Bio Base NWE wint Regiostar

Publicatiedatum
Dit Interreg-project gaf steun aan ruim 750 kmo’s en creëerde 320 nieuwe jobs in de bio-economie. Ook werden verscheidene biogebaseerde producten gecommercialiseerd.

Erkenning op het hoogste niveau

Op 11 oktober 2017 haalde Bio Base Europe (BBE) met haar project “Bio Base NWE” (Interreg Noordwest Europa) een nieuwe prestigieuze Europese erkenning binnen. Tijdens de finale van de Europese “Regiostar Awards” werd dit project  uitgeroepen tot winnaar 2017 in de categorie “Slimme specialisatie voor KMO innovatie”.

Een “Regiostar” is de meest prestigieuze Europese erkenning voor regionale ontwikkelingsprojecten. Het “Bio Base NWE” project (2012-2015) werd getrokken door Bio Base Europe en bracht top bio-economie experten en organisaties samen uit België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en Nederland.

Steun voor 750 kmo's, 320 nieuwe jobs

Dankzij steun van het Interreg North West Europe programma voerden zij een advies- en trainingsprogramma uit om kmo’s te helpen om hun (innovatieve) ideeën om te zetten in vermarktbare producten. Zowel start-ups als kmo’s werden bijgestaan in het overwinnen van technologische en niet-technologische 

barrières om hun innovatief bio-gebaseerd product naar de mark te brengen. Het project had een totale kost van 6 meur waarvan 3 meur bijgedragen door Interreg. De Vlaamse Regering deed met 1.2 MEUR cofinanciering ook een forse duit in het zakje.

Het project ondersteunde ruim 750 kmo’s en leidde tot 71 MEUR aan directe en indirecte investeringen bij en door kmo’s. Dankzij dit project werden 320 nieuwe jobs gecreëerd in de bio-economie en werden verscheidene biogebaseerde producten gecommercialiseerd. Kom meer te weten over het project via de projectwebsite of het persbericht van DG Regio.

Over Bio Base Europe en Interreg

Sinds haar opstart nu bijna 10 jaar geleden is de Bio Base Europe (BBE) pilootfabriek uitgegroeid tot één van dé referenties binnen de sector op Europees en mondiaal vlak. Dit werd mede mogelijk gemaakt door publieke middelen door Europa (EFRO, Interreg…), de Vlaamse Regering en eigen middelen van BBE tijdens de opstartfase van BBE, maar ook door de niet aflatende inzet en consequent lange termijn en internationaal georiënteerde visie van het team achter BBE.    

BBE ondersteunt de ontwikkeling van duurzame bio-gebaseerde producten als bio-chemicaliën, bio-plastics, bio-energie…uit hernieuwbare biogebaseerde bronnen. Ondernemingen en onderzoekers vanuit heel de EU en ook elders op de wereld komen naar Gent om eigen beloftevol bio-gebaseerd onderzoek of -producten op te schalen naar een industriële toepassing. Meerdere toepassingen en producten gepiloteerd bij BBE, vonden ondertussen al hun weg naar de markt en maken deel uit van ons dagdagelijks leven. Daarmee toont BBE dat een biogebaseerde economie geen verre toekomst meer is maar een realiteit die zich stilaan voltrekt.

Wat startte als een ambitieus Vlaams-Nederlands Interreg initiatief heeft Vlaanderen intussen wereldwijd op de kaart gezet als referentie regio voor bio-economie. Daarmee staat BBE model voor andere waardevolle Vlaamse of grensoverschrijdende initiatieven die nog niet de stap hebben gezet naar verdere internationalisering. In 2014 werd de BBE pilootfabriek door de Europese Commissie nog gelauwerd als model demonstratie/pilootfabriek (Multi-KET pilot line demonstrator) .

Delen: