Administratieve kosten voor markt- en foorkramers dalen

Publicatiedatum

Op 1 april 2024 treedt de hervorming van de regelgeving over ambulante en kermisactiviteiten in werking. Ondernemers zullen in Vlaanderen geen machtiging meer nodig hebben. Een correcte inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen volstaat. Onderzoek van Universiteit Hasselt toont aan dat dit leidt tot een daling van de administratieve kosten voor ondernemers. VLAIO wil daarnaast de digitalisering een impuls geven. We doen dit door een raamovereenkomst voor de tool Merke. Ook dat leidt volgens hetzelfde onderzoek tot een daling van de administratieve lasten voor ondernemers. Een effect dat nog versterkt wordt naarmate meer gemeenten er gebruik van maken. 

De Vlaamse Regering greep de relance na de coronacrisis aan als kans om hervormingen door te voeren. Onder de noemer ‘Vlaamse Veerkracht’ investeerde ze onder andere in administratieve vereenvoudiging. Minder regels en meer efficiëntie is het doel. In die plannen werd de hervorming van de regelgeving over ambulante handel en kermissen aangeduid als een van de vlaggenschepen. Universiteit Hasselt voerde daarom recent in opdracht van het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid een onderzoek uit. 

Administratieve vereenvoudiging 

Om de jaarlijkse impact van de hervorming op de administratieve lasten voor markt- en foorkramers te onderzoeken, bracht Universiteit Hasselt de procedures in kaart voor het aanvragen van een machtiging, voor het indienen van een aanvraag voor een standplaats, voor het controleren van de documenten door de gemeenten en het toewijzen van een standplaats. 

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de jaarlijkse administratieve lasten voor markt- en foorkramers sterk dalen door het wegvallen van de machtigingen. Vooral het verdwijnen van de machtiging voor ambulante activiteiten weegt door omdat die jaarlijks meer aangevraagd wordt dan de machtiging voor kermisactiviteiten.  

Uit het onderzoek blijkt ook dat als ondernemers hun documenten om een standplaats aan te vragen digitaal kunnen indienen in plaats van via een aangetekende zending dat een heel verschil maakt. Verschillende steden en gemeenten voorzien die mogelijkheid al voor markten. Met de hervorming wordt digitaal indienen nu ook de norm voor kermissen.  

Digitale tool heeft eveneens positieve impact 

Digitalisering en het gebruik van Merke heeft volgens het onderzoek een bijkomende positieve impact. Merke is een digitale tool voor markten en kermissen. Gemeenten die hier mee aan de slag willen, kunnen gebruikmaken van een raamovereenkomst met financiële stimulans door VLAIO. Daarom keken de onderzoekers ook naar de impact van deze tool op de administratieve vereenvoudiging. Merke maakt onder meer mogelijk dat handelaars hun aanvraag voor een standplaats op een markt of kermis volledig digitaal kunnen indienen. Ze besteden zo minder tijd en geld aan het opstellen, verzamelen en aangetekend versturen van hun documenten naar de gemeenten.  

Als een groot deel of alle gemeenten in Vlaanderen gebruik zouden maken van deze digitale tool leidt dat, volgens het onderzoek, tot een aanzienlijke bijkomende vermindering van de administratieve lasten per jaar. Dat is het gevolg van de databank met attesten die ontstaat door het gebruik van de tool. Hierdoor moeten de markt- en foorkramers slechts een keer per jaar hun documenten uploaden en moet slechts een gemeente per jaar de documenten controleren.  

Bovendien kan het systeem ook gebruikt worden om te communiceren naar markt- en foorkramers. Het onderzoek geeft aan dat er zo bijvoorbeeld kan gecommuniceerd worden over hoeveel plaats er op een markt of kermis is. Daardoor moeten marktkramers zich niet onnodig naar een markt verplaatsen waar geen losse standplaatsen beschikbaar zijn. Dat kan een belangrijke besparing betekenen voor die ondernemer. 

Regionale Overlegtafels voor Marktleiders 

In elk van de vijf provincies organiseerde de VVSG tussen 21 november en 4 december 2023 een Regionale Overlegtafels voor Marktleiders. Lokale ambtenaren verantwoordelijk voor de organisatie van de markten en kermissen in de steden en gemeenten deelden er hun kennis en ervaringen vanuit de praktijk. VLAIO lichtte er ook kort deze studie van de Universiteit Hasselt toe. 

Delen: