4,5 miljoen euro VLAIO-steun voor 7 baanbrekende imec.icon projecten

Publicatiedatum
In samenwerking met VLAIO organiseert imec jaarlijks twee imec.icon projectoproepen. Met deze imec.icon projecten willen VLAIO en imec de brug slaan tussen de onderzoeksresultaten van imec en hun praktische toepasbaarheid binnen het Vlaamse bedrijfsleven. Uit de eerste oproep van 2020 werden zeven sterke projecten geselecteerd.
een auto die rijdt op zonne-energie

10 miljoen euro steun voor 7 sterke projecten

Uit de eerste oproep van 2020 werden zeven sterke projecten geselecteerd. In totaal wordt een steunbedrag van meer dan 10 miljoen euro verleend waaronder 6 miljoen euro onderzoeksmiddelen van imec en 4,5 miljoen euro bedrijfssteun van VLAIO

Maak kort kennis met de goedgekeurde imec.icon-projecten

Dit zijn de zeven onderzoeksprojecten die steun ontvangen:

  1. AIDA – AI-Driven e-Assessment: AIDA wil het opstellen van vragen en oefeningen in het onderwijs verbeteren door met artificiële intelligentie (AI) cursusmateriaal te analyseren en daarover vragen te genereren. De aanvaarding van dit soort technologische oplossingen door zowel docenten als studenten wordt mee onderzocht. Belangrijk is dat docenten een zekere graad van controle over het algoritme kunnen behouden. 
     
  2. LIVE-G – Video over 5G-netwerken met beperkte vertraging: LIVE-G onderzoekt het aanleveren van live videostromen aan omroepkwaliteit via 5G-netwerken aan grote aantallen eindgebruikers. Onder meer nieuwe technieken voor netwerkaggregatie tussen publieke en private 5G-netwerken en Wi-Fi-netwerken worden onderzocht, en hoe snel te schakelen tussen die netwerken. Ook worden nieuwe streaming-protocollen ontwikkeld die optimaal de beschikbare 5G-capaciteit benutten om de best mogelijke gebruikerservaring waar te maken, ook bij interactieve media-ervaringen.
     
  3. mm-WAVES – 60 GHz Fixed Wireless Access voor residentiële gebruikers: Dit project wil met millimeter-radiogolven een draadloze last-mile verbinding tussen het telecommunicatienetwerk en de woning van de eindgebruiker realiseren. Dit moet toegang tot zeer snel internet mogelijk maken zonder de kosten en moeilijkheden van glasvezel. Het project beoogt een snelheid van 1 Gbps tussen het bekabelde netwerk en de thuisinfrastructuur. 
     
  4. SASS – Slimme auto-interieurbekledingen: Dit project zal onderzoeken hoe elektronica in zachte, flexibele en rekbare folies kan geïntegreerd worden om zo slimme elektronische functies in een auto-interieur te realiseren. Denk aan knoppen, schuifregelaars of afstandssensoren gecombineerd met andere elektronische componenten, zoals LED's, actuatoren en lichtgeleidende materialen. Deze zachte elektronische folies zullen tijdens het fabricageproces geïntegreerd worden tussen verschillende lagen van de flexibele kunststofbekleding.
     
  5. STEAMS – Teamwerk ondersteunen in ambiënte leeromgevingen: Dit project zoekt nieuwe technologieën om het leren samenwerken te bevorderen. STEAMS zal onder meer een data-gedreven tool voor groepssamenstelling onderzoeken, evenals een slimme editor waarmee leraars en coaches een leerscenario kunnen creëren en configureren. Het project zal ook onderzoek doen naar een architectuur voor multimodaal meten en rapporteren om processen van samenwerkend leren zichtbaar te maken.
     
  6. SUNDRIVE – Multi-junctie zonnecellen geïntegreerd in driedimensionaal gebogen autodaken van elektrische voertuigen: Dit project zoekt oplossingen voor een aantal problemen bij de integratie van zonnepanelen in auto's. Zo wordt gekeken naar een verhoging van de vermogensdichtheid door een strakkere integratie van de zonnepanelen op een gebogen ondergrond, de bescherming van de panelen in ruwe omgevingen en de efficiëntie van de panelen in snel wisselende licht-schaduw overgangen op een rijdend voertuig.
     
  7. WiPeR – Draadloze betrouwbare monitoring van industriële internet-of-things systemen: Het WiPeR-project heeft als doel draadloze betrouwbare monitoring van Internet-of-Things (IoT)-systemen mogelijk te maken voor Condition-Based Monitoring (CBM). Het project zal werken aan hybride energiebeheersysteem, dat batterijen met een lange levensduur combineert met supercondensatoren. Ook worden een raamwerk voor lokale gegevensverwerking en een meer betrouwbare sensorhardware onderzocht. De oplossing moet voldoen aan de vereisten van verschillende CBM-toepassingen, waaronder een lange levensduur van het apparaat, een klein sensorvolume, grote hoeveelheden aan gegevensopname, en moeilijke netwerk- en omgevingsomstandigheden.
 

Wat is het ICON-programma?

ICON (Interdisciplinair Coöperatief Onderzoek) is een projecttype waarin een consortium van één of meerdere onderzoeksorganisaties en minstens drie onderling onafhankelijke Vlaamse ondernemingen nieuwe kennis ontwikkelen, die praktisch toegepast kan worden. Door ICON-projecten te steunen, wil VLAIO de brug slaan tussen onderzoeksresultaten en praktische toepassingen in het Vlaamse bedrijfsleven. ICON-projecten hebben de ambitie om economische en eventueel ruimere maatschappelijke waarde in Vlaanderen te creëren. 

 

Delen: