70 miljoen voor ‘transitiecontracten klimaatsprong’: investeringen in grootschalige elektrische boilers en warmtepompen
VLAIO lanceert de pilootoproep ‘transitiecontracten klimaatsprong’ voor industriële investeringen in grootschalige elektrische boilers en warmtepompen. De oproep kadert binnen het programma Klimaatsprong dat de energie-intensieve industrie in Vlaanderen CO2-neutraal wil maken tegen 2050.
Programma Klimaatsprong
De Vlaamse Regering trekt 70 miljoen euro uit om investeringen in grootschalige elektrische boilers en warmtepompen via een nieuwe subsidie te ondersteunen voor een steunperiode van 10 jaar. Deze projectoproep kadert binnen het programma Klimaatsprong dat de Vlaamse industrie tegen 2050 koolstofcirculair en CO2-arm wil maken zonder haar concurrentievermogen te verliezen. Elektrificatie van bedrijfsprocessen vormt één van de transitiepaden om deze doelstellingen te bereiken. VLAIO coördineert dit programma.
Door grootschalige investeringen in elektrische boilers en warmtepompen te stimuleren, bieden we ondernemingen niet alleen de kans om hun ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen, maar versterken we ook hun concurrentievermogen in een veranderende energiemarkt. Duurzame investeringen zijn essentieel om onze klimaatdoelstellingen te behalen en de Vlaamse industrie toekomstbestendig te maken.
Voor ondernemingen > 10.000 ton CO2-uitstoot
Via de pilootoproep ‘transitiecontracten klimaatsprong’ kunnen Vlaamse ondernemingen met een directe CO2-uitstoot van minstens 10.000 ton per jaar in 2022 tot maximaal 2 miljoen euro steun per jaar krijgen. De aanvraag gebeurt via een veilingprocedure, waarbij ondernemingen een bod kunnen uitbrengen per vermeden ton CO2-emissie. Projecten die het subsidie-efficiëntst zijn in de reductie van CO2-emissies krijgen voorrang. Ondernemingen die in aanmerking komen kunnen hun projectvoorstel tot 30 mei 2025 bij VLAIO indienen.
Via ‘contracts for difference’
De middelen binnen de oproep ‘transitiecontracten klimaatsprong’ worden toebedeeld via het concept van 'contracts for difference' (CfD). Hiermee wil Vlaanderen ondernemingen die grote hoeveelheden CO2-uitstoten, stimuleren om sneller te investeren in technologieën die de CO2-uitstoot verminderen.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Ondernemingen ontvangen een subsidie evenredig met de vermeden CO2-uitstoot. In dit systeem wordt de steun over meerdere jaren gegeven en gekoppeld aan de evolutie van de energiekosten en de kosten van emissierechten. Het rendement van de investering wordt zo tijdens de volledige steunperiode binnen bepaalde grenzen gegarandeerd. De omvang van de steun evolueert mee met ontwikkelingen op de energie- en emissiemarkt en compenseert het effect van deze externe factoren.
Waarom keuze voor dit mechanisme?
Voor de overheid is het een efficiënt subsidiemechanisme: de steun gaat naar het project dat in de veilingprocedure het interessantste bod uitbrengt, de laagste prijs voor de overheid. Wordt de investering van het bedrijf geleidelijk aan meer rendabel, dan neemt de steun af en is het in principe zelfs mogelijk dat het bedrijf de overheid gedeeltelijk terugbetaalt.
Dit vernieuwend subsidiemechanisme kwam tot stand in samenwerking met VLAIO-partner VITO, na analyse van bestaande formules uit het buitenland en overleg met stakeholders uit de industrie en het middenveld.
Verlenging GREEN investeringssteun
De Vlaamse Regering zet ook de GREEN investeringssteun dit jaar verder. Deze subsidie helpt ondernemingen met plannen om over te stappen van fossiele brandstoffen naar elektriciteit of groene energie. Ook investeringen in energie-efficiëntie zijn mogelijk als het gaat om specifieke, innovatieve aanpassingen aan het productieproces.
Meer info?
Ondernemers die vragen hebben of meer info wensen kunnen een adviesgesprek aanvragen met een VLAIO bedrijfsadviseur via klimaatsprong@vlaio.be of 0800/20 555.