Burgerwetenschappers brengen voedselomgevingen in kaart
Vlaamse voedselstrategie
De opdracht om voedselomgevingen in kaart te brengen kadert binnen de Vlaamse voedselstrategie. Voedsel is niet alleen een basisbehoefte, het verbindt ook mensen. De groep van actoren en de vele activiteiten die voedsel produceren, verwerken, distribueren, bereiden en consumeren vormen samen een complex voedselsysteem. De Vlaamse voedselstrategie, ook wel Go4Food, wil in Vlaanderen het systeem duurzamer en sociaal rechtvaardig maken.
De strategie is opgebouwd rond vier pijlers:
- Gezonde en duurzame voeding voor iedereen
- Een voedselsysteem binnen ecologische grenzen
- Een veerkrachtige voedseleconomie
- De verbinding tussen boer en burger
Binnen deze pijlers zijn 19 strategische doelstellingen geformuleerd waaronder voedselomgevingen creëren waarin gezonde en duurzame keuzes de gemakkelijkste keuzes zijn.
Voedselomgevingen in kaart brengen
In opdracht van minister Jo Brouns schreef VLAIO een opdracht uit om één of meerdere voedselomgevingen in kaart te brengen. Denk aan een school- of stationsomgeving, een stedelijke of plattelandsomgeving, … Door voedselomgevingen in kaart te brengen, krijgen we cijfergegevens die het beleid verder kunnen sturen en de voedseleconomie meer handvaten kunnen geven. We brengen als het ware de Vlaamse voedselstrategie tot bij de consument. Bovendien zullen de opgeleverde data en resultaten een meerwaarde beteken voor zoveel mogelijk schakels uit het complexe voedingssysteem, in het bijzonder de bedrijven uit de voedingsindustrie.
Citizen Science
Met de opdracht ging VLAIO op zoek naar een consortium van onderzoeksinstellingen, expertisecentra en mediapartners. Het consortium zal een citizen science onderzoeksproject realiseren waarbij burgers actief info verzamelen over het gedrag van huishoudens en het creëren van een gezondere voedselomgeving. Het onderzoek zal inzicht geven in de prioriteiten van de burger: waar liggen ze wakker van en waar willen ze zich voor engageren?
Omdat voedsel zo ingebakken zit in het leven van consumenten, is het een voor de hand liggende keuze om citizen science in te zetten. Burgerwetenschappers gaan onder begeleiding van professionele wetenschappers onderzoek doen. Vaak leidt dit tot resultaten die er niet zouden zijn zonder de inzet van burgerwetenschappers.
Sciensano
Het consortium onder leiding van Sciensano heeft de opdracht binnen gehaald. Ze gaan met een groep burgerwetenschappers – zowel jong als oud – en met beleidsmakers en bedrijven uit de voedingssector aan de slag. Naast het eigenlijke onderzoek zetten ze ook heel sterk in op data verzamelen en analyseren en resultaten communiceren naar de verschillende doelgroepen (burgers, lokale besturen, bedrijven). Alle info vind je binnenkort op de projectpagina van Sciensano. De opdracht duurt 3 jaar.
Meer weten?
Meer info over de Vlaamse Voedselstrategie
Meer info over Citizen Science
De projectpagina van Sciensano is nog in de maak. Je kan wel hun voorgaand onderzoek naar de verwoestijning en vermoerassing van de Vlaamse voedselomgeving bekijken.