'Bouw een Fietsbrug'- wedstrijd voor creatieve jongeren in Oost-Vlaanderen

Publicatiedatum

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert een spannende wedstrijd voor jongeren uit het lager en secundair onderwijs: ‘Bouw een Fietsbrug’. Deze wedstrijd wordt gehouden ter gelegenheid van de bouw van een nieuwe fietsbrug over het Schipdonkkanaal in Landegem, een project dat mede mogelijk wordt gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Doel van de Wedstrijd

De wedstrijd daagt jongeren uit om hun creativiteit en technische vaardigheden te tonen door een model van een fietsbrug te ontwerpen en te bouwen. Dit initiatief heeft als doel om jongeren bewust te maken van het belang van duurzame infrastructuur, hen te inspireren om na te denken over innovatieve oplossingen voor mobiliteitsuitdagingen én aan te tonen dat Europa ook bij hen in de buurt heel wat nuttige projecten ondersteunt.  

Wie Kan Deelnemen?

De wedstrijd is verdeeld over twee categorieën, de 3de graad basisonderwijs (10 – 12 jaar) en de 3de graad secundair onderwijs (16 – 20 jaar). Per categorie zijn er verschillende richtlijnen, uitvoeringscriteria en prijzen.

Prijzen en Erkenning

Een panel van architecten, ingenieurs, docenten en vertegenwoordigers van de Europese Commissie beoordelen de maquettes en selecteren de winnaars.
Alle ingezonden ontwerpen worden tijdelijk tentoongesteld in het Oost-Vlaamse Provinciehuis. De winnende ontwerpen krijgen een plek in de bibliotheek van Deinze. Zo krijgen jongeren een unieke kans om hun werk aan een breed publiek te tonen en erkenning te krijgen voor hun inspanningen.

Belang van de Nieuwe Fietsbrug 

De nieuwe fietsbrug in Landegem is een belangrijke schakel in de fietssnelweg F6 tussen Gent en Brugge. Deze brug zal het huidige steile en smalle dienstpad aan de spoorbrug vervangen, waardoor fietsers vanaf eind 2026 comfortabel, veilig en snel het kanaal kunnen oversteken. Ook Europa hecht heel wat belang aan een veilig en vlot fietsverkeer voor iedereen, en in het bijzonder voor leerlingen in de buurt, want het project kan rekenen op aanzienlijke financiële steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Zo draagt het bij aan de realisatie van de Europese Green Deal door de transitie naar een koolstofarme, circulaire en energie-efficiënte economie te versnellen.

Meer Informatie

Voor meer details over de wedstrijd en hoe je kunt deelnemen, bezoek de officiële website van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Delen: