Controle op coronapremies volop aan de gang
Snelle actie tijdens de crisis
De maatregelen die de regering nam om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden, zorgden voor een val in de omzet van heel veel ondernemingen. In volle coronacrisis was snelle actie noodzakelijk. Een onderneming kon op verklaring van eer een coronapremie aanvragen. Dit wil zeggen dat er geen uitgebreide controle was op de voorwaarden voorafgaand aan de uitkering van de steun, maar slechts een automatische en beperkte controle. Zo konden ondernemers het omzetverlies snel (gedeeltelijk) compenseren. Momenteel zijn de VLAIO inspecteurs alle dossiers aan het controleren.
83 miljoen euro teruggevorderd
Door de federale btw-aangifte te koppelen aan de premieaanvragen, gebeuren ook heel wat controles op een geautomatiseerde manier. Verschillende ondernemingen vroegen een premie aan wegens omzetverlies van 60 procent, hoewel in de btw-aangifte duidelijk een omzetstijging waar te nemen was. Intussen werd al bijna 83 miljoen euro teruggevorderd. Deze week vertrekken er opnieuw 1.200 terugvorderingen vanuit VLAIO.
Vijf jaar geen recht op steun van VLAIO
Naast de automatische controle, worden alle dossiers die afwijkingen vertonen uitvoerig doorgelicht door een inspecteur. Botst een inspecteur op een onterechte steunaanvraag, dan zal de onderneming naast de terugbetaling geconfronteerd worden met een bijkomende sanctie. De Vlaamse Regering besliste dat die ondernemingen vijf jaar geen beroep meer zullen kunnen doen op steunmaatregelen van VLAIO.
Extra inspecteurs
De verwachting is dat er nog minstens twee jaar tijd nodig is om alle uitgekeerde coronasteun te controleren op fraude. Daarom werft VLAIO 16 nieuwe inspecteurs aan.
Wil jij inspecteur bij VLAIO worden?
We zijn op zoek naar 16 nieuwe collega's!
Solliciteren kan nog tot 5 september. Meer info?