voor anderen is de prijs 385 euro.

Dit evenement maakt deel uit van het Industriepartnerschap waarin 17 Vlaamse innovatiepartners een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema's: Digitalisering, Duurzaamheid & Industrie 4.0. Zij doen dit onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van het VLAIO.

Deelnameprijs
€ 115 bedrijven gevestigd in Vlaanderen | € 385 andere
Organisator
Sirris

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

De Ark Antwerpen Siberiastraat 2030 Antwerpen