Crowdfunding zit in de lift
Studie van FSMA
De studie nam de vijf belangrijkste crowdfundingplatformen die actief zijn op de Belgische markt onder de loep: Lita.co, EccoNova, Look&Fin, Spreds en Bolero Crowdfunding. Het onderzoek slaat op de periode januari 2012 – december 2017.
Crowdlending is populairst
Tijdens deze zes jaren lanceerden de platformen samen 273 campagnes, waarvan er 232 succesvol werden gefinancierd. Ze haalden hierbij in totaal iets meer dan 40 miljoen euro op. Bij meer dan de helft van het aantal campagnes ging het om crowdlending of 78% van het totale opgehaalde bedrag. Dat de platformen de projecten zeer strikt selecteerden, valt ook op. Van de 17.389 ingediende projecten haalden slechts 273 het selectieproces.
Stijgend succes, ook dankzij de steunmaatregelen
In 2012 ging het om slechts drie gefinancierde projecten, in 2017 waren het er al 92. Het opgehaalde bedrag in 2017 was zo’n 20 miljoen euro, de helft van de vorige vijf jaren in totaal. De FSMA verwacht dat de investeringen via crowdfunding verder zullen groeien, onder meer door de vrijstelling van de prospectusplicht voor projecten onder 5 miljoen euro en het fiscale voordeel bij investeringen via een crowdfundingplatform dankzij de tax shelters voor startende ondernemingen en scale-ups.
Bedrag per campagne blijft evenwel beperkt
Een gemiddelde crowdfundingcampagne wordt door gemiddeld 100 verschillende beleggers gesteund. Het gemiddelde bedrag per belegger en per campagne bedraagt 2.871 euro maar bijna de helft van de beleggers investeert 500 euro of minder per project. Het vooropgestelde bedrag werd bij de meeste campagnes in 13 dagen of minder opgehaald.
De studie benadrukt wel dat crowdfunding een kleine financieringsbron blijft voor ondernemingen. Zo bedroeg het totale bedrag aan verstrekte bankleningen in 2017 zo’n 131 miljard euro en stond er in dat jaar ook zo’n 250 miljard euro op de gereglementeerde spaarrekeningen.
Meer info over crowdfunding?
Het volledig onderzoeksproject kan je terugvinden op de website van FSMA.
Op deze webpagina's vind je alle informatie over de crowdfundingplatformen actief in Vlaanderen en de verschillende types en reglementering.
Op zoek naar informatie over andere financieringsbronnen? Download dan onze brochure ‘Op zoek naar financiering’ of raadpleeg de VLAIO-rubriek financiering.