16 miljoen euro voor geïndividualiseerde zorgverlening

Publicatiedatum
In 2019 lanceerde VLAIO een oproep voor nieuwe onderzoeksprojecten rond 'Personalised Medicine'. Maak kennis met de vier gesteunde innovaties.
vrouwelijke arts met medische sensor

Nieuwe medische oplossingen op maat van de individuele patiënt

De arts zal in de toekomst op basis van specifieke eigenschappen van de patiënt - denk aan genen, medische data en beelden, omgevingsfactoren of levensstijl - de meest geschikte manier bepalen om een ziekte vast te stellen of te behandelen voor die specifieke patiënt op dat tijdstip. Wat werkt voor één persoon, is niet per se de beste oplossing voor een ander persoon. 

VLAIO wil met de oproep gepersonaliseerde geneeskunde innovatieve projecten steunen die inzetten op de samenwerking tussen universitaire onderzoeksgroepen en Vlaamse industriële partners. De ambitie is om nieuwe medische oplossingen te ontwikkelen die afgestemd zijn op de noden van de individuele patiënt. Er werden 4 projecten goedgekeurd voor ca. 16 miljoen euro steun.

Ontdek de 4 gesteunde projecten 

  1. Het PERSOMED project beoogt een nieuwe vorm van celtherapie te ontwikkelen op maat van de individuele patiënt met gevorderde darmkanker. De celtherapie moet niet alleen effectief en betaalbaar zijn, maar ook op grote schaal geproduceerd kunnen worden en op gestandaardiseerde wijze tot bij de individuele patiënt worden gebracht. 
  2. Het ATHENA-project (Augmenting THerapeutic Effectiveness through Novel Analytics) wil een platform ontwikkelen dat beschikt over grote datasets van de evolutie van de ziekte van individuele kankerpatiënten. Het doel is te zoeken naar waardevolle verbanden tussen gegevens (‘datamining’), terwijl toch voldaan wordt aan de strengste normen voor privacy van patiëntengegevens. Deze collectieve benadering maakt het mogelijk om ziektemechanismen te ontdekken die via nieuwe gepersonaliseerde therapie behandeld kunnen worden.
  3. Binnen het Plug ’n patch -project worden nieuwe medische pleisters ontwikkeld die op comfortabele wijze - als draagbare sensoren - kwaliteitsdata van patiënten verzamelen. Deze data moet toelaten de zorg te optimaliseren voor individuele patiënten met chronische ziekten. Denk aan hart- en ademhalingsstoornissen, multiple sclerose en epilepsie. Dit project verscheen ook uitgebreid in de media. Je kan hier het artikel in De Morgen lezen.
  4. Het PRISMA-project (Polygenic Risc scoring and deep-Immunophenotyping Strategy to Master Alzheimer’s disease) wilt onderzoeken of patiënten met de ziekte van Alzheimer kunnen opgedeeld worden in verschillende groepen volgens onderliggende ziekteoorzaak en/of de kans op het ontwikkelen van de ziekte. De onderzoekers hopen de basis te leggen om in de toekomst de diagnose en behandeling te kunnen optimaliseren op maat van de individuele patiënt. 

Delen: