Opleiding: GAP-analyse van jouw duurzaamheidscommunicatie
Tijdens deze opleiding bekijken we welke duurzaamheidscommunicatie jij momenteel uitstuurt, hoe jij het duurzaamheidsrapport hebt opgesteld, en gaan we in groep na hoe ver deze inhoudelijk nog verschillen van de vereisten binnen de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Idealiter heb je dus al enige vorm van duurzaamheidscommunicatie - gaande van een eerste rapport, een landingspagina op de website, etc. - en ontdek je in deze opleiding hoe je nog beter én effectiever over duurzaamheid kan communiceren!
Dit event is afgelopen
Programma
De inhoud van de opleiding ziet er als volgt uit:
Sessie 1 & 2
26 september 2024, hele dag
- Korte bedrijfsvoorstelling van elke deelnemer: dit is van belang om inzicht te krijgen in het businessmodel, de bedrijfscultuur en de betrokken stakeholders. We leveren op voorhand hiervoor een template aan zodat de nodige elementen (upstream, downstream) aan bod komen.
- Daarna lichten we het ‘modeltraject’ van het schrijven van een duurzaamheidsrapport toe en wordt geduid waar we ons bevinden in dat traject, wat we gaan uitwerken en wat buiten de scope van deze opleiding valt. We duiden het belang van een gedragen duurzaamheidsstrategie en hoe rapportage hier deel van uitmaakt.
- We gaan aan de slag met de eerste twee algemene (en voor iedereen verplichte) ESRS (European Sustainability Reporting Standards) zodat de vorm van het verslag voor iedereen duidelijk is.
Sessie 3
1 oktober 2024, voormiddag
- Thematische ESRS standaarden: we staan stil bij de inhoud van de ‘governance’ standaard, van ‘own workforce’ en ‘climate change’ en vergelijken de stand van zaken / verslagen van de deelnemers hierop. We kiezen voor deze standaarden omdat deze doorgaans bij iedereen materieel uitkomen na een materialiteitsoefening.
Wat mag je verwachten?
Wat neem je mee naar huis na deze opleiding? Key takeaways van deze opleiding:
- Wat is een duurzaamheidsstrategie?
- Wat zijn de stappen en bouwstenen van een duurzaamheidsrapport en hoe verschilt jouw huidige bedrijfscommunicatie hiervan?
- Generieke duurzaamheidsbegrippen die je moet kennen om hier verdere stappen in te zetten
- Interactieve oefeningen met een expert/docent
- Kennismaking met andere niet-concurrentiële bedrijven uit West-Vlaanderen
Spreker
Tine Buysens werkt als expert duurzaamheid bij Sura Impact. Sura Impact is een duurzaamheidsbureau dat kmo’s en grote bedrijven ondersteunt op weg naar een duurzame bedrijfsvoering. Tine heeft ervaring als sustainability manager en weet CSRD, ketenverantwoordelijkheid en stakeholderbetrokkenheid om te zetten in de dagelijkse realiteit van onze bedrijven.
Voor wie?
Wat betreft de functie van de aanwezige deelnemer ben jij idealiter de duurzaamheidsverantwoordelijke, communicatieverantwoordelijke op vlak van duurzaamheid, of de chief operational excellence. Kortom, je bent actief binnen jouw bedrijf bezig met de implementatie van de CSRD.
We mikken hierbij enkel op bedrijven die al enige vorm van communicatie rond duurzaamheid hebben. Dat kan om een rapport gaan of een (uitgebreide) landingspagina duurzaamheid op de bedrijfswebsite.
Praktische info
Bij de sessies die doorgaan bij Voka West-Vlaanderen is er gratis parking beschikbaar.
Voor de eerste opleidingsdag die doorgaat bij het Ondernemingscentrum is er geen parking beschikbaar, we raden daar de dichtstbijzijnde openbare betaalparking ‘Broeltoren’ aan.
Dit event is afgelopen
Situering
Voka Kamer van Koophandel West-Vlaanderen President Kennedylaan 9a 8500 Kortrijk