Clusterpact bezegelt innovatieve samenwerking

Publicatiedatum
Speerpuntclusters Catalisti (chemie en kunststoffen), SIM (slimme materialen) en VIL (duurzame logistiek) ondertekenden hun clusterpact samen met minister-president Geert Bourgeois, minister van Innovatie Philippe Muyters en minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Steun voor clusters

Het nieuwe clusterbeleid werd vorig jaar gelanceerd. Het doel? Samenwerking tussen bedrijven, sectoren en onderzoekers stimuleren! Want wie succesvol wil innoveren, moet over het muurtje kijken en samenwerken met andere partners. De Vlaamse overheid voorziet tot 500.000 euro per cluster, voor een termijn van 10 jaar. Daarnaast is dit jaar 50 miljoen euro beschikbaar voor onderzoeks- en innovatieprojecten van de clusters. Bedrijven leggen zelf ook minstens 50% van de financiering voor de clusterwerking op tafel. De clusters hopen met de toegekende middelen een grote hefboomwerking realiseren. 

In de speerpuntcluster CATALISTI is innovatie de drijvende kracht. Grotere bedrijven zijn meestal de trekkers maar de samenwerking met kmo's garandeert de doorgroei naar gezamenlijk (internationaal) succes. 

Jan Vanhavenbergh
Managing director van Catalisti

Clusterpact legt gezamenlijk engagement vast

Ondertussen werden vijf speerpuntclusters aangeduid: Catalisti, SIM, VIL, Flux50 (energie) en Flanders FOOD. Stuk voor stuk sluiten ze aan bij de sterkten van de Vlaamse industrie en kennisinstellingen, zodat ze in de toekomst economisch het verschil kunnen en zullen maken, zowel naar werkgelegenheid als naar toegevoegde waarde. Met een clusterpact leggen de clusterleden samen met de overheid hun gezamenlijke engagement vast. 

Samen met onze partners in binnen- en buitenland willen wij economische en maatschappelijk meerwaarde creëren voor de logistieke bedrijven door in te zetten op digitalisering, duurzaamheid, Flanders gateways en omni-channel. 

Liesbeth Geysels
Managing director van VIL

3%-norm komt in zicht

Het Vlaamse innovatiebeleid werpt alvast zijn vruchten af: met een O&O-intensiteit van 2,69% in 2015 is Vlaanderen goed op weg om de 3%-norm te halen. Meer informatie over de 3%-norm en de meest recente cijfers kan je vinden in de nota op www.ecoom.be.

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

1,92%

2,01%

2,06%

2,21%

2,33%

2,53%

2,56%

2,60%

2,69%

Vlaanderen heeft terecht een stevige reputatie wat betreft materiaal innovatie. De projectmiddelen van de overheid zijn een noodzakelijk smeermiddel om de samenwerking tussen alle spelers verder uit te bouwen.

Guido Verhoeven
Algemeen directeur van SIM
Ondertekening

Delen: