Trefdag Vlaanderen Digitaal

Digitalisering zit in het hart van onze samenleving, onze bedrijven en onze overheden. Door de evoluties van onder meer artificiële intelligentie zien we een nooit geziene versnelling hoe technologie onze levens en de maatschappij verandert, en potentieel kan verbeteren. Op voorwaarde dat we die technologie op een doordachte en verantwoorde manier inzetten. Het is tijd om het digitale menselijker te maken.

Praktisch

Date
Tijdstip
08.00 - 18.00 uur
Locatie

Flanders Expo Maaltekouter 1 9051 Gent

De Trefdag Vlaanderen Digitaal 2024 kijkt naar duurzame, betrouwbare en inclusieve technologie. Hoe kunnen we de samenleving en de overheid van morgen zo ontwerpen dat we de levens van Vlamingen en de samenleving blijven verbeteren. Met betere dienstverlening, met vooruitziend beleid, met onze slimme steden, met minder afhankelijkheden, …

Connecting the dots, voor een verantwoorde digitale transformatie. Daar gaat de Trefdag 2024 over. Samen maken we het verschil.

Ook VLAIO en haar partnerorganisaties zijn aanwezig

Bezoek de stand van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten van VLAIO op de beursvloer. En neem die dag ook zeker deel aan de sessies die linken hebben met VLAIO en haar partnerorganisaties.

Cyberfort Antwerpen

Sessie 4, 13.30u - 13.55u, Hal 7

De ransomware aanval op de stad Antwerpen zette Vlaanderen in gang richting cyberveiligheid. Gezien de grootte van de impact zijn stad Antwerpen en Digipolis goed geplaatst om terug te blikken op de ernst van een cyberaanval en de nood aan cyberveiligheid in steden en gemeenten. Daarbij blikken zij ook vooruit. Hoe kunnen we voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving NIS2, en hoe kunnen we structureel anders werken rond dataverwerking.

Het project CyberFort Antwerpen, gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, wil een veilige en betrouwbare digitale omgeving opbouwen, waarin inwoners, bedrijven en instellingen met vertrouwen kunnen wonen, werken en ondernemen. Cyberfort Antwerpen zet zich in om van een veerkrachtige digitale omgeving en een goed voorbereide organisatie te creëren, die maximaal bestand is tegen huidige en toekomstige cyberdreigingen. Het ultieme doel van dit cybersecurity programma is het maximaal beheersen van de cyberrisico’s voor de organisatie en de interne en externe gebruikers.

Energy datahub, betere data-deling voor een flexibele energiemarkt

Sessie 3, 13.30u - 13.55u, zaal 3

Ontdek de toekomst van energie en data! Vandaag verschuiven we van de traditionele, koolstofrijke energiebronnen naar duurzamere opties. Zonnepanelen maken van burgers ‘prosumenten’ die zelf elektriciteit opwekken en kunnen delen via een ‘energy datahub’. Data spelen een cruciale rol om zowel energieproductie als -consumptie te optimaliseren, efficiëntie te verhogen en besluitvorming te ondersteunen.

Athumi, het Vlaams datanutsbedrijf, begeleidt als intermediair twee belangrijke projecten op het snijvlak tussen energie en data: ItsE en EnergieGrip. ItsE, in samenwerking met Fluvius, Bebat en KBC, onderzoekt een platform met informatie over “assets na de meter” zoals zonnepanelen en thuisbatterijen, om hun levenscyclus te digitaliseren en optimaliseren. EnergieGRIP, samen met Fluvius, Fluxys, Elia en met betrokkenheid van VLAIO, Flux50, VOKA, Agoria en Datavillage, richt zich op de noden voor een succesvolle energietransitie bij professionele energiegebruikers. Tijdens de sessie delen we projectresultaten en waardevolle inzichten.

Vlaanderen Hackathon

Sessie 4, 14.15u - 14.40u, zaal 3

De rode draad van de Vlaanderen Hackathon is dit jaar AI. Daarom komen in het eerste deel van de sessie de werking van het AI Expertisecentrum en Sandbox Vlaanderen aan bod.

Daarna stellen we de genomineerde projecten voor en is het tijd om een winnaar te kiezen. En die wordt dit jaar gekozen door het publiek.

Dé vraag die na een hackathon nazindert is meestal “hoe moet het nu verder?”. Zowel voor bedrijven, kennisinstellingen als overheden zijn er in Vlaanderen verschillende ondersteunende maatregelen beschikbaar die uw idee naar een hoger niveau kunnen tillen. Adviseurs van VLAIO lichten tijdens deze sessie toe hoe u niet enkel met advies, maar ook met een financiële impuls of een boeiende opleiding kan worden bijgestaan om een goed idee dat extra duwtje in de rug te geven.

Organisator
Digitaal Vlaanderen

Praktisch

Date
Tijdstip
08.00 - 18.00 uur
Locatie

Flanders Expo Maaltekouter 1 9051 Gent

Locatie

Adres

Flanders Expo Maaltekouter 1 9051 Gent