De indrukwekkende nalatenschap van Interreg 2 Zeeën

Publicatiedatum

BREXIT bracht grote verandering met zich mee, ook binnen Interreg. Voor BREXIT werkten projectpartners uit verschillende Europese landen graag en vaak samen met Britse partners aan diverse gemeenschappelijke problemen en uitdagingen. Toen het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapte, was het voor Britse partners niet langer mogelijk om subsidies te ontvangen via Interreg.

Programmagebieden werden hierdoor hertekend, zoals in Interreg Noordzee, waar het vertrek van het Verenigd Koninkrijk een kans bood aan Frankrijk om toe te treden. Sommige Britse partners bleven betrokken in Interreg-projecten als waarnemers, zonder budget. Een ingrijpender gevolg was het stopzetten van het Interreg 2 Zeeën-programma. We blikken hier terug op de laatste programmaperiode 2014-2020.

De cijfers

Interreg 2 Zeeën speelde 15 jaar lang een cruciale rol in het bevorderen van maritieme en grensoverschrijdende samenwerking tussen België (Vlaanderen), Engeland, Frankrijk en Nederland. In de periode 2014-2020 ontving het programma 241 miljoen euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling om deze samenwerking te stimuleren. Hiermee werden 82 projecten gesteund, waaraan in totaal 887 organisaties als partners deelnamen. Een veelvoud hiervan, 1.188 organisaties, waren als waarnemers betrokken bij de projecten.

Thema’s

Het Interreg 2 Zeeën-programma had als doel ‘het ontwikkelen van een innovatieve, kennisgedreven, duurzame en inclusieve 2 Zeeën-regio, waar natuurlijke hulpbronnen worden beschermd en de groene economie wordt bevorderd’. Om dit te realiseren, stimuleerde het programma samenwerking binnen vier prioritaire assen:

  1. Technologische en sociale innovatie
  2. Koolstofarme technologieën
  3. Aanpassing aan klimaatverandering
  4. Hulpbronnenefficiënte economie

Iets meer dan de helft van de projecten werd goedgekeurd onder as 1. Van de 82 goedgekeurde projecten had 1 project op 4 een mariene of maritieme dimensie.

Vlaamse betrokkenheid


Aan maar liefst 81 van de 82 goedgekeurde projecten namen partners uit Vlaanderen deel, voornamelijk onderwijsinstellingen of onderzoeksgroepen, lokale en regionale overheden en kmo’s. Alles samen waren bijna 600 Vlaamse organisaties betrokken, als projectleider, projectpartner of waarnemer.

Samen ontvingen zij bijna 77 miljoen euro EFRO om hun projectdoelen te realiseren. Sommige projecten kregen ook cofinanciering uit het toenmalige Hermesfonds, zoals het M.O.T.I.O.N-project dat revalidatietechnieken op maat van kinderen ontwikkelde. Of het SeaBioComp-project dat biogebaseerde composieten voor de mariene sector ontwikkelde. Het Interreg France-Wallonie-Vlaanderen project SeaBioMat bouwt nu voort op hun resultaten.

Nalatenschap


In de 2de helft van 2024 zette het programma de mooie resultaten van de projecten in de kijker via verschillende communicatie-acties, zodat de nalatenschap van Interreg 2 Zeeën levendig blijft. Het resultaat? Een boeiende videoreeks en een publicatie met gedetailleerde informatie over de 82 projecten uit de periode 2014-2020. Wil je deze publicatie graag in een papieren versie ontvangen? Stuur dan een e-mail naar interreg@vlaio.be.

De videoreeks bestaat uit 5 korte video’s, gekoppeld aan de 4 prioritaire assen van het programma:

Neem zeker een kijkje en ontdek deze fascinerende projecten. Misschien zie je raakvlakken met je eigen project en kan je partners contacteren om meer te horen over hun resultaten. Of vind je die ene partner die je nog zoekt om een projectidee in een ander Interreg-programma in te dienen?

Delen: