7,5 miljoen euro Europese steun voor 12 innovatieve projecten in Vlaanderen
Op woensdag 2 april besliste de EFRO-beheersautoriteit van VLAIO over de toekenning van 7,5 miljoen euro steun, afkomstig vanuit het Europees Fonds voor Innoveren en Ondernemen (EFRO). Het gaat over 12 projecten die samen staan voor een totaalinvestering van 26 miljoen euro. De rode draad door de beoordeelde projecten is de focus op innovatie en vaardigheden, die essentieel zijn voor de economische groei en technologische vooruitgang in Vlaanderen.
Versterken van de Vlaamse innovatiecapaciteit
Binnen het thema innovatiecapacitieit werden 8 projecten goedgekeurd.
Een in het oog springend project is ‘LoT – State of the Art Audiostudio’s’. Lab of Tomorrow transformeerde een oud bedrijfspand in Boom tot een nieuwe centrale hub voor entertainment technologie. Met dit nieuwe project richten ze twee geavanceerde audiostudio’s voor audioproductie en onderzoek in. De Audio Productie, Editing & Mixing Studio is bedoeld voor het opnemen, bewerken en mixen van muziek, stemmen en geluidseffecten, waarbij alle elementen perfect worden gebalanceerd en klaargemaakt voor gebruik in albums, films of andere media. De Immersive Audio Mastering Studio richt zich op het creëren van meeslepende geluidservaringen, zoals 3D-audio en Dolby Atmos, die een gevoel van ruimtelijkheid en diepte bieden voor muziek, film, gaming en virtual reality, waardoor het publiek volledig wordt ondergedompeld in de geluidssfeer. Binnen de entertainmentsector is een sterk groeiende vraag naar deze innovatieve technologie. Bedrijven krijgen zo de kans om hoogwaardige content te creëren. Deze content kan dan vanuit Vlaanderen over de hele wereld verspreid worden via digitale kanalen en ingezet worden in bestaande of nieuwe demonstratie- en belevingsruimtes. Een uniek aanbod waarmee Vlaanderen zich op de kaart zou kunnen zetten als de eerste plaats waar zeer geavanceerde licht-, geluid-, video- en 3D- technologie wordt samengebracht en mee geëxperimenteerd kan worden.
Andere goedgekeurde projecten binnen deze oproep zijn '3-in-1' van Centexbel waarbij technologie ontwikkeld wordt om schadelijke vluchtige componenten in consumentenartikelen en bouwproducten te kunnen identificeren. Global Bio-Product Center of Excellence 2025 van AB Inbev richt zich op de uitbouw van een platform voor precisiefermentatieprocessen. HPM-Pilot van VITO realiseert dan weer een hogedruk membraamfiltratie-installatie voor toepassing in de chemische industrie. Het Elektrificatie Instituut van Universiteit Antwerpen doet onderzoek naar elektrificatie van chemische en industriële processen als alternatief voor fossiele brandstoffen. Textile Material Recovery GRID is een project waarmee De Kringwinkel Antwerpen een cluster voor slimme textielsortering uitbouwt. VITO realiseert met het RECIPE-project pilootinstallaties rond post-processing van plantgebaseerde chemicaliën. Met COSMIC voorziet SIRRIS in de uitbouw van een demo-infrastructuur voor coldspray technologie, waarbij metallische of keramische poederdeeltjes met hoge snelheid op een oppervlak worden gespoten.
Slimme Vaardigheden
Met een tweede reeks projecten zetten we in op het versterken van de bestaande opleidingsinfrastructuur. De 4 goedgekeurde projecten investeren in de aankoop en het gebruik van nieuwe innovatieve apparatuur die een antwoord bieden op steeds evoluerende noden die vanuit de industrie gesteld worden in hun zoektocht naar geschoolde werknemers.
De E-sports campus is een innovatief project waarin GO! Technisch Atheneum Brugge technologie en E-sports samenbrengt. De E-sports campus komt tegemoet aan een reeks concrete problemen en opportuniteiten die voortkomen uit de snel veranderende technologische en maatschappelijke omgeving waarin Vlaanderen zich bevindt. Enerzijds stijgt de vraag naar soft skills bij werknemers, die een gevolg is van de complexiteit van de moderne werkplek, waarin technologische veranderingen en sociale dynamieken elkaar versterken. Daarnaast is de toegang tot technologische en innovatieve leeromgevingen beperkt. Ondanks dat de E-sports industrie een snelgroeiende sector is ontbreekt het aan gespecialiseerde opleidingen en opleidingsinfrastructuur. GO! Technisch Antheneum Brugge wil via de E-sports campus hierop een antwoord bieden. Deze unieke infrastructuur biedt een dynamisch leerplatform voor kmo’s en andere doelgroepen om hun digitale vaardigheden te versterken en te experimenteren met geavanceerde technologieën. Door de focus op Exergaming, E-sports en digitale innovaties biedt de campus een belangrijke bijdrage aan de technologische transitie in Vlaanderen en ondersteunt ze de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden.
Daarnaast krijgen ook de projecten XR4SKILLS en BUILD4SKILLS van Syntra AB Europese steun. XR wordt internationaal erkend als een innovatieve onderwijsmethodiek die de motivatie, betrokkenheid en leerresultaten van cursisten aanzienlijk kan verbeteren. Syntra AB vzw, kan als toonaangevende opleidingsorganisatie voor ondernemerschap en professionele vaardigheden moeilijk achterblijven bij deze evolutie. Daarom investeren ze via XR4SKILLS in mobiele apparatuur die op haar drie campus in Antwerpen, Mechelen en Leuven gebruikt kan worden en ontwikkelen ze een strategie en intern trainingsprogramma over de manier waarop VR in de opleidingen geïntegreerd kan worden. Syntra AB bouwt in Mechelen aan een nieuwe campus. Met het BUILD4SKILLS project willen ze deze nieuwe campus uitbreiden met een innovatief bouw-praktijkcomplex dat zicht specifiek richt op de veranderende noden in de bouwsector. Door het gebouw modulair in te richten kan steeds flexibel ingespeeld worden op nieuwe evoluties in de sector.
De voorbije jaren werden in West-Vlaanderen via allerlei projecten al heel wat inspanningen geleverd zodat opleidingsverstrekkers een antwoord kunnen bieden op evoluties binnen de industriële productie, die in West-Vlaanderen sterk vertegenwoordigd is. Met het project INDUTRAIN wil Syntra West op hetzelfde pad verder gaan en de nog ontbrekende hiaten in het opleidingsaanbod verder invullen. Zo kunnen ze nog beter inspelen op de steeds hoger worden nood aan geschoolde werkkrachten in de West-Vlaamse industrie.