7 futureproof manieren om jouw maakbedrijf te boosten

Publicatiedatum
De eerste industrie 4.0-proeftuinen draaien op volle toeren. Wij bezochten ze allemaal en kwamen terug met dit unieke aanbod voor maakbedrijven.

Onlangs waarschuwden we je al voor de groeiende kloof tussen bedrijven die openstaan voor industrie 4.0 en zij die dat niet doen. Het goede nieuws is dat je als ondernemer niet meteen zwaar hoeft te investeren. In de industrie 4.0-proeftuinen die de Vlaamse overheid via VLAIO organiseert, experimenteer je laagdrempelig met nieuwe technieken en businessmodellen. Wij bezochten de eerste zeven proeftuinen die dit jaar van start gingen en kwamen terug met deze menukaart voor industrie 4.0 in Vlaanderen. Aan jou om een keuze te maken!

Sirris robot

1. Denken als dienstverlener

Maakbedrijven die hun producten willen aanvullen met digitale diensten stuiten op technische én strategische uitdagingen. In de proeftuin van Sirris rond ‘digitale servitisatie’ werk je doeltreffend aan een proof of concept en krijg je een onderbouwd antwoord op de vraag: doen of niet doen?

“We maken innovaties tastbaar met gebruiksvriendelijke en modulaire bouwblokken voor sensoriek, connectiviteit, data-analyse en dashboards. Tijdens workshops ontdekken bedrijven of hun idee voor een slim en geconnecteerd product kan uitmonden in digitale business”, zegt projectleider Mathias Verbeke.

De workshops in het kader van deze proeftuin zijn gratis. Registreer je meteen!

Een toonbeeld van digitale servitisatie is het Oost-Vlaamse Certis, fabrikant van verpakkingsmachines:

Manuel Couwet

Cloud-toepassingen en digitalisering gaven ons de mogelijkheid een nieuw businessmodel te creëren. We bieden we met onze halfautomatische wikkelmachine Wrappah verpakking aan als dienst, compleet met technische service en verbruiksmaterialen. De klant koopt geen machine, maar betaalt per palletwikkeling.

Manuel Couwet
CEO Certis
Denken als dienstverlener

2. Minder stilstaan, meer maken

Betaalbare sensoren zorgen voor een shift van periodiek naar conditioneel onderhoud. Door in te haken op die trend, zetten Flanders Make en imec een stap richting ideale wereld.

“Nu verzamelen bedrijven machine per machine data in een beperkte context”, vertelt projectleider Steven Devos. “Wij hebben een testopstelling om versneld schade aan lagers te meten op basis van data van zeven machines in uiteenlopende omstandigheden. Zo ontstaan betrouwbare modellen voor het plannen van onderhoudswerken.”

Wil jij aan de slag met de beschikbare meetdata? Mail steven.devos@flandersmake.be

3. Sneller en smakelijker eten maken

Van betere verpakkingen tot snellere en energiezuinigere processen die ook de smaak ten goede komen: slimme sensoren en camera’s zorgen voor een revolutie op ons bord. Flanders’ Food en ILVO geven het goede voorbeeld met testopstellingen in de vernieuwde Food Pilot in Melle.

“Er zijn veel oplossingen op het vlak van sensortechnologie. Wij brengen ze samen in een industriële toepassing”, zegt projectleider Veerle De Graef.

In Melle staat nu een demo van UHT-sterilisatie met temperatuurmetingen doorheen het volledige productieproces. Kijkje nemen? Mail veerle.degraef@flandersfood.com.

Ontdek de vernieuwde Food Pilot in deze video:

4. Geef medewerkers een duwtje in de rug

De complexiteit van productieprocessen neemt toe, terwijl het aanbod aan technisch personeel daalt. Sirris test en demonstreert daarom oplossingen voor zowel fysieke als digitale ondersteuning van operatoren.

“Via demo’s en workshops ontdekken bedrijven of een technologie interessant is voor hen”, vertelt projectleider Sven De Troy. “In Kortrijk kunnen ze experimenteren met cobots en digitale werkinstructies. In Diepenbeek ligt de focus op verspanen en 3D-printen, terwijl we in Heverlee werken rond omvormende processen, zoals plaatbewerking.” 

Op 28 november demonstreert Sirris in Kortrijk assemblage met behulp van een cobot. Schrijf je hier in voor dit event.

Vragen over deze proeftuin mag je mailen naar sven.detroy@sirris.be.

5. Heeft iemand mijn AGV gezien?

In fabrieken met cobots, AGV’s en andere mobiele units zijn locatie- en productiedata essentieel. De proeftuin van IDLab (imec), Flanders Make en EUKA test dataverbindingen en lokalisatieoplossingen in extreme fabrieksomstandigheden met behulp van een drone.

“Drones zijn snel, wendbaar en zeer compact. Wat werkt voor drones, werkt dus ook voor minder complexe toepassingen”, licht professor Eli De Poorter (IDLab) deze keuze toe. De onderzoekers ontwikkelen hun inzichten met een drone die autonoom rondvliegt voor voorraadcontrole in een magazijn. 

Op 11 december stellen Eli en zijn team de eerste resultaten voor, inclusief een demonstratie van de drone. Reserveer nu jouw plaats. Met vragen kan je terecht bij eli.depoorter@imec.be

werken met drones

6. Leer luisteren naar je machinepark

Een productiemachine herbergt een schat aan informatie. Maar je moet aandacht hebben voor waardevolle indicatoren, zoals energieverbruik, trillingen, geluiden, … In deze proeftuin van 3IF.be, gespecialiseerd in digitale transformaties, leer je machinedata op een slimme manier inzetten.

“Op basis van een screening ter plaatse tonen we hoe je weloverwogen de eerste stappen zet”, vertelt projectleider Ulrich Seldeslachts. “Daarbij gebruiken we de laatste nieuwe IoT-sensoren en cloud-toepassingen. In eerste instantie focussen we op conditioneel onderhoud, maar dat legt de weg open voor verdere digitalisering.”

Deze proeftuin komt naar jouw bedrijf voor een gratis screening! Maak een afspraak via ulrich@3if.be.

7. Eerste hulp bij technostress

Wat als je nieuwe collega een robot is? Die vraag beantwoorden Patricia Leconte en haar collega’s van Flanders Make en imec.

“We laten bedrijven kennismaken met cobots en vergaren inzicht in de fysieke en mentale belasting van werknemers met behulp van EEG- en stressmetingen. Zo hopen we mens en machine optimaal te laten samenwerken.” Het vlaggenschip is een werktafel voor complexe assemblageprocessen met lichtprojectie, een digitale interface én een tweearmige cobot. “Hij ziet er heel menselijk uit”, lacht Patricia.

Op 27 november staat deze werktafel in primeur op het symposium van Flanders Make. Ben je geïnteresseerd in een demo bij jou in de fabriek? Mail patricia.leconte@flandersmake.be.

 

Ontdek onze proeftuinen in de volgende VLAIO-nieuwsbrieven!

In de volgende VLAIO-nieuwsbrieven stellen we alle lopende proeftuinen uitgebreid aan je voor.

Heb je ondertussen vragen rond industrie 4.0 in Vlaanderen? Laat van je horen op industrie40@vlaio.be.

Abonneer je hier op onze VLAIO nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken de nieuwste tips rechtstreeks je mailbox.

 

Delen: