Boeiende bijeenkomst in Sint-Niklaas voor 10 jaar Overlegtafel Bedrijfshuisvesting
Wat de VLAIO-collega’s meenamen uit de sessie
VLAIO-collega’s Idris en Koen zakten af naar Sint-Niklaas en namen ook het topic ‘Digitalisering bedrijventerreinbeheer en decentraal medebeheer van bedrijventerreinen’ voor hun rekening. Koen gaf ook een toelichting bij de bevraging van centrumsteden en provincies rond gebiedsregie en bovenlokaal aanbodbeheer.
Wat namen ze mee uit de overlegtafel? Een aantal gemeenten heeft zelf, al dan niet via een autonoom gemeentebedrijf, één of meer bedrijventerreinen ontwikkeld. Dat is veelal gebeurd met subsidies en/of na onteigeningen. Nu er hoe langer hoe meer schaarste is aan bedrijventerreinen, blijken sommige gemeenten geneigd hun terreinen ook effectief en doelgericht te beheren.
Het goed registreren van leegstand, het contacteren van eigenaars, het geven van toestemming tot doorverkoop, het afwegen van al dan niet terugkoop levert een stroom van data. Het digitaal organiseren van die werkprocessen helpt het bedrijventerreinbeheer te professionaliseren. De percelenlaag van ‘VLAIO-GIS voor bedrijventerreinen’ biedt gemeenten een goede basis om dat beheer te gaan organiseren en om naast ‘excelletjes’ situaties ook via GIS te kunnen visualiseren. Bepaalde gegevens die gemeenten registreren kunnen het GIS-bedrijventerreinen helpen up to date houden. Dat vraagt informatie-uitwisseling die aan bepaalde eisen/regels moet voldoen. Er is daarvoor een project uitgewerkt ‘BIZGIS’. Net zoals de meeste intercommunales zouden ook gemeenten of autonome gemeentebedrijven hieraan kunnen deelnemen. Dit vraagt inspanningen van die gemeenten en daarom is de vraag aan VLAIO gericht of er ondersteuning voor mogelijk is. Hoe beter die ondersteuningsnoden kunnen omschreven worden, hoe gerichter ondersteuning kan voorzien worden.
Sint-Niklaas in the spotlight
In de namiddag was er een toelichting over het ruimtelijk-economisch beleid en toekomstplekken van Sint-Niklaas. Er werd een wandeling georganiseerd langs relevante locaties, met onder meer de Reinaertgalerij en het ondernemerscentrum Het Landhuis.
Er werd ook een bezoek gebracht aan de sociaal-circulaire broedplek Cocon. Cocon wordt een plek waar ondernemers, kennisinstellingen, sociale organisaties, bezoekers en bewoners elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Met respect voor het historisch erfgoed wordt Cocon de bakermat van het Sint-Niklaas van morgen. Cocon werd in 2021 ingediend en goedgekeurd in de EFRO-projectoproep ‘Circulaire economie’ en ontving daarvoor meer dan 650.000 euro EU-subsidie. Bovendien werd het project in 2022 ook ingediend in de oproep Stadsvernieuwing en ontving 2 miljoen euro steun van de Vlaamse regering.
Samen voor sterk ondernemen
Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen.