Ambieer jij een plaatsje in de klankbordgroep wij.leveren?

Publicatiedatum

VLAIO steunt Leuven, Mechelen en Diest om hun ideeën rond duurzame stadsdistributie op te schalen via het project wij.leveren. Omdat ze absoluut buiten hun eigen werkingsgebied willen kijken, is er in hun klankbordgroep plaats voor medewerkers van alle Vlaamse lokale besturen. Ontdek hieronder het project en laat hen iets weten als je graag deelneemt aan de klankbordgroep.

City of Things-project wij.leveren

In de EFRO-City of Things oproep van 2020 met focus op Smart Economy diende stad Leuven het project wij.leveren in. Leuven heeft de hele projectperiode gewerkt rond duurzame first en last mile leveringen. Het project voorzag in een state-of-the-art digitaal distributieplatform waarop alle lokale handelaars in Leuven en buurgemeenten hun bestellingen kunnen plaatsen en daarna door een (duurzame) logistieke speler laten ophalen en op een slimme en efficiënte manier doen uitleveren in en rond Leuven (en bij uitbreiding Vlaanderen/België). Een "trustee" zorgt ervoor dat alles in het logistiek samenwerkingsverband fair en correct verloopt. Hiermee sloegen de stad Leuven en haar buurgemeenten twee vliegen in één klap: ze ontzorgen de lokale handelaars én verminderen en verduurzamen de logistieke verplaatsingen. Er wordt maximaal ingezet op het doen aanhaken van zoveel mogelijk actoren binnen een community werking en waarbij deze actoren (handelaars, consumenten en transporteurs) zich op een vlotte en veilige manier op het distributieplatform kunnen connecteren.

Vervolg en opschaling

In de opschalingsoproep van 2023 kreeg Leuven – dat voor de opschaling de handen in elkaar sloeg met Mechelen en Diest – opnieuw steun voor wij.leveren 2.0. De opschaling hield niet alleen in dat het werkingsgebied werd uitgebreid met 2 extra steden maar dat de partners bijkomend gingen onderzoeken of het haalbaar is om pakjesautomaten voor om het even welke koerierdienst open te stellen en dus neutrale pakjesautomaten op het grondgebied van hun gemeenten te introduceren.

Plaatsje in de klankbordgroep

Het project vordert goed en de tussentijdse resultaten zijn veelbelovend. Er blijven nog een aantal uitdagingen over zoals een governancemodel, een achterliggend businessmodel zodat het systeem op termijn op zichzelf kan staan, het vraagstuk of dit tot de kerntaken van een gemeente behoort, enz. Om zoveel mogelijk input en feedback te verzamelen en de discussie open te trekken, zijn Leuven, Mechelen en Diest nog op zoek naar geïnteresseerde besturen die willen meedenken in de klankbordgroep. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar thibault.hendrikx@leuven.be.

EFRO-City of Things

De projecten wij.leveren en wij.leveren 2.0 kwamen tot stand met de steun van Europa en Vlaanderen. Wij.leveren ontving hiervoor een subsidie van 200.000 euro vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en eveneens 200.000 euro Vlaamse cofinanciering vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen. Bij wij.leveren 2.0 gaat het om 180.000 euro EFRO-subsidie en 180.000 euro Vlaamse steun. 

Delen: