Aanbod op bedrijventerreinen actiever beheren in vier referentieregio’s

Publicatiedatum

Dit voorjaar ging het Labo Regiovorming van de VVSG op zoek naar regio’s die interbestuurlijke samenwerken in de praktijk wilden brengen. Maatschappelijke uitdagingen eisen namelijk vaak een gezamenlijke aanpak. In vier geselecteerde referentieregio’s experimenteren en leren de lokale besturen en VLAIO het komende jaar om de schaarse ruimte op bedrijventerreinen duurzamer te benutten. De VVSG selecteerde ook nog een vijfde referentieregio in haar oproep. Zij focussen op een ander thema waarin VLAIO geen actieve rol opneemt.

Voldoende vestigingsmogelijkheden voor ondernemingen op bedrijventerreinen is vandaag geen kwestie meer van bijkomende ruimte innemen. Een actiever beleid ten aanzien van het verwacht en potentieel aanbod is veel meer aangewezen. VLAIO werkte dan ook samen met het Labo Regiovorming van de VVSG om in enkele referentieregio’s een bovenlokaal overzicht op het diverse aanbod aan bedrijventerreinen te ontwikkelen. In de vier geselecteerde regio’s gaan de lokale besturen vanaf dit najaar aan de slag. Een regionale visie en daaruit volgende acties moeten het aanbod beter afstemmen op de vraag naar ruimte op bedrijventerreinen.

“REO, REEEOO – Iedereen komt als je ruimte hebt”

Met Ruimte voor Economische Ontwikkelingen (REO) verscherpen de lokale besturen in de referentieregio Oost-Brabant de blik op het areaal aan reeds bestemde ruimte. De regio heeft in vergelijking met andere referentieregio’s en met het gemiddelde van Vlaanderen een beduidend lager aandeel aan bestemde ruimte voor ‘industrie’ in de ruime zin.

Dit project is een noodzakelijke aanzet om in de nieuwe beleidsperiode gepaste acties en maatregelen te nemen. Acties die ervoor zorgen dat ruimte voor bedrijvigheid niet verloren gaat, dat beschikbaar aanbod wordt afgestemd op de vraag en dat bestemde ruimte beter wordt benut.

Bram Adams
Coördinator Projectontwikkeling, Interleuven

Het lager aandeel ruimte om te ondernemen in de regio was reden genoeg voor het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant om met de steun van Interleuven en andere partners hiermee bovenlokaal aan de slag te gaan.

Laurence Poleunis
Coördinator Regionale Samenwerking, Interleuven

Interbestuurlijk samenwerkingskader voor bouwshift paarse sproeten in de regio Zuid-West-Vlaanderen

Zuid-West-Vlaanderen kent heel wat slecht gelegen kleine bedrijfspercelen die verspreid liggen in de open ruimte, de zogenaamde paarse sproeten. Het behouden van een deel van deze paarse sproeten is niet langer wenselijk. De lokale besturen in de referentieregio zoeken daarom naar mogelijkheden om een bouwshift te realiseren, waarbij ze paarse sproeten schrappen en compenseren in de ontwikkeling van een beter gelegen bedrijventerrein.

Voor dit project engageren zich naast de lokale besturen, ook de Provincie en Vlaanderen, om zo tot een brede coalitie te komen. Met het project streven we naar het uitzetten van de krijtlijnen voor het opzetten van een regionale grondenbank gekoppeld aan een bouwshiftfonds.

Griet Lannoo
Transitietrekker Ruimteneutraal, Leiedal

Interbestuurlijk Overlegplatform Ruimte & Mobiliteit Rivierenland

Rivierenland staat voor grote uitdagingen op het snijvlak van ruimte en mobiliteit. De regio wil aantrekkelijk blijven voor ondernemingen in een tijdperk van filerecords en bouwshift. Met steun van Labo Regiovorming creëren ze een platform voor interbestuurlijk overleg dat lokale besturen en andere overheden moet helpen om deze uitdagingen toekomstgericht aan te pakken.

Geëngageerde besturen leggen samen het fundament voor een strategisch, regionaal locatiebeleid voor bedrijvigheid. Herbestemmen van kleine, onbenutte fragmenten, maar ook van slecht gelegen bedrijventerreinen, moet kansen bieden om het aanbod op geschikte locaties te versterken. Een billijk systeem zal zorgen voor een eerlijke verdeling van voordelen en lasten tussen steden en gemeenten.

Jan Nijs
Ruimtelijk Procesmanager, IGEMO

Bouwshift in Regio Gent

De lokale besturen in de referentieregio Gent willen het nodig inzicht verkrijgen en het bestuurlijk draagvlak vergroten voor de bredere opgave van de bouwshift. Ze zetten daarom een interbestuurlijk overlegplatform op met alle betrokken partijen in functie van kennis- en ervaringsuitwisseling en onderlinge afstemming. Alle ruimtelijke thema’s, waaronder wonen en bedrijvigheid, komen hierbij aan bod.

Het verhogen van het ruimtelijk rendement binnen het bestaande ruimtebeslag zoals bestaande kernen en bedrijventerreinen geniet de voorkeur op het aansnijden van bijkomende open ruimte.

Steven Hoornaert
Ruimtelijke Planner, Veneco

Delen: