Blikopener verspreidt kennis hogescholen bij 4.000 bedrijven, organisaties, scholen en lokale besturen

Publicatiedatum
In 2020 heeft Blikopener maar liefst 2.500 bedrijven, 1.104 non-profit organisaties, 306 gemeenten, steden en OCMW’s en 142 onderwijsinstellingen bereikt met kennis en expertise van onze hogescholen. Dat is meer dan twee keer zoveel dan in 2019. Om die unieke rol die Blikopener heeft verder te versterken investeert Vlaams minister van Innovatie ruim € 5 miljoen om de kennisdeling nog een versnelling hoger te schakelen.
KdG is vandaag de officiële technische partner voor het ERA Championship.
Karel de Grote Hogeschool is vandaag de officiële technische partner voor het ERA Championship.

Wat is Blikopener?

Anders dan universiteiten zijn hogescholen gericht op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, wat maakt dat ondernemingen en social-profitorganisaties vrijwel onmiddellijk met de resultaten praktisch aan de slag kunnen. En dankzij hun regionale spreiding en hun actieve verbondenheid met Vlaamse kmo's en social-profitorganisaties, zijn de hogescholen ook de geknipte partners. Om die enorme schat aan kennis open te stellen voor kmo’s en non-profitorganisaties, stelt de Vlaamse regering sinds 2019 een budget ter beschikking via het kennisdiffusieproject Blikopener

Vraagstukken oplossen van ondernemers 

De basisdienstverlening van Blikopener zet in op concrete vragen van Vlaamse ondernemers. Op basis van een effectieve vraag, gidst Blikopener de ondernemer naar passende (onderzoeks)projecten of naar begeleiding binnen of buiten de hogescholen.

In 2 jaar bijna verdubbeling in bereik 

Samen met het budget kent ook het aantal te bereiken bedrijven en non-profit organisaties een stijging. Daar waar in 2019 met een steunbedrag van € 2.150.000 1665 ondernemingen werden bereikt, bedroeg dat in 2020 al € 3.150.000 waarmee Blikopener 3596 ondernemingen bereikte. De primaire doelgroep bleven Vlaamse kmo’s en non-profitorganisaties, maar het voorbije jaar was de dienstverlening van Blikopener ook opengesteld voor steden, gemeenten en onderwijsinstellingen. Onderstaande tabel toont aan dat Blikopener nog steeds vooral kleine kmo’s en social-profitorganisaties (<50 werknemers) steunt. 

Vlaanderen is een kennisregio met kennisinstellingen van wereldniveau, maar de kennis die we opbouwen bij wetenschappelijk onderzoek moet ook vlot tot bij onze ondernemers komen. Via Blikopener slaan we de brug tussen ondernemer en onderzoeker en versterken we het innoverend vermogen van onze kmo’s, social-profits en lokale besturen. Zij kunnen praktijkgericht onderzoek vertalen naar nieuwe producten en diensten, waarmee we onze economie en samenleving vernieuwen en klaarstomen voor de toekomst.

Hilde Crevits
Hilde Crevits
Vlaams minister van Innovatie

Nieuw in 2021

Het steunbedrag van € 5.150.000 euro in 2021 moet Blikopener toelaten nog een versnelling hoger te schakelen. Door de bijkomende steun en de uitbreiding in dienstverlening met thematische sessies zullen nog meer bedrijven bereikt worden. Tijdens deze sessies kunnen deelnemers nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met hogescholen en/of andere leden van het VLAIO Netwerk verkennen.

Om de vraaggerichtheid van het onderzoek in de hogescholen nog te versterken, wordt Blikopener in 2021 uitgebreid met een luik ideeverkenning. Hierbij worden onderzoeksinitiatieven afgestemd op de noden van ondernemers en organisaties door bij het uitwerken van nieuwe onderzoeksprojecten deze, via gerichte gesprekken met ondernemers, meer vraaggedreven aan te pakken.

Ben Weyts

De Vlaamse hogescholen zitten bovenop een schat aan informatie, die vaak goud waard is voor onze bedrijven. Iedereen wint bij samenwerking. Blikopener creëert een duurzaam netwerk van onderzoekers en ondernemers die elkaar blijven voeden. Op die manier slaan we steeds meer bruggen tussen ons onderwijs en de rest van de samenleving.

Ben Weyts
Vlaams minister van Onderwijs

Belgische Formule E-wagen met dank aan Blikopener

Blikopener bracht bijvoorbeeld het bedrijf ‘Electric Racing Academy’ ERA en de Karel de Grote Hogeschool met elkaar in contact. Het bedrijf ERA werkt aan elektrische racewagens, de groene versie van Formule 1. Het bedrijf was op zoek naar een educatieve partner met kennis over communicatiesystemen in auto’s. Zo zijn ze via Blikopener bij de Karel de Grote Hogeschool terecht gekomen. In eerste instantie was de vraag om het communicatieprobleem tussen de verschillende controllers, zoals het batterijmanagement systeem en de ‘motor inverter’ van het voertuig op te lossen. Door samen te werken en elkaars expertise beter te leren kennen, kwam ERA met de vraag om ook op andere vlakken ondersteuning te krijgen. De samenwerking was voor beide partijen een win-winsituatie. Het bedrijf kon haar problemen oplossen en de hogeschool heeft zo haar onderzoek snel in de praktijk kunnen omzetten. Hier vind je alle info over dit mooie project. 

Delen: