20 miljoen euro voor Vlaamse cybersecurity
3 op 4 bedrijven zal getroffen worden
Het Wereld Economisch Forum schat dat 74% van alle bedrijven wereldwijd tegen 2020 met cybercriminaliteit te maken krijgen. Het Vlaams beleidsplan cybersecurity zal dan ook niet alleen inzetten op de versterking van het wetenschappelijk onderzoek, maar ook veel aandacht besteden aan Vlaamse bedrijven en de Vlaamse arbeidsmarkt.
Jaarlijks 8 miljoen euro voor onderzoek
Vlaanderen is klein, maar groot in onderzoek. Zo dragen miljarden toepassingen van cybersecurity Vlaamse cryptografie – de manier waarop informatie versleuteld wordt waardoor het niet leesbaar is voor anderen dan voor wie het bedoeld is – in zich. De globale standaard voor het versleutelen van van data, de advanced encryption standard of AES is uitgevonden door een Vlaamse onderzoeksgroep.
Een andere Vlaamse sterkte is het beveiligen van gedistribueerde systemen. De trend in applicatieontwikkeling zijn microservices, modulaire blokjes die in functie van de noden van de gebruiker gecombineerd worden in één geïntegreerde toepassing. Dat vereist een andere aanpak in beveiliging dan de klassieke applicaties die uit één geheel bestaan.
Jaarlijks 9 miljoen euro voor implementatie van cybersecurity door VLAIO
Net als bij AI, ligt de grootste opportuniteit in het vertalen van het excellent onderzoek naar concrete toepassingen voor Vlaamse bedrijven. VLAIO wordt ingezet om te werken aan de ‘digital readiness’ en de digitale geletterdheid van onze ondernemers en ondernemingen. In samenwerking met het VLAIO Netwerk zullen we bedrijven sensibiliseren en informeren over cybersecurity. Ook ondersteunen we bedrijven bij de specifieke implementatie van cybersecurity.
Jaarlijks 3 miljoen euro voor opleiding
Een laagdrempelig opleidingsaanbod en sensibiliseringscampagne moeten zorgen voor een hogere bewustwording van de verschillende veiligheidsuitdagingen waar elk Vlaams bedrijf, van kmo tot multinational, in de hypergeconnecteerde economie voorstaat. Ook willen we dat elke Vlaming zich bewust wordt van de manier waarop we met persoonlijke data omgaan, en hoe we onszelf kunnen beschermen.