15de oproep brownfieldconvenanten om complexe reconversies te faciliteren

Publicatiedatum

Zijn er in jouw stad of gemeenten bedrijfssites die leeg blijven, verontreinigd zijn of onderbenut blijven? Om de herontwikkeling van dergelijke terreinen te stimuleren kunnen eigenaars en ontwikkelaars beroep doen op een brownfieldconvenant. Zo moet er geen open ruimte aangesneden worden en kunnen verwaarloosde sites opnieuw nuttig ingezet worden om er te werken, te wonen en te leven. De financiële en juridisch-administratieve voordelen van een brownfieldconvenant kunnen het verschil maken om een reconversieproject haalbaar te maken.

De rol van het lokaal bestuur

Voor het lokaal bestuur is een belangrijke rol weggelegd in het hele proces van de totstandkoming en uitvoering van een brownfieldconvenant en –project:

  • Projectontwikkelaars moeten voorafgaand aan het indienen van een projectaanvraag de inhoud van de aanvraag aan het lokaal bestuur kenbaar maken. Het lokaal bestuur kan daarbij aangeven in welke mate het vooropgestelde project kadert in de lokale beleidsvisie.
  • Voor projectaanvragen die ontvankelijk en gegrond worden verklaard, brengt een door de Vlaamse Regering aangestelde onderhandelaar de verschillende betrokken partijen samen in een projectplatform. Het lokaal bestuur kan via de onderhandelingen het brownfieldproject mee vorm geven en inhoudelijke accenten aanbrengen. Eens een Brownfieldconvenant is gesloten, kan het lokaal bestuur als regisseur via de stuurgroep de uitvoering van het project verder opvolgen.
  • Via de overlegplatformen kan je kennis nemen van de inhoud van (verschillende onderdelen van) het brownfieldproject, en van de randvoorwaarden en standpunten van andere betrokken overheden. De betrokken overheden behouden hun discretionaire bevoegdheden met betrekking tot het planningsproces, vergunningverlening, toekennen van subsidies, …

Als lokaal bestuur kan je ook een verschil maken door dit instrument mee bekend te maken bij eigenaars en ontwikkelaars. Willen zij meer info? Verwijs hen dan gerust door naar VLAIO.

Inspirerende realisaties

Na 15 jaar brownfieldwerking tellen we al heel wat mooie realisaties, denk bijvoorbeeld aan de sites van Ford Genk, Blue Gate Antwerpen, Eiland Zwijnaarde, Veurne Suikerfabriek en de CAT-site (Renault) in Vilvoorde die nieuw leven worden ingeblazen. Veel sites getuigen van industrieën die in de vorige eeuw welvaart en tewerkstelling brachten, maar waarvan de technieken nu voorbijgestreefd zijn (bv. gascentrales, steenbakkerijen, chemische industrieën) of de productie naar het buitenland verhuisde (textielfabrieken, automobielindustrie).

Over deze oproep

De vijftiende oproep zoekt opnieuw aansluiting bij de krachtlijnen van het ruimtelijk- en mobiliteitsbeleid. De criteria focussen op:

  • Verhogen van het ruimtelijk rendement en de omgevingskwaliteit
  • Geschikte en betaalbare ruimte om te ondernemen
  • Het toepassen van circulaire strategieën
  • Een kwaliteitsvolle aanpak en invulling, zowel op economisch, ecologisch als maatschappelijk vlak
  • Een langetermijnbeheer
  • Herontwikkeling van stortplaatsen

Focus op bedrijfshuisvesting

Ruimte om te ondernemen wordt schaars. Daarom dient in het bijzonder voor voormalige bedrijfssites onderzocht te worden hoe maximaal ingezet kan worden op een herinvulling met (een aandeel aan) werklocaties. Het type bedrijfshuisvesting hangt af van de ligging en wordt afgestemd op de behoefte in de regio. Het kan daarbij onder meer gaan om kantoren, kmo-units, magazijnen, incubatoren, bedrijfsverzamelgebouwen, coworking spaces, …

Doorlopende indiening in twee evaluatieperiodes

Eigenaars en ontwikkelaars kunnen doorlopend indienen via www.vlaio.be/brownfieldconvenanten. Aanvragen worden gebundeld in twee evaluatieperiodes waarvoor de deadlines vastliggen op respectievelijk 25 april 2025 en 7 november 2025. Hebben kandidaat-indieners vragen met het oog op een concrete aanvraag? Dan kunnen zij contact opnemen via brownfield.convenant@vlaio.be.

Delen: