24 miljoen euro Vlaamse cofinanciering voor 18 EFRO-projecten
In september 2023 lanceerde EFRO Vlaanderen 15 projectoproepen, waarvan 7 binnen de beleidsdoelstelling ‘Slim Vlaanderen’ (BD1) en 8 voor de beleidsdoelstelling ‘Duurzaam Vlaanderen’ (BD2) gelanceerd. Het betrof zowel Vlaamsbrede als op specifieke regio’s (GTI) gerichte oproepen. Als reactie hierop werden heel wat projectvoorstellen ontvangen. Na het doorlopen van de beoordelinsgprocedure keurde de EFRO beheersautoriteit eind maart 38 projecten goed, 18 daarvan ontvangen bijkomend ook Vlaamse cofinanciering
18 goedgekeurde projecten vroegen ook cofinanciering aan via het Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO), dat wordt beheerd door VLAIO. Projecten die in aanmerkingen willen komen voor bijkomende FIO-ondersteuning moeten aan een aantal voorwaarden voldoen waarbij telkens het innovatief karakter, de economische meerwaarde, het duurzaam karakter en de Vlaamsbrede impact, afgetoetst worden.
De Vlaamse regering en minister Jo Brouns beslisten om de gevraagde cofinanciering van zo’n 24 miljoen euro, goed te keuren. Concreet gaat het om volgden projecten:
- Aan Haven van Antwerpen - Brugge werd een cofinanciering van 1.250.000 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2047 – ‘NextGen Demo’, een hub voor innovatieprojecten in de circulaire chemie- en procesindustrie op de voormalige Opel-site in Antwerpen.
- Aan Universiteit Gent werd een cofinanciering van 1.700.000 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2077 – ‘G-TECH’, een living lab in het domein van thermische energie.
- Aan Bio-Incubator Antwerpen werd een cofinanciering van 1.250.000 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2085 – ‘Bioscape Antwerpen’, een community gebouw dat onderdak zal bieden aan spin-offs, startups en incubatoren uit de life science-sector op Campus 3 Eiken in Wilrijk.
- Aan Beheerscomité Wetenschapspark Arenberg werd een cofinanciering van 1.250.000 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2101 – ‘Arenberg Community’, een gebouw op het Wetenschapspark Arenberg in Leuven om ontmoetingen, samenwerkingen en co-creatie tussen de kenniscentra, clusterorganisaties en ondernemingen op en rond het park mogelijk te maken.
- Aan Syntra AB werd een cofinanciering van 2.000.000 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2027 – ‘Campus van de Toekomst’, dat voorziet in de bouw van een nieuwe toekomstgerichte campus op de terreinen van Syntra AB in Mechelen.
- Aan Limburg Diepenbeek Campus werd een cofinanciering van 3.521.265 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2032 – ‘Bouwcampus 2.0’, dat bestaat uit de bouw van een nieuwe campus op de terreinen van UHasselt met onderzoekslabo’s voor circulaire bouwmaterialen en innovatieve demonstratie- en experimenteerruimten.
- Aan River Terminal Wielsbeke werd een cofinanciering van 1.000.000,00 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2105 – ‘CIRCOHUB’, dat voorziet in een uitbreiding van de bestaande River Terminal Wielsbeke tot een (empty) depot containerhub.
- Aan ILVO werd een cofinanciering van 95.000 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2044 – ‘ILVO Post Harvest Pilot’, een innovatieve hub voor het oogsten, drogen, opschonen en stockeren van zaaizaden, zaden / granen en diverse soorten biomassa stromen.
- Aan Proefstation Groenteteelt werd een cofinanciering van 128.986 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2049 – ‘Hortivec’, de realisatie van een demonstratie-, ontmoetings- en ervaringscentrum in Sint-Katelijne-Waver met als doel de benodigde praktijkkennis en vaardigheden bij de verschillende actoren van een tuinbouwbedrijf te krijgen om de uitdagingen richting 2030 voor een duurzame tuinbouwsector aan te gaan.
- Aan VITO werd een cofinanciering van 408.000 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2051 – ‘3D Prime’, een state-of-the-art 3D micro-extursie pilootlijn die tot 1 ton/maand aan functionele componenten uit een brede waaier aan materialen (metaal, composiet en keramiek) kan produceren
- Aan FRB werd een cofinanciering van 149.705 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2066 – ‘One-stop opleidingscentrum voor de binnenscheepvaart’. Het project omvat de bouw van een volledige state-of-the art opleidingsinfrastructuur met onder meer 1 vaar- en 4 radarsimulatoren, VR- brillen,.. Deze wordt ter beschikking gesteld aan alle mogelijke opleidingsinitiatieven die bijdragen tot het vergroten van het opleidingsaanbod binnen de sector van de binnenscheepvaart.
- Aan Provincie Antwerpen werd een cofinanciering van 67.000 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2078 – ‘waAI, een nieuw en geavanceerd monitoringsysteem opzetten om lokale besturen en ondernemers dichter bij elkaar te brengen en nieuwe inzichten genereren om ontwikkelingen in een lokaal detailhandelsbeleid te sturen en te monitoren.
- Aan KUL werd een cofinanciering van 412.600 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2090 – ‘Vesalius Next’, de bouw van inspirerende demonstratie- en belevingsruimte en een innovatie- en co-creatieruimte om bedrijven en professionals te inspireren en te betrekken bij innovatie en co-creatie om zo te werken aan de gezondheidszorg van de toekomst.
- Aan UZ Gent werd een cofinanciering van 437.420 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2099 – ‘RNAvance’, dit behelst de bouw en inrichting van een pilootfaciliteit, die toelaat om nieuwe ontworpen RNA-gebaseerde geneesmiddelen op proefpersonen te testen.
- Aan Odisee Hogeschool werd een cofinanciering van 255.511 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2106 – ‘SimBIzO’, renovatie van een 70’s villa op de terreinen van Odisee in Aalst tot een simulatie- en trainingscentrum waarin studenten uit de cluster gezondheidszorg op zeer realistische wijze ervaren en leren adequaat te handelen binnen een complexe zorgcontext.
- Aan Vitalent werd een cofinanciering van 80.654 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2107 – ‘Vitalent 2.0: ATMP productie’, waarmee Vitalent investeert in het didactisch materiaal dat hen in staat zal stellen om het talent op te leiden dat van Vlaanderen dé wereldspeler zal maken op het vlak de productie van innovatieve cel-, gen- en weefseltherapieën.
- Aan VIL werd een cofinanciering van 34.183,48 euro toegekend voor de uitvoering van het EFRO-project 2108 – ‘CILO’, dat voorziet in de inrichting van een immersive room in het gebouw van LogV!lle in Niel zodat bezoekers de logistieke innovaties ontdekken en beleven die in de nabije toekomst een grote impact zullen hebben op het logistieke ecosysteem zoals bijv. de circulaire supply chain en finaal moeten leiden tot een zero-emissie logistieke wereld.
Bovenstaande toegekende cofinanciering komt bovenop de eerder goedgekeurde EFRO-steun van 27,8 miljoen euro.
Kom meer te weten over deze en de verschillende andere reeds goedgekeurde projecten via de EFRO-projectendatabank .