'Campus van het Vakmanschap' opent de deuren in Bokrijk

Publicatiedatum
Bokrijk heeft er een nieuwe hotspot bij! 31 oktober opende in het Kasteel namelijk de gloednieuwe 'Campus van het Vakmanschap'. De voorbije jaren was VAKlab reeds gevestigd in de benedenzalen van het Kasteel. Met in totaal een 60-tal activiteiten rondom vakmanschap en ondernemerschap hebben ze een community uitgebouwd van 2000 vaklui en kregen 170 ondernemende vakmensen individuele begeleidingstrajecten. Vandaag zijn de bovenzalen ingericht met drie atelierruimtes: fysieke vakwerkplekken die kennisoverdracht, innovatie en co-creatie stimuleren.
Vakmensen aan het werk
© Luc Daelemans
Igor Philtjens

Door deze uitbreiding kunnen we een vakmanschapsaanbod aanbieden aan de verschillende doelgroepen van Bokrijk: van initiatielessen rond onder meer mandenvlechten, zeep maken en juweelweven en masterclasses rond verschillende vakmanschapstechnieken tot lezingen rondom vakmanschapserfgoed.

Igor Philtjens
gedeputeerde en voorzitter Bokrijk

Open huis

Op zondag 31 oktober en maandag 1 november was iedereen met een hart voor vakmanschap welkom voor een unieke inkijk in de nieuwe Campus van het vakmanschap. Bokrijk zette de deuren van het Kasteel wagenwijd open om een brede waaier aan vakmanschap te ontdekken: zo waren er demonstraties van verschillende vaklui, een ‘Métier Marché’ waar je vakmensen aan het werk kon zien en hun producten kon kopen en een cateringpunt voor een snelle, ambachtelijke hap en een drankje. Daarnaast kon je ook zelf aan de slag gaan in de workshop zeep maken of mandenvlechten.

Mark Andries en Igor Philtjens
© Communicatie Bokrijk

Blijven bouwen aan de toekomst

De Campus van het vakmanschap wordt gebouwd op het snijpunt van het Openluchtmuseum, Vakmanschap & Ondernemerschap (voorheen VAKlab) en Vakmanschap & Erfgoed (voorheen CRAFTS.). De start van de Campus van het vakmanschap in het Kasteel is slechts een beginpunt, want op dit moment werkt Bokrijk reeds aan een uitbreiding en betrekken ze ook enkele erven in het Openluchtmuseum bij de werking van de Campus. Zo wordt het Erf van Abele momenteel ingericht als pop-up atelierlocatie voor vakmanschappen die in het Kasteel niet terecht kunnen.


Afgelopen zomer keurde SALKturbo het project ‘Bokrijk als internationaal expertisecentrum rondom vakmanschap’ goed. De vakmanschapsfocus van Bokrijk zal de komende jaren dus in stijgende lijn verder gaan. Zo wordt er naast de verdere uitbouw van het aanbod in de Campus onder meer gewerkt aan de cross-over en matchmaking met andere sectoren en het internationaal positioneren van Limburgse vakmensen.

Europese steun

De laatste jaren is er een groeiend bewustzijn en een toenemende waardering bij consumenten, creatievelingen en ondernemers voor verfijnd ambachtelijk werk en vakmanschap. Ambachtelijk werk staat immers voor authenticiteit, kwaliteit, duurzaamheid… Allemaal belangrijke bouwstenen om de interesse in vakmanschap te vertalen in een economische meerwaarde. Omwille van deze economische meerwaarde kon Bokrijk voor de uitbouw van de Campus van het vakmanschap rekenen op steun vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Mark Andries

Dankzij een investering van 1 miljoen euro breidde de vakmanschapswerking van Bokrijk de voorbije jaren sterk uit en kon de realisatie en de werking van de Campus geïmplementeerd worden.

Mark Andries
administrateur-generaal van het Agentschap Innoveren & Ondernemen

Naast het eigen aanbod is er in de Campus ook ruimte voor partnerschappen. Zo is er een eerste structurele samenwerking met SyntraPXL opgezet om de langdurige vakmanschapsopleidingen schoen- en juweeldesign en marokijnbewerking in Bokrijk onder te brengen. De integratie van SYNTRA binnen VLAIO legt extra focus op het ondernemerschap. Omdat dit één van de speerpunten van de Campus is, is SyntraPXL dan ook bijzonder tevreden dat de vakmanschapsopleidingen in Bokrijk ondergebracht kunnen worden.

Meer informatie over het openingsweekend van de Campus van het vakmanschap vind je op www.bokrijk.be. Meer info over het VakLab-project kan je terugvinden via de EFRO-projectendatabank.

Delen: