Turbogesprekken: zet de volgende stap richting circulaire economie!

Overweeg je om circulaire producten of diensten aan te bieden aan je klanten? Wil je je bedrijfsprocessen verduurzamen en je materialenvoetafdruk verminderen? Wil je minder afhankelijk worden van strategische grondstoffen of de risico’s van volatiele prijzen en complexe logistiek verminderen? Circulaire economie biedt diverse oplossingspistes en opportuniteiten om in je bedrijf toe te passen zoals ecodesign of het introduceren van circulaire business modellen. Misschien worstel je daarbij nog met een aantal uitdagingen? Onze turbogesprekken met experten helpen jou efficiënt op weg!

1-op-1 gesprek

Praktisch

Date
Tijdstip
14.00 - 18.00 uur
Locatie

Kamp C Britselaan 20 2260 Westerlo

 

Inspiratie - De Speelclub

Na het volgen van het Sluit De Cirkel-traject in Mechelen, startte De Speelclub in het voorjaar van 2024 een circulair speelgoedabonnement op voor ouders met kindjes van 0 tot 8 jaar. Aangepast aan de leeftijd en ontwikkelingsdoelen stellen ze pakketten samen met telkens vier stukken duurzaam speelgoed. Elke twee maanden worden de pakketten vervangen tijdens een inruilmoment. Om de prijszetting te bepalen en hun business model onderbouwd te ontwikkelen, werkten ze samen met de researchafdeling van Thomas More Hogeschool (expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie) die een bevraging deed bij 140 Mechelse gezinnen. Hierbij kwamen verschillende zaken aan bod zoals het aankoopgedrag op vlak van speelgoed, de drivers en drempels, de bereidheid om te betalen, etc.

 

Wat is een turbogesprek?

Om jouw circulair idee te bespreken, brengt VLAIO de juiste experten van verschillende Vlaamse kennisinstellingen samen. 

We selecteren de best geschikte experten op basis van de info die je op voorhand meegeeft in het intakeformulier. In een fysiek turbogesprek van 45 minuten geven zij hun visie op circulaire economie in jouw bedrijf en krijg je waardevolle antwoorden op vragen als:

  • Hoe kan ik mijn circulair idee versterken?
  • Op welke manier kan ik best de ecodesignprincipes toepassen?
  • Hoe kan ik testen of circulaire business modellen een haalbare kaart zijn voor mijn klantensegment?
  • Hoe kan ik werken aan de uitbouw van de waardeketen? 
  • Bij wie kan ik terecht voor advies en hulp bij de realisatie? 
  • Kan ik mogelijk subsidie krijgen om mijn idee te realiseren?
 

Inspiratie - HDM

HDM ontwikkelde circulaire buitenpanelen die heel eenvoudig te plaatsen en te recycleren zijn. Vanaf het begin werden de ecodesignprincipes toegepast zodat het montagesysteem zowel het plaatsen als het verwijderen van de panelen een stuk efficiënter maakt. Na hun levensduur neemt HDM alle geleverde panelen terug om ze volledig te recycleren in de productie van nieuwe panelen. Momenteel loopt er een onderzoek om de panelen als een ‘as-a-service’-business model aan te bieden. HDM werkte samen met Sirris en kreeg steun van VLAIO.

 

Waarom is een turbogesprek relevant voor jou?

  • In minder dan één uur tijd toets je jouw plannen en uitdagingen af bij experten van Vlaamse kennisinstellingen. 
  • Het is volledig gratis.
  • Je krijgt concrete inhoudelijke en constructieve feedback op jouw idee(ën). 
  • Je komt te weten of één of meerdere kennisinstellingen een relevante partner voor de verdere realisatie van jouw project kunnen zijn. 
  • We bekijken samen met jou de eventuele vervolgstappen en welke subsidiemogelijkheden er zijn.
     
 

Inspiratie - Optiflux

In de agro-voedingssector is er vaak een piekmoment qua oogst, zeker bij fruit. Dit maakt dat de producten ofwel snel geconsumeerd moeten worden ofwel bewaard moeten worden. Dat gebeurt in koelcellen met een ‘controlled atmosphere’. Optiflux bouwde samen met KU Leuven en het Vlaams Centrum voor de Bewaring van Tuinbouwproducten een testinfrastructuur om de kwaliteit van het fruit uit deze koelcellen te meten en de ‘controlled atmosphere’ verder aan te sturen. Daarvoor kregen ze VLAIO innovatiesubsidies en begeleiding van de VLAIO bedrijfsadviseurs. 

Tip: het vermijden van afval wordt beschouwd als één van de belangrijkste circulaire strategieën. Lees meer over de 10 R-strategieën.

 

Voor wie is een turbogesprek bedoeld?

Ondernemingen of organisaties uit de profit en non-profit die:

  • een concreet circulair idee hebben en dit willen aftoetsen bij experten
  • reeds de eerste stappen gezet hebben in de circulaire economie maar toch nog tegen een aantal uitdagingen aanlopen
 

Inspiratie - Entusia

Entusia wil een pionier zijn in het introduceren van duurzame producten in de zorgsector, en ontwikkelde herbruikbaar incontinentieondergoed en onderleggers die sexy, kwalitatief én uitwasbaar zijn. Een antibacteriële behandeling van de pads vermindert de kans op infecties en neutraliseert geurtjes. Deze antimicrobiële werking en wasduurzaamheid werd ook door Universiteit Gent getest tijdens een project in samenwerking met Zorgbedrijf Antwerpen dat gesubsidieerd werd door Vlaanderen Circulair. Entusia stapte ook mee in het TETRA-project reCURE van Universiteit Antwerpen dat de ontwikkeling en implementatie van producthergebruik in de medische sector onderzoekt. Recent kregen ze opnieuw subsidie van Vlaanderen Circulair om een project uit te rollen dat een circulair businessmodel as-a-service uittest voor zetelonderleggers en herbruikbare pads voor zwaar urineverlies samen met Woonzorgcentrum Lindelo, CleanLease, Clova VZW en Impact Forecast.

 

Praktisch

We organiseren onze fysieke turbogesprekken circulaire economie op:

  • Dinsdag 17 september 2024 (Stadskantoor Gent, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent). 
  • Donderdag 14 november 2024 (Kamp C, Britselaan 20, 2260 Westerlo).

Jouw deelname is gratis, maar je inschrijving is verplicht. Bij de inschrijving vragen we je ook enkele vragen te beantwoorden zodat we de juiste experten voor jouw uitdaging kunnen uitnodigen. De door jou aangeleverde info wordt aan de experts bezorgd ter voorbereiding van het gesprek en wordt confidentieel behandeld. 

Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
VLAIO i.s.m. Vlaanderen Circulair en Vlaamse kennisinstellingen

Praktisch

Date
Tijdstip
14.00 - 18.00 uur
Locatie

Kamp C Britselaan 20 2260 Westerlo

Locatie

Adres

Kamp C Britselaan 20 2260 Westerlo