De oproep Landbouw (LA)-trajecten 2024-2025 staat open

Publicatiedatum

De oproep 2024-2025 voor LA-trajecten staat open, met uiterste indieningsdatum 26 november 2024 om 12 uur. Er is een infosessie op 25 september 2024 in het Marie-Elisabeth Belpairegebouw, met aansluitend mogelijkheid tot een voorbespreking.

schaapje

Doelstelling LA-trajecten

De doelstelling van LA-trajecten is om vanuit een concrete probleemstelling of vraaggedreven opportuniteit van een collectief van ondernemingen uit de primaire land- en tuinbouwsector, innovatieve oplossingen aan te bieden die op relatief korte termijn toepasbaar zijn en resulteren in zichtbare veranderingen met een duidelijke (economische) meerwaarde voor een ruime doelgroep.

Projectaanvragen

Projectaanvragen indienen kan enkel via het onlineportaal tot dinsdag 26 november 2024 om 12.00 uur ‘s middags. De aanvraagprocedure en alle nodige documenten vind je op deze website.

Infosessie en voorbespreking

Er is een infosessie op 25 september 2024 in het Marie-Elisabeth Belpairegebouw, met aansluitend mogelijkheid tot een voorbespreking.

VLAIO organiseert ook nog voorbesprekingen op 26 september en 30 september (digitaal via MS Teams).

Schrijf je in via het webformulier tot en met 11 september 2024

NIEUW: prioritair beleidsthema

Het jaarlijkse budget voor de LA-trajecten werd verhoogd tot een totaal van 15,299 miljoen euro, waarvan 5 miljoen euro wordt gereserveerd voor LA-trajecten rond het beleidsthema ‘reductie van gasvormige emissies in de primaire sector’ en 10,299 miljoen euro voorbehouden blijft voor reguliere LA-trajecten.

Dit beleidsthema omvat volgende deelthema’s:

  • Vermindering van stikstofemissies in de veeteelt
  • Vermindering van enterische emissies (met name methaan) in de veeteelt
  • Vermindering van emissies (met name methaan en lachgas) bij mestopslag en mestmanagement (dit omvat zowel verwerking als aanwending van mest) in de veeteelt
  • Vermindering van CO2-emissies in de land- en tuinbouw (e.g. via alternatieven voor verwarming op gas)
  • Koolstofopslag in de bodem

LA-trajecten die gericht zijn op het verminderen van één soort emissie (e.g. ammoniak) dienen de nodige aandacht te besteden aan de mogelijke effecten op de uitstoot van andere emissies (e.g. methaan).

Projecten die in hoofdzaak gericht zijn op één of meerdere van bovenstaande deelthema’s, komen in aanmerking voor het thematische budget van 5 miljoen euro. Aanvragers dienen in de projectaanvraag aan te tonen dat een project aansluit bij de deelthema’s. Als bij evaluatie blijkt dat het project toch niet aansluit dan wordt het verder behandeld als een regulier LA-traject.

Meer info

Meer informatie over de oproep, het prioritaire beleidsthema, de voorbesprekingen en de aanvraagprocedure kan je terugvinden op vlaio.be/la-trajecten. Heb je nog vragen, stuur een e-mail naar landbouw@vlaio.be.

Delen: