De risico’s van slimme assistenten

Publicatiedatum

Ondernemers maken steeds vaker gebruik van slimme assistenten, zoals Microsoft Copilot. Zo verhogen ze de productiviteit van hun werknemers. Maar ben jij je ook bewust van de risico’s die deze assistenten met zich meebrengen?  

AI

Slimme assistenten

Slimme assistenten, zoals Microsoft Copilot, zijn alomtegenwoordig. Ze kunnen jou helpen in je dagelijkse taken, waaronder het opstellen van e-mails, het opmaken van presentaties op basis van een tekstdocument, het samenvatten van vergaderingen, …  

Om jou optimaal te kunnen ondersteunen, zijn slimme assistenten vaak diep geïntegreerd in je systeem en hebben ze toegang tot je mails, documenten, presentaties, agenda’s, …  Je kan zo je eigen productiviteit en die van jouw werknemers verhogen.  

De risico’s

Hoewel slimme assistenten veel voordelen hebben, is het belangrijk om bewust te zijn van de cybersecurityrisico’s die ze met zich meebrengen. De toegang die deze assistenten hebben tot gevoelige bedrijfsinformatie maakt hen een doelwit voor cybercriminelen. Zij kunnen subtiele instructies in een bericht verstoppen, die de AI-assistent onbedoeld zal uitvoeren. De gevolgen van zo’n cyberaanval kunnen zeer verregaand zijn.

Een doordacht cybersecuritybeleid

De ontwikkeling van een goed doordacht cybersecuritybeleid is daarom uiterst belangrijk. Houd in je beleid zeker rekening met de risico’s die slimme assistenten op zich en artificiële intelligentie in zijn geheel met zich meebrengen. Vertrouw ook niet zomaar op ingebouwde veiligheidsfuncties. Overweeg daarbovenop om de toegang tot gevoelige gegevens te beperken. Hoe je een doordacht cybersecuritybeleid opstelt, ontdek je op vlaio.be/cs.

Meer info

Op zoek naar meer info? Dit artikel op cybersecurity bites geeft jou inzicht in slimme assistenten, de risico’s ervan en de mogelijke oplossingen. 

Delen: