Bovenlokaal aanbodbeheer en uitgiftebeleid voor bedrijventerreinen

Publicatiedatum

In de meeste gemeenten is de ruimte om te ondernemen op bedrijventerreinen eerder schaars. De uitdaging is dus om het aanbod op bedrijventerreinen beter te beheren, en een actief beleid te voeren in de uitgifte van percelen op deze bedrijventerreinen. Regelmatig vereisen bepaalde vragen of problematieken een oplossing over gemeentegrenzen heen. Maar niet elke stad of gemeente heeft evenveel ervaring in deze thema’s. VLAIO wil daarom informeren, begeleiden en ondersteunen. Samen met de VVSG, Idea Consult, Schoups Advocaten, Sweco, CityD-WES, DLA Piper en andere partners zet VLAIO verschillende trajecten op, die elkaar ook onderling versterken.

Veel ondernemingen kunnen zich perfect in het woongebied integreren. Ze verweven zich mooi doorheen de andere activiteiten in de omgeving. Maar voor een aantal ondernemingen is dat door hun schaal, hun activiteiten, hun mobiliteitsimpact of andere redenen niet mogelijk. Bedrijventerreinen houden we bij voorkeur vrij voor dergelijke ondernemingen.

Wie dagelijks meewerkt aan de (her)ontwikkeling van bedrijventerreinen is daar wellicht mee vertrouwd, net zoals met de begrippen bovenlokaal aanbodbeheer en bovenlokaal uitgiftebeleid. Maar voor vele anderen is dat niet altijd even duidelijk. Wat houdt het precies in? Waarvoor dient het? En hoe kan je daarin als lokaal bestuur ondersteund worden? We leggen je het hier zo goed mogelijk uit én kijken ook naar de mogelijke begeleiding en ondersteuning.

Welke aanbod hebben wij?

Binnen een bovenlokaal aanbodbeheer brengen steden en gemeenten in een bepaalde regio de ruimte die beschikbaar is voor ondernemingen in kaart. Je probeert antwoorden te vinden op vragen zoals: Hoeveel beschikbare ruimte is er nog? Waar is die juist te vinden? Zijn die percelen meteen beschikbaar of moeten er nog juridische, beleidsmatige of (milieu)technische stappen voor genomen worden? Wie moet die stappen zetten? Waar bevinden zich knelpuntterreinen? Zijn deze knelpunten nog omkeerbaar of zijn remediëringsmaatregelen en compensatiemaatregelen vereist?

Als je hier proactief en toekomstgericht mee aan de slag gaat en de juiste keuze maakt, kan je ondernemingen aan een geschikte en gewenste vestigingsplaats helpen doorheen het aanbod. Het beschikbare aanbod is zo immers beter afgestemd op de vraag naar ruimte op bedrijventerreinen.

Via Labo Regiovorming zet je begeleiding in

Regio’s die dit in de praktijk willen ontwikkelen en testen, kunnen beroep doen op het Labo Regiovorming van de VVSG. Zij openden recent een oproep over interbestuurlijk samenwerken in de referentieregio. Bovenlokaal aanbodbeheer voor bedrijventerreinen is één van de interbestuurlijke thema’s waarop je als referentieregio of subregio kan intekenen. Per gesteund project is maximaal 20.000 euro beschikbaar om inhoudelijke begeleiding, juridische ondersteuning of andere consulting in te zetten. Projectvoorstellen moet uiterlijk op 26 mei 2024 ingediend zijn bij de VVSG. Projecten starten op 1 juli 2024 en eindigen op 30 september 2025. Sluit aan op de digitale infosessie op 25 maart 2024 om de details van deze oproep te kennen.

Aan wie willen we percelen uitgeven?

Daarnaast zou er voor elk bedrijventerrein in Vlaanderen idealiter een uitgifteplan moeten bestaan. Een uitgifteplan kan aanvullend aan een ruimtelijk uitvoeringsplan principes vooropstellen inzake samenwerking, ruimtedelen, beeldkwaliteit, … waaraan ondernemingen die zich er vestigen dienen te voldoen. Een uitgifteplan geeft ook weer voor welke doelgroep het terrein is ontwikkeld en hoe de selectie gebeurt van ondernemingen die zich er willen vestigen, onder welke voorwaarden toestemming tot doorverkoop wordt gegeven, ... Ook hier vindt er bovenlokale afstemming plaats tussen steden, gemeenten, provincie, ontwikkelaars en beheerders over de uitgifte.

Uitgifteplannen zorgen voor transparantie voor de ruimtezoekende ondernemingen. Als daar bovenlokaal ook afspraken aan gekoppeld worden over hoe de verschillende ontwikkelaars met elkaar samenwerken, dan wordt de basis gelegd voor de juiste onderneming op de juiste plaats.

Dienstverleners werken mee aan uitgiftebeleid

VLAIO biedt een kosteloze begeleiding aan twee of meer gemeenten uit eenzelfde regio die een uitgiftebeleid en bijhorende uitgifteplan willen opmaken voor een cluster van bedrijventerreinen. Het consortium van IDEA Consult en Schoups Advocaten of het consortium van Sweco, CityD-WES en DLA Piper zorgen voor deze begeleiding. Op 15 maart 2024 organiseerde deze externe dienstverleners en VLAIO een digitale infosessie rond deze begeleiding. De opname van deze sessie kan je herbekijken. Een lijst met veelgestelde vragen plaatsen we binnenkort nog op de webpagina’s van deze oproep.

Alle bovenstaande initiatieven van VLAIO zijn combineerbaar.

 

Ga op de koffie bij de buren

Ben je nog enigszins zoekende wat bovenlokaal uitgiftebeleid voor jouw gemeente kan betekenen? Kon je de juiste partners in jouw regio nog niet helemaal vinden? Nodig je buurgemeenten dan uit voor een informeel verkennend overlegmoment als katalysator voor de indiening van jouw dossier. VLAIO zorgt voor de koffie, het gebak en de nodige informatie. Zie je dat helemaal zitten? Vraag dan jouw ‘op de koffie bij de buren’-sessie aan via ruimtelijke.economie@vlaanderen.be. Benoem in jouw bericht de partners waarmee je wil samenwerken en of je hen hierover al contacteerde.

Deze sessie is vrijblijvend. Gemeenten en regio’s waar de samenwerking al op punt staat, kunnen meteen hun aanvraag indienen binnen de respectievelijke oproep.

 

Delen: