6 redenen waarom je beter een VLAIO bedrijfsadviseur onder de arm neemt
Je bent ondernemer en hebt een ingenieus idee, de ambitie om te groeien met je bedrijf, dan wel te transformeren. Daarvoor ben je misschien op zoek naar externe expertise, naar begeleiding om je plannen te concretiseren, naar financiering, naar een luisterend en kritisch oor? De VLAIO bedrijfsadviseurs staan voor jou klaar. Of je nu een pre-starter, starter, kleine of grote onderneming bent, als extra stel vleugels ondersteunen zij jouw groei-, transformatie- of innovatieplannen.
Nog niet overtuigd van wat we voor jou kunnen betekenen? Drie bedrijfsadviseurs geven je zes goede redenen om contact op te nemen. Bedrijfsadviseur Tine Demoor verdiept zich in de life sciences, HR en Europese steunprogramma’s. Hans Haagdorens’ expertise ligt in de bouwsector en praat een aardig woordje mee over houtwolisolatie, circulariteit of AI in de bouw. En Bruno Van de Casteele krijgt alles op zijn bord rond IT, dat gaat van IT in de machinebouw en verzekeringen tot medische algoritmen en AI in de sport.
1. Gericht advies over een of meerdere aspecten van jouw businesscase
Is jouw idee innovatief? Heb je een voldoende sterk én divers team rondom je? Hoe zit het met de financiële draagkracht van je plannen? En is de markt eigenlijk klaar voor jouw product of dienst? VLAIO bedrijfsadviseurs nemen deze aspecten met jou onder de loep en bieden gericht advies. Tine: “In een gesprek toetsen we een of meerdere van deze zaken met jou af. Niet elk bedrijf heeft noden op elke pijler. Bij een grote onderneming is financiële draagkracht bijvoorbeeld minder van belang, dan bij een starter. Onze centrale doelstelling is om jou als ondernemer slimmer en wegwijs te maken. Wij zijn het extra paar ogen en hersenen, zodat je op het einde van de rit goed geïnformeerd beslissingen maakt.”
Bruno: “De ene die langskomt heeft slechts een idee dat hij of zij wil aftoetsen, de ander heeft al een businessplan geschreven waarover die wil sparren. En een heleboel vragen die binnenkomen situeren zich daartussen. Er zijn geen verkeerde vragen. Filosoof Socrates verwoordde het als maieutiek, wat een Oudgrieks woord is voor vroedvrouwkunde. Soms helpen we een ondernemer bevallen van het begin tot het einde en soms steken we slechts finaal een handje toe. We stappen een stukje mee met de ondernemer en we adviseren waar mogelijk. Wat zit er goed en wat moet misschien herbekeken worden. We helpen je graag om nog ambitieuzer te worden.”
VLAIO bedrijfsadviseur Kristine Debruyne heeft ons doen nadenken over hoe haalbaar ons idee was en wat we ermee wilden bereiken. Op die manier hebben we opportuniteiten kunnen grijpen en konden we sneller werken.
2. Begeleiding op maat, maar zelf aan het stuurwiel
Soms ben je met een antwoord op één mail al vooruitgeholpen, in andere gevallen verloopt de begeleiding over meerdere weken of maanden. Die begeleiding is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Er wordt een zeker engagement van de ondernemer verwacht.
Een verkennend gesprek waarbij de noden worden blootgelegd, is de basis van alles. Tine: “De initiële vraag kan over centen of een subsidie gaan, maar de conclusie op het einde van dat gesprek hoeft niet per se hetzelfde te zijn. Tijdens de kennismaking overlopen we verschillende elementen: welke steunmogelijkheden zijn er?, Waar liggen de behoeften echt?, Waar loop je nog op vast? En hoe kunnen wij daarbij ondersteunen? Misschien blijkt dat die subsidieaanvraag nog niet aan de orde is, of kom je uit bij een andere vorm van financiering. Het is telkens maatwerk. Na een meeting stel ik een stappenplan op met alle opties en wie daarbij kan helpen. Als ondernemer blijf je aan het stuurwiel en beslis je zelf welke richting je uitgaat.”
VLAIO bedrijfsadviseur Mieke Martens heeft ons heel praktisch en pragmatisch begeleid. Zo kon ik met het nodige vertrouwen de aanvraag structureren en wist ik wat er van me werd gevraagd.
3. Meer dan centen
Ondernemingen die willen groeien, transformeren of innoveren, ondersteunt VLAIO financieel via subsidies. Onze bedrijfsadviseurs helpen je bij het analyseren van steunmogelijkheden. Ze geven aanwijzingen over hoe je een aanvraag indient en overlopen de modaliteiten, voorwaarden, beoordelingscriteria, aanvraagtemplate, ... Bruno: “Je hoeft absoluut niet academisch te kunnen schrijven om een aanvraag te doen. Iedereen kan dat en we begeleiden je daar graag bij. Het is vooral belangrijk dat je de innovatielat haalt en dat je kan uitleggen wat jouw innovatie zo uitdagend maakt.”
Hans: “We hoeven niet onder stoelen of banken te steken dat de meerderheid van onze klanten op zoek is naar subsidies en een dossier wil indienen. Wij helpen ondernemers met die aanvraag. Daarin structureren ze hun plannen en in dat proces ligt een grote toegevoegde waarde. Ondernemers zetten stappen vooruit dankzij de financiële ondersteuning, maar evengoed dankzij de aanvullende expertise die we tijdens dit proces aanreiken.”
“Een dossier opstellen is als een klein businessplan van je idee, ontwikkeling of transformatie. Je schrijft op papier neer waarom je iets wil doen en hoe je dat zal uitvoeren. Daarmee creëer je een werkplan dat je niet zomaar naast je neer kan leggen. Alle neuzen binnen je bedrijf worden hiermee in dezelfde richting gezet. Samen afkloppen rond zoiets is heel waardevol, want innovatie is anders nooit dringend.”
Dat we in aanmerking kwamen voor een ontwikkelingsproject, is mede te danken aan VLAIO-bedrijfsadviseur Matthias Marescaux. Over de samenwerking en gesprekken met hem waren wij uiterst tevreden, net als over de verdere opvolging. Zo is hij na afloop van het project uit eigen beweging nog naar een demo komen kijken. Dat zegt toch iets over zijn interesse en betrokkenheid?
4. Voor een luisterend, neutraal en kritisch oor
Je wil belangeloos advies? Dan zit je aan het juiste adres. Tine: “Onze feedback en advies zijn steeds zo neutraal mogelijk. We geven je alle opties, zonder verborgen agenda. Nadien kies je zelf wat je ermee doet. We durven je idee of project ook kritisch te beoordelen. Dat is nodig, zelfs al ben je er helemaal verliefd op.”
“Wie een goed idee heeft en eerlijke feedback wil, hoort zoiets niet aan zijn of haar moeder te vragen,” beaamt Bruno. “We luisteren naar je idee en voor jezelf is het meteen een goede oefening om je idee onder woorden te brengen en je pitch goed te krijgen. Af en toe speel ik weleens advocaat van de duivel en krab ik als een archeoloog om het idee helder te krijgen. Door veel vragen te stellen, zoeken we samen naar de innovatielat en zorgen we dat je erover raakt.”
Dominique en Bie stelden ons kritische vragen en brachten ons in contact met onder andere Food Pilot en Senior Consultants Vlaanderen. Daarna werd het voor ons duidelijk welke financieringsmogelijkheden er waren.
5. Een sterk expertisenetwerk
Het zou mooi zijn, maar onze bedrijfsadviseurs kunnen en weten niet alles. Wél beschikken ze over een sterk en uitgebreid netwerk, met gevalideerde partners om die lacunes op te vullen. Zo mis je geen kansen. Bruno: “Wanneer een idee nog niet matuur genoeg is, zullen we je bijvoorbeeld eerst in contact brengen met Unizo of Voka voor een versterkend traject.”
Dat netwerk rijkt ook verder dan partnerorganisaties. Hans: “We kennen ontzettend veel bedrijven. Zoek je bijvoorbeeld de juiste productontwikkelaar? Dan kunnen wij je mogelijks naar iemand doorverwijzen. Voor starters is dat interessant, maar ook voor bedrijven die al toegang hebben tot de markt. Wij zijn voor ondernemers de unieke accountmanager naar het Vlaamse netwerk van expertise.”
“Als bedrijfsadviseurs pikken we bovendien als een van de eersten de trends op in de praktijk. We krijgen heel wat ideeën en innovatiedossiers voorgeschoteld die leven binnen de industrie. Als je wil weten of er iemand in Vlaanderen ook rond jouw idee werkt, dan hebben wij daar als geen ander een zicht op en kunnen we je in contact brengen met die andere ondernemer. Uiteraard alleen met wederzijdse toestemming, want confidentialiteit dragen we hoog in het vaandel.”
Maar ook de aanwezige expertise binnen VLAIO is niet te onderschatten. Elke bedrijfsadviseur heeft zijn interesses en expertises. Hans: “Als bedrijfsadviseur hebben we een brede kijk op de algemene trends maar hebben we tegelijk ook een specifieke domeinexpertise opgebouwd. In mijn geval is dat de bouwsector. Die expertises zijn echt een meerwaarde voor de ondernemer, we zijn meteen mee in jouw verhaal en kunnen over details meepraten.”
“En als we zelf iets niet weten, kunnen we terugvallen op het brein van onze collega’s,” zegt Tine. “Het is onmogelijk om van alles iets te weten, maar het is wel mogelijk om vrijgevig te zijn met kennis en ervaring. Het is leuk dat we op elkaar kunnen terugvallen en zo samen de ondernemer een stap vooruit helpen.”
De adviseurs kennen hun vak. Ze weten telkens de juiste vragen te stellen en komen met goede suggesties. Het helpt ons vooruit denken, wat in de waan van de dag wel eens op de achtergrond verdwijnt.
6. Om geen kansen te missen
Waarom je als ondernemer nu echt naar je telefoon of mail moet grijpen? “Om geen kansen te missen”, vindt Tine. “En om een rijkere ondernemer te worden, in elke zin van betekenis. Want de centen die worden na verloop van tijd opgesoupeerd, maar de wijsheid en ervaring blijft bij jou. Ik ben altijd blij als klanten op het einde van de rit meer hebben gekregen dan ze verwachtten. Je hebt niet alleen de centen gekregen maar ook een adviseur, en eigenlijk een heel team van adviseurs dat mee heeft nagedacht over jouw project.”
Bruno: “Aarzel vooral niet om te vroeg te komen, ook al is je idee nog niet rijp. Sommigen beseffen te laat dat ze al eerder hadden moeten komen praten en hebben bijvoorbeeld iets ontwikkeld dat eigenlijk steunbaar was. Innovatie is risicovol en VLAIO kan je helpen om mee dat risico te dragen.”
Op zoek naar een bedrijfsadviseur met de juiste expertise voor jouw onderneming?
Ga naar onze contactpagina, selecteer de gewenste expertise en vind de bedrijfsadviseur die bij jou past.