10 COOCK-projecten prikkelen maakbedrijven met hun innovatiekracht

Publicatiedatum
Op de eerste COOCK-demodag van Flanders Make demonstreerden maar liefst tien projecten hun vooruitstrevende oplossingen voor maakbedrijven. Indrukwekkende staaltjes technologie, maar ook een buitenkans voor kmo's. Al deze door VLAIO gesteunde projecten staan klaar voor gratis eerstelijnsadvies. Doe er je voordeel mee!
Sfeerbeeld van de COOCK-demodag van Flanders Make.
Met meer dan 120 inschrijvingen was eer eerste COOCK-demodag erg succesvol.

COOCK staat voor 'Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding'. Het gaat om door VLAIO gesteunde projecten die de brug slaan tussen (basis)onderzoeksresultaten en bruikbare oplossingen in kmo's.

Belangrijk is dat de opgedane kennis en inzichten gedeeld worden met een grotere groep bedrijven. Daarom bracht Flanders Make op donderdag 4 mei tien lopende COOCK-projecten samen voor een allereerste COOCK-demodag. Met succes, getuige de ruim 120 inschrijvingen! Bedrijven krijgen ook niet elke dag de kans om topinnovaties uit zo veel verschillende projecten vanop de eerste rij te beleven.

Bij de onderstaande projecten zijn de volgende partners betrokken: LSEC, VIL, COSIC, BIL, VITO, EUKA, ILVO, Sirris, KU Leuven, U Hasselt, U Gent

CEROS

Het COOCK-project CEROS onderzoekt manieren om robotprogrammering efficiënter te maken, met behulp van merkonafhankelijke en semantische programmeertechnieken. Dit verkort niet alleen de programmeertijd, maar maakt ook de integratie van planners mogelijk om robottaken te automatiseren.

Dat leidde alvast tot een impressionante demo met een volautomatische AMR-robot-combinatie die zichzelf kalibreert ten opzichte van de omgeving; de juiste tool selecteert; plaats neemt naast een transportband én zelf bepaalt hoe een product het best opgepikt wordt. Ook het neerleggen van het product op de AMR gebeurt automatisch op de meest efficiënte wijze. 

Aanrader voor maakbedrijven die hun productieprocessen zo flexibel mogelijk willen inrichten.

Meer info over CEROS.

Visie in de maakindustrie

Dit project brengt de mogelijkheden van visiesystemen voor metrologie en detectie in productieomgevingen onder de aandacht. Bedoeling is de brede toepasbaarheid van visietechnieken aan te tonen om processen zoals kwaliteitscontrole of monitoring te automatiseren. Dit omvat het analyseren en presenteren van computer vision hardware, algoritmen voor metingen (inclusief 3D-gegevens) en AI-detectie.

Meer info over 'Visie in de maakindustrie'.

Demonstratie van het COOCK-project 'Visie in de maakindustrie'.
Veel interesse voor de COOCK 'Visie in de maakindustrie', dat diverse visietechnieken naar een hogere niveau tilt op basis van state-of-the-art oplossingen in hardware en AI-detectie.

OPSDrone

Het OPSDrone-project wil de drempel verlagen voor het ontwikkelen van diensten met dronebeelden voor agrovoedingsbedrijven. Dit zijn toepassingen waarvoor minstens 20 waarnemingen per jaar nodig zijn, waardoor het gebruik van dronetechnologie economisch haalbaar wordt.

Maar om deze diensten aantrekkelijk te maken, moeten ze schaalbaar zijn, garantie bieden op een kwaliteitsvol product en voldoende aangepast zijn aan de noden en werking van bedrijven. En dat zijn precies de uitgangspunten van dit project.

Meer info over 'OPSDrone'.

Circular bonding

Dit project onderzoekt verschillende lijmtechnologieën die 'debonding-on-command' mogelijk maken voor semi-structurele toepassingen in de bouw-, machinebouw- en transportsector. Met andere woorden: het loslaten van de hechting op commando! Bovendien illustreert VITO als projectpartner het circulaire potentieel van deze technologieën, door zowel de milieu- als de bedrijfsimpact ervan te analyseren.

Meer info over 'Circular bonding'.

Voorstellen van het COOCK-project Circular Bonding.
Jeroen Jordens van Flanders Make legt uit hoe hechtingen ongedaan gemaakt kunnen worden met zogenaamde TEP's of thermally expandable particles.

Connected manufacturing

Het COOCK-project Connected Manufacturing wil de technologische mogelijkheden om machines en bedrijfsapplicaties te connecteren tastbaar maken voor bedrijven en hen inzicht verschaffen in hoe ze hiermee hun processen kunnen verbeteren.

Het project wil de introductie van deze technologieën bij Vlaamse kmo's versnellen met generiek inzetbare connectiviteitsoplossingen voor bestaande productiesystemen en nieuwe generaties van machines. Deze laten toe om een heterogeen machinepark te connecteren met aanwezige softwaresystemen of nieuwe toepassingen, lokaal of in de cloud.

Meer informatie over 'Connected manufacturing'

Security and software bill of materials for IIoT

De ambitie van het IIoTSBOM-project is om innovatieve cybersecuritytechnologie voor IIoT (Industrial Internet of Things) en het proces om het te gebruiken en verbeteren (Security Bill of Materials) ruimer beschikbaar en beter bekend te maken bij Vlaamse technologiebedrijven actief in IoT en/of cybersecurity.

Meer info over IIoTSBOM.

Condition monitoring

Deze COOCK bouwde verder op het succes van de industrie 4.0-proeftuin 'Smart Maintenance' (zie onderstaande video) om de levensduur van lagers in korte tijd te simuleren. Ze kunnen nu ook on-site haalbaarheidsstudies uitvoeren met behulp van een mobiel, robuust en gemakkelijk te gebruiken monitoringssysteem.

Als kmo maak je zo kennis met de mogelijkheden van condition monitoring voor jouw sector. Het systeem kan eenvoudig worden aangepast aan nieuwe omgevingen om te zien welke gegevens kunnen worden verkregen en te bepalen of conditiebewaking nuttig is voor jouw bedrijfscontext.

Meer info over 'Condition monitoring'.

Artificieel intelligente autonome drones

Autonoom functionerende drones bieden enorme mogelijkheden. Denk aan stocktellingen in de logistiek, werfcontroles in de bouw of diverse toepassingen in de landbouw. Maar deze technologie brengt ook een pak uitdagingen met zich mee. 

Autonome vluchten met drones vereisen expertise in autonome lokalisatie, navigatie en detectie. Als tussenstap is er een groeiende vraag naar meer autonome werkfuncties tijdens de dronevlucht en een intelligentere verwerking van informatie na de vlucht. 

Veel van de nodige drone- en AI-technologie is al ontwikkeld door Flanders Make en behoeft slechts een kleine vertaalslag naar bedrijven.

Leestip! Check dit VLAIO-interview over de datarevolutie in de dronewereld.

Meer info over 'Artificieel intelligente autonome drones'.

DWI 4 Manufacturing

Wat als je met behulp van een DWI converter digitale werkinstructies automatisch zou kunnen laten genereren op basis van CAD-bestanden? En deze vervolgens zou kunnen afspelen op eender welk platform, van smartphone of tablet tot augmented reality-bril? Dan bespaar je niet alleen pakken tijd, maar krijgen ook operatoren op de werkvloer de best mogelijke ondersteuning.

Dit COOCK-project laat maakbedrijven op de best mogelijke manier kennismaken met digitale werkinstructies. Resultaat? Een bewezen sneller én kwaliteitsvoller productieproces!

Meer info over 'DWI 4 Manufacturing'.

Smart Vision

Tablets, smartphones en slimme brillen zorgen niet alleen voor een revolutie in de maakindustrie, ook de logistieke sector krijgt hierdoor een enorme boost op het vlak van efficiëntie en productiviteit. Dit COOCK-project met speerpuntcluster VIL laat logistieke bedrijven praktische ervaring opdoen met de nieuwe generatie visietechnologie en toepassingssoftware.

Meer info over 'Smart Vision'.

 

Grijp je kans!

Al deze projecten zetten hun deuren wagenwijd open voor jouw vragen. Aarzel niet om contact op te nemen. Het eerste advies is gratis.

 

Delen: