Bekijk het eindrapport van PIO-project 'Tool voor innovatieve lekdetectie en leklokalisatie'

Publicatiedatum

Tijdens het voortraject van PIO-project 'Tool voor innovatieve lekdetectie en leklokalisatie' ging AquaFlanders, onder begeleiding van het consultancybureau Verhaert, aan de slag met de verdere uitbouw van een ecosysteem rond niet-in-rekening-gebracht water (NRW). Het uiteindelijke doel? De ontwikkeling van een tool voor lekdetectie en -lokalisatie. Het eindrapport van dit traject is nu beschikbaar.

PIO-project: Tool voor innovatieve lekdetectie en leklokalisatie

AquaFlanders wil een tool laten ontwikkelen die verschillende beschikbare en nuttige databronnen gebruikt om lekken en illegaal gebruik van water (niet-in-rekening-gebracht water of NRW) te lokaliseren en andere problemen op te sporen in het bestaande waterdistributienet. Hiermee komt de organisatie tegemoet aan de Blue Deal waarbij de Vlaamse overheid streeft naar een Infrastructure Leakage Index (ILI) van 0.5 tegen 2025.

Eindrapport voortraject

In kader van dit PIO-project organiseerden AquaFlanders, Verhaert en PIO een voortraject. Enkele workshops brachten hierbij in kaart welke databronnen beschikbaar zijn en hoe het huidige lekdetectieproces in elkaar zit. Verder lieten we tijdens een event op 7 oktober 2024 verschillende marktpartijen samenkomen, toetsten we databronnen met de markt en stimuleerden we kruisbestuiving en toekomstige samenwerking binnen het NRW-ecosysteem. 

Naast de organisatie van dit event, verkenden we ook de verdere dataverwerking en bekeken we hoe AquaFlanders aan de slag kan met een overheidsopdracht. Het uiteindelijke doel? Een aantal partners vinden die met meerdere proof-of-concepts aan de slag kunnen en dus de tool voor innovatieve lekdetectie en -lokalisatie ontwikkelen.

Verhaert bundelde het resultaat van de workshops en het event (marktconsultatie) in een rapport. Lees meer over het project en het rapport.

Delen: