Brexit update: uitstel, geen afstel

Publicatiedatum
Het Britse parlement stemde tégen het doemscenario van een 'no deal brexit'. Dit is goed nieuws voor Vlaamse bedrijven, maar wat nu volgt blijft onzeker.
Brexit in het verschiet

Voorlopig harde brexit, wel uitstel

Op 13 maart stemde het Britse parlement over de vraag of het VK de EU zonder akkoord moet verlaten. ‘Nay’, zo klonk het na afloop.

Op 14 maart werd vervolgens gestemd over een eventuele verlenging van het beruchte artikel 50. Het parlement stemde overweldigend 'Aye' en dus moet premier Theresa May Europa vragen om de brexit uit te stellen naar een latere datum dan 29 maart. 

Onzekerheid troef over hoe het nu verder moet

Morgen - donderdag 21 maart - woont Theresa May de Europese top in Brussel bij. Verwacht wordt dat ze de Europese leiders om 'kort uitstel' van de uittredingsdatum van 29 maart zal vragen. Alle 27 EU-lidstaten moeten hier unaniem mee instemmen. Of ze dat doen, en onder welke voorwaarden, is onduidelijk. Een nieuw doemscenario: de EU-leiders weigeren uitstel, en de brexit gaat effectief door op 29 maart - zónder akkoord.  

Bij uitstel langer dan drie maanden zouden de Britten verplicht de Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei moeten organiseren, en zouden ze dus ook mee beslissen over de invulling van het EU-leiderschap tot 2024. Ook dit scenario zal de EU wellicht willen vermijden.

Een brexitdeal mét douane-unie

Eerder deze week konden we voorzichtig stellen dat een harde brexit onwaarschijnlijk was geworden. Dit was goed nieuws voor Vlaamse bedrijven, want de voorbije weken waren de signalen uit het VK erg ongunstig. 

Gelukkig namen al heel wat bedrijven het zekere voor het onzekere door zich voor te bereiden op een 'no deal' scenario: van douaneformaliteiten en importtarieven tot nieuwe arbeidswetgeving en wisselkoersrisico’s. Hoewel deze voorbereidingen veel inspanningen vragen, blijft voorkomen beter dan genezen. 

Een brexitdeal mét douane-unie blijft het meest ideale brexit-scenario, zowel voor bedrijven als voor Vlaanderen als regio. Zo luidt ook het standpunt van de Vlaamse Regering.

Ondersteuning nodig?

We raden je aan om de brexit impact scan te doen van de FOD Economie. Met al je vragen kan je gratis terecht bij het brexit-team van Flanders Investment & Trade. Of hou vinger aan de pols via www.brexitready.be.

Delen: