Bepaal mee de eerste reeks van collectieve leertrajecten door De Kernmeesters

Publicatiedatum
Vlaanderen wil gemeenten die inzetten op kernversterking op een krachtige manier ondersteunen. In 2021 lanceerde VLAIO daarom de Profploeg. VLAIO zet ook dit jaar verder in op bedrijvige kernen en ondersteunt collectieve leertrajecten voor steden en gemeenten. Welke thema’s hebben jouw voorkeur? Laat het ons weten. Zo bepaal je mee de inhoud van de eerste reeks van zes trajecten.

Bedrijvige kernen richten zich op bloeiend lokaal ondernemerschap. Detailhandel, markten, horeca, diensten, kermissen, cultuur en andere activiteiten verweven er zich mooi met elkaar. Steden en gemeenten leveren een stevige bijdrage aan die bedrijvige kernen in Vlaanderen. Na de individuele begeleiding door de Profploeg, biedt VLAIO nu samen met De Kernmeesters collectieve leertrajecten aan. De collectieve leertrajecten zijn volledig gratis, maar vragen wel veel inzet en engagement van de deelnemende steden en gemeenten.

Twaalf collectieve leertrajecten in twee reeksen

Door deel te nemen aan een collectief leertraject kan je als lokale ambtenaar met andere gemeenten rond één van de twaalf thema’s werken. Jullie wisselen onderling ervaringen uit, maar De Kernmeesters ondersteunen jullie ook bij concrete realisaties in de eigen stad of gemeente.

De Kernmeesters organiseren twaalf collectieve leertrajecten in twee reeksen. De eerste reeks van zes trajecten vindt plaats tussen mei en november 2023. De tweede reeks loopt van februari tot oktober 2024. Vanaf begin maart kan je jouw stad of gemeente kandidaat stellen voor een leertraject. Samen met de deelnemers beginnen we met een digitaal startevent op vrijdag 28 april.

Tijdens de Regionale Overlegtafels van de VVSG in de loop van maart 2023 lichten we deze trajecten nog verder toe. De uitnodigingen hiervoor verstuurt de VVSG binnenkort. 

Welke gemeenten komen in aanmerking? 

De collectieve leertrajecten staan open voor alle Vlaamse steden en gemeenten, ook als je eerder geen begeleiding van de Profploeg kreeg. Om voldoende interactie en een performante begeleiding te waarborgen zullen per traject ongeveer tien gemeenten kunnen participeren. De Kernmeesters zullen de aanvragen zorgvuldig screenen om na te gaan of een gemeente klaar is om een traject aan te vatten. 

Bepaal mee de eerste reeks

Kijkt jouw gemeente tegen concrete uitdagingen aan met betrekking tot bedrijvige kernen? En ben jij of een collega geëngageerd om hier sterk op in te zetten? 

Geef dan in dit formulier aan naar welke thema’s jouw interesse uitgaat

Doe dat ten laatste op maandag 20 februari 2023. Zo bepaal je mee welke zes leertrajecten het eerst van start zullen gaan.

De twaalf thema’s

De collectieve leertrajecten van De Kernmeesters en VLAIO gaan telkens dieper in op één van volgende thema’s:

  • 1

    We bepalen binnen dit traject het DNA van de (handels)kern. Een sterke positionering van de kern vormt het fundament voor latere communicatie, promotie, productontwikkeling, etc.

  • 2

    We gaan concreet aan de slag met het DNA en passen de positionering toe in citymarketing, de inrichting van de openbare ruimte en we maken een consequente vertaling naar producten en diensten.

  • 3

    Deelnemende gemeenten geven samen vorm aan doelstellingen, impact en reikwijdte van het centrummanagement. Er wordt ingegaan op samenwerkingsvormen en instrumenten die nodig zijn. Deelnemers krijgen praktijkgerichte tools om de eerste stappen te zetten (sjablonen, inspirationele voorbeelden, samenwerkingscontracten, bestekvormen, etc.). Dit traject vereist dienstenoverschrijdend samenwerken.

  • 4

    Geen vitale kern zonder vitale coalities. We brengen relevante stakeholders in kaart en weten hoe hen te betrekken. We gaan in op samenwerkingsvormen en de voor- en nadelen van formele structuren zoals een raad voor lokale economie, een vzw centrummanagement, etc.

  • 5

    Een kern heeft doorgaans meerdere attractiepolen (winkelstraat, cultuurcentrum, enz.) of voorzieningen (randparking, station) op wandelafstand van elkaar. Hoe verbind je interessante plekken en geleid je bezoekers? Vanuit het benoemen van bron- en doellocaties definiëren de deelnemers het ambitieniveau en de condities voor acties en ingrepen. We denken ook na over eerste stappen en mogelijke proefopstellingen.

  • 6

    We benoemen mogelijkheden om kernen op doorgangswegen aantrekkelijker te maken. Deelnemers maken samen met experten een schets voor de herinrichting van de kern langs de steenweg met aanduiding van een quickwin. De quickwin wordt verder doorvertaald in een projectdefinitie.

  • 7

    Op basis van zelfevaluatie en expertinbreng reflecteren we op het mobiliteitsbeleid vanuit het oogpunt duurzaamheid. We stellen op maat van elke stad/gemeente een strategisch actieplan op (met aandacht voor maatregelen/acties voor diverse vervoermodi) en staan we in voor een eerste individuele coaching.

  • 8

    Vanuit een zelfevaluatie en inspiratievoorbeelden van andere steden en gemeenten verkennen we de voor- en nadelen van modellen van duurzame stadsdistributie en hoe ze toepassing kunnen vinden in de eigen gemeente. We stellen een leidraad op waarmee de stad of gemeente aan de slag kan voor een verdere uitrol van stadsdistributie.

  • 9

    Vanuit een goed analyse en interpretatie van de cijfers rond leegstand in de stad, benoemen we doelstellingen en een realistische ambitie om de leegstand terug te dringen. We bepalen welke instrumenten het beste werken in relatie tot de doelstellingen. Aan het eind van dit leertraject trekken we de implementatie mee op gang.

  • 10

    Het verweven van economische activiteiten met andere functies is sneller gezegd dan gedaan. Vanuit een helder inzicht van de situatie en de ambities, maken we een verwevingsplan op voor de kern. Dit is bij uitstek een multidisciplinaire aangelegenheid met meerdere diensten. We stellen ook een actieplan op met processtappen, budgettaire impact, etc.

  • 11

    In de aanpak van leegstand kan het bestuur zich actief mengen als ontwikkelaar. Vanuit een mapping van de vastgoedposities verkennen we de mogelijkheden. We benoemen mogelijke strategieën en selecteren instrumenten. De inzichten worden samengebracht in een leidraad.

  • 12

    Een sterke lokale regie vereist vaardigheden om te onderhandelen met ontwikkelaars. We geven inzicht in de context waarbinnen private vastgoedactoren actief zijn en delen de basisprincipes van vastgoedrekenen, zodat besturen zich kunnen inleven in de belangen van alle betrokkenen. We reiken handvaten aan voor een actieve dialoog en samenwerking met ontwikkelaars ten voordele van een bedrijvige kern.

Afhankelijk van het traject voorzien De Kernmeesters vier tot zes fysieke en digitale bijeenkomsten. Een gemiddeld leertraject zal twintig begeleidingsdagen omvatten over een periode van zes tot acht maanden.

Wie zijn De Kernmeesters?

Het consortium dat deze collectieve leertrajecten begeleidt, noemt zichzelf ‘De Kernmeesters’. Dit multidisciplinair team van experten bestaat uit IDEA Consult, CityD-WES, Tweeperenboom, Blue Ocean Company, OMGEVING, Supermoon, MINT en Rasschaert Advocaten.

De Profploeg en de Vitrine

Deze collectieve leertrajecten staan niet los van de eerdere ondersteuning van VLAIO gericht op de lokale besturen. De inzichten die gemeenten hebben opgedaan in de begeleidingstrajecten door de Profploeg nemen we maximaal mee in deze leertrajecten. De resultaten van de Profploeg en de collectieve leertrajecten krijgen dan weer bijkomende zichtbaarheid op de Vitrine. Dat inspirerend online platform lanceert VLAIO in de loop van februari 2023. De bedrijvige kernen in Vlaanderen komen zo nog meer in de kijker.

Delen: