10 jaar detailhandelscoaching in provincie Antwerpen

Publicatiedatum

Op 29 februari 2024 nodigde de provincie Antwerpen alle ambtenaren en schepenen economie uit in haar provinciehuis. Het had iets te vieren. De detailhandelscoaches van de provincie Antwerpen startten hun eerste begeleiding in 2014, precies 10 jaar geleden dus. Intussen zijn de effecten op langere termijn bij de deelnemende steden en gemeenten zichtbaar. Ook VLAIO vierde mee. We schetsten tijdens het jubileumfeest de evoluties in het integraal handelsvestigingsbeleid. Verschillende projecten met Europese steun breidden de coaching van de provincie stelselmatig uit.

Een detailhandelscoach van de provincie Antwerpen komt ter plaatse en werkt samen met de lokale handelaars, ambtenaren en beleidsmakers. De afgelopen jaren maakten 54 steden en gemeenten gebruik van deze dienstverlening. De leegstand steeg in deze begeleide gemeenten minder snel. Het aanbod voor funshopping hield er eveneens beter stand. De provinciale coaches zagen intussen al heel wat diverse vraagstukken passeren. Op vrijdag 22 maart vertellen zij dan ook graag in dit webinar van Inovant hoe je de detailhandel in jouw stad of gemeente kan ondersteunen op basis van data.

Integraal handelsvestigingsbeleid geeft richting

In het integraal handelsvestigingsbeleid vinden lokale besturen handvaten om te sturen waar winkels al dan niet wenselijk zijn. Eline Horemans, experte detailhandel bij VLAIO, schetste tijdens de feestelijke plenaire sessie over 10 jaar detailhandelscoaching te Antwerpen kort de aanleiding en evolutie van dit Vlaamse beleid. 

Eline Horemans (VLAIO) tijdens de feestelijke viering op 29 februari 2024

Ze wees op de transformatie van handelspanden naar andere functies (bijvoorbeeld wonen, kantoren, horeca en diensten) die zich in Vlaanderen meer en meer doortrekt. Het voeren van een kernversterkend beleid gaat al lang niet meer over het aantrekken van detailhandel alleen. Steden en gemeenten maken best onderbouwde keuze over de functionele mix binnen de kern, de zogenaamde bedrijvige kern. In afstemming met VLAIO draagt de provincie Antwerpen, en bij uitbreiding alle Vlaamse provincies, daar al langer aan bij.

Coaching aangevuld met Europese projecten

De detailhandelscoaches konden de voorbije jaren ook ervaring opdoen met bovenlokale dynamieken van baanwinkels, het DNA van een winkelstraat of de promotie van handelskernen. Ze boren ook steeds nieuwe databronnen aan. Zo brachten ze de onroerende voorheffing betaald door handelaars voor het eerst in kaart. Daardoor kan een lokaal bestuur nu nagaan of differentiatie in de gemeentelijke opcentiemen een geschikt instrument is in haar beleid op de kleinhandel. Telkens kon de provincie Antwerpen experimenteren door de projectsteun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en VLAIO.

Provincies ondersteunen detailhandel

De provincie Antwerpen werkt ook heel nauw samen met de andere provincies in Vlaanderen. Steden en gemeenten in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg die hun detailhandelsbeleid verder willen uitbouwen, kunnen ook daar terecht bij hun provinciebestuur. Sommige provincies volgden het voorbeeld van Antwerpen en beschikken ondertussen ook over detailhandelscoaches. In andere provincies werden andere vormen van steun en begeleiding opgezet.

Delen: