Bekijk het eindrapport van PIO-project PFAS-vrij circulair water
Hoe kan je op een geautomatiseerde manier de stromingsrichting en -snelheid, alsook de PFAS-concentraties in het grondwater meten? Kan je PFAS via fytoremediatie verwijderen? Dat zijn de vragen waarop Stad Antwerpen een antwoord wil krijgen. Addestino heeft in opdracht van PIO het marktonderzoek voor dit project afgerond. Lees de conclusies nu in het eindrapport.
PIO-project PFAS-vrij circulair water
In de nabije toekomst zullen de lozingsnormen van PFAS verstrengen, waardoor opgepompt grondwater te hoge PFAS-concentraties bevat om opnieuw te lozen. Hierdoor wordt er een hypotheek gelegd op de circulaire waterprojecten in de stad Antwerpen. Via dit PIO-project wenst de stad te onderzoeken of ze PFAS uit de kringloop kan verwijderen door middel van fytoremediatie (= het gebruik van levende planten om grond, water of lucht te reinigen).
Het circulair waterproject zal als gevalsstudie gebruikt worden, waarbij het bemalingswater van het administratief centrum van de stad via de vijver van het Stadspark weer in de bodem filtreert. Innovatieve oplossingen zullen permanent of semi-permanent de stromingsrichting en -snelheid, alsook de PFAS-concentratie in het grondwater opvolgen.
Eindrapport voortraject
Ter voorbereiding van de aanbesteding startte PIO in samenwerking met Addestino een voortraject op, waarbij ook de markt onderzocht werd. De conclusies hieruit dienen om de innovatieve overheidsopdracht verder uit te werken. Benieuwd? Bekijk dan zeker het eindrapport.