De STEMhub van start: VLAIO helpt ondernemers om STEM-talent te versterken

Publicatiedatum

Het tekort aan STEM-talent in Vlaanderen neemt toe. Met de lancering van de STEMhub zet VLAIO een belangrijke stap in het dichten van de kloof tussen vraag en aanbod van STEM-profielen. Bedrijven krijgen via de STEMhub steun en begeleiding voor het uitwerken van initiatieven die STEM-competenties helpen ontwikkelen. 

STEMhub

Wat is de STEMhub?

De STEMhub is een nieuwe, laagdrempelige dienstverlening voor ondernemers die hulp nodig hebben bij STEM-initiatieven. Wil je STEM-beroepen en -loopbanen in jouw bedrijf in de kijker zetten? Zou je graag samenwerken met onderwijsinstellingen om de interesse in STEM bij kinderen en jongeren te prikkelen? Denk je eraan om te investeren in het opleiden en bijscholen van je huidige en toekomstige werknemers? De STEMhub biedt jou als ondernemer concrete antwoorden op al jouw vragen. 

Een ecosysteem rond STEM-talent

We lanceren de STEMhub omwille van het tekort aan STEM-profielen. De Vlaamse industrie zoekt volop STEM-talent (Science, Technology, Engineering, Mathematics) om te werken aan uitdagingen zoals klimaatverandering, digitalisering en circulaire economie. Maar ondanks de stijgende vraag, nemen de inschrijvingen voor STEM-richtingen in het secundair onderwijs af. Momenteel kiest slechts 36% van de studenten voor een STEM-richting, ruim onder het streefcijfer van 40%. In het hoger onderwijs haalt Vlaanderen met 20% STEM-diploma’s zelfs het EU-27 gemiddelde niet.

Rem op Vlaamse groei en innovatie

Het gebrek aan STEM-talent belemmert de groei en innovatie van de Vlaamse economie. Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord onderschrijft het belang van meer STEM-profielen voor de Vlaamse industrie. Ook ondernemingen willen een steentje bijdragen aan het promoten van STEM-loopbanen, zowel bij jongeren als volwassenen, maar ervaren moeite om de juiste ondersteuning en initiatieven te vinden. 

Mark Andries

Naast het ondersteunen van ondernemers op gebied van businessplannen en innovatie, is het cruciaal dat we hen ook begeleiden bij de ontwikkeling van hun menselijk kapitaal.

Mark Andries
administrateur-generaal VLAIO

STEMhub, een nieuwe dienstverlening voor bedrijven

VLAIO heeft daarom de ambitie om via de STEMhub een bloeiend ecosysteem te creëren waarin bedrijven, scholen, kennisinstellingen en jeugdorganisaties samenwerken om STEM-talent in Vlaanderen te versterken. We willen ondernemers informeren, inspireren en begeleiden bij het ontwikkelen van STEM-competenties. De STEMhub geeft jou concrete antwoorden op vragen zoals: 

  • Hoe kunnen we samenwerken met onderwijsinstellingen? 
  • Welke organisaties kunnen helpen met STEM-projecten? 
  • Waar kunnen we terecht met opleidingsvragen?
 

Draag jouw steentje bij aan STEM-talent

Zou jij graag een positieve bijdrage leveren aan het tekort aan STEM-profielen in Vlaanderen? Neem dan zeker een kijkje op de STEMhub. Je vindt er de nodige informatie, inspiratie en ondersteuning bij STEM-initiatieven.

 

Delen: