Brownfieldcel bezoekt brownfields

Publicatiedatum
Via het brownfieldconvenantenbeleid, waarvan de coördinatie bij het VLAIO zit, bestaat een beleidsdomeinoverschrijdende samenwerking voor de herinvulling van voormalige, verouderde en vaak vervuilde bedrijventerreinen. De leden van de Brownfieldcel en de onderhandelaars bezochten op 17 mei naar jaarlijkse gewoonte enkele brownfieldprojecten, deze keer in Limburg.
collega's met de fiets op een brownfield

Be-Mine in Beringen is de enige mijnsite waar het industriële hart van de mijn werd bewaard: de terrils, schachtenbokken en bedrijfsgebouwen getuigen nog van het voor deze streek zo belangrijke mijnverleden. De site is herbestemd als een toeristisch-recreatief project, waar wonen, werken en winkelen op een landschappelijk kwalitatieve manier samengaan.

In C-Mine te Genk verwijst de C naar de koolstof die in het verleden werd opgediept, en naar de creativiteit en cultuurbeleving die in de toekomstige invulling centraal staan op de site. Op de voormalige Ford-site met een oppervlakte van 134ha langs het Albertkanaal fietsten we langs de gebouwen en constructies in afbraak en de bodemsaneringswerken. De gigantische site wordt opgedeeld in 3 zones met een netto uitgeefbare terreinoppervlakte van circa 95 hectare, waarvan ruim de helft voor watergebonden (logistieke) activiteiten. De ambitie is dat er opnieuw 2.500 jobs worden gecreëerd.

Aan de overzijde van het kanaal bevindt zich de elektriciteitscentrale van Langerlo, actief in de periode 1974-2017. Via een brownfieldconvenant wordt de site omgevormd tot een multimodaal regionaal bedrijventerrein waarbij circulaire economie of opslag van energie worden gestimuleerd. 

We namen ook afscheid van Dirk Henckens (OVAM) - één van de eerste onderhandelaars brownfieldconvenanten, met 12 jaar trouwe dienst. Dankjewel voor deze jarenlange inzet! 
 

Delen: