De strafste ruimtevaartexpo van Europa opent de intergalactische deuren
Replica van de maanlander
Wat valt er allemaal te beleven op SPA©E? Je komt oog in oog te staan met de 7,5 meter hoge één op één replica van de maanlander waarmee Neil Armstrong in 1969 zijn eerste stappen op de maan zette. En er valt nog meer te zien: vanuit het Russische kamp zijn er onder meer replica’s; van de Spoetnik, de eerste satelliet rond de Aarde, van de Vostok ruimtecapsule én de schietstoel van Yuri Gagarin, de eerste man in de ruimte. In de Amerikaanse zone (NASA) vind je één op één replica’s van zowel een Gemini- als een Mercury-ruimtecapsule, de voorgangers van het Apollo ruimteprogramma. Van diezelfde Apollo is er op de expo een commandomodule te zien is én een 1:10 replica van de drietraps Saturn V draagraket, die gebruikt werd bij talloze maanmissies.
De NASA 3D-geprinte Mars-hub komt voor deze expo over van het Design Museum in London en biedt een blik op de toekomst: als we op Mars zouden wonen, hoe zou dat verblijf er dan uitzien? De Belg Xavier De Kestelier werd door de NASA geselecteerd om een ontwerp te bedenken en het resultaat is alvast te bewonderen op de expo.
Doe-het-zelf
Naast talloze bezienswaardigheden, valt er ook veel te doen op de expo: in de ‘Docking Game’ – ontwikkeld in samenwerking met studenten van Howest - mag je zelf de handen uit de mouwen steken en proberen de Soyuz, Crew Dragon of Starliner te koppelen aan het ISS ruimtestation. In ‘Missie astronaut’ zendt SPA©E kinderen erop uit met een audiogids om speciale opdrachten uit te voeren en op zoek te gaan tussen talloze ruimtevideo’s, -foto’s en -objecten naar de antwoorden op de quizvragen. Lieven Scheire neemt je op sleeptouw in de audiogids en trakteert op gekke ruimte-anekdotes en leuke wist-je-datjes.
België boven
Ons klein landje mag dan misschien niet of nauwelijks zichtbaar zijn vanuit de ruimte, toch speelde en speelt ons land nog steeds een belangrijke rol in de ruimtevaart. Astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne ze krijgen allebei ook een prominente plaats in de expo. Je kan het originele Sokol-ruimtepak van Frank De Winne bewonderen, maar evengoed de één op één replica van de 5 ton zware cockpit van de Space Shuttle Atlantis, waarmee Dirk Frimout 143 keer rond de aarde vloog. Dat België ook tot de top qua technologie behoort, blijkt uit het overzicht van Belgische bedrijven die momenteel actief zijn in de ruimtevaart. Zo werd de hittebestendige parachute van de Mars-lander Perseverance geweven op een weefmachine van het Ieperse Picanol. Het belang van innovatie voor onze economie kan alvast niet overschat worden.
Dat beaamt ook Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Innovatie: “Weinig doet jong en oud meer dromen dan de ruimtevaart: astronauten, satellieten, ruimtecapsules,… Slechts weinigen weten dat ook Vlaanderen een kleine, maar bloeiende ruimtevaartsector heeft. De koppelingsmechanismen van het ISS bijvoorbeeld werken met Vlaamse technologie. De ruimtevaartsector is een hoogtechnologische sector die vaak baanbrekend onderzoek oplevert, ook voor ons dagelijkse leven. Denk maar aan de GPS. De sector is een motor voor innovatie en economische groei. Daarom geven we de ruimtevaart een prominentere plaats in het Vlaams beleid en voorzien we in 11 miljoen euro voor de uitrol van een impulsprogramma Ruimtevaarteconomie. Ook de grenzeloze mogelijkheden van de ruimtevaart beter bekend maken bij het publiek en jongeren warm maken voor een job in de sector maken daar deel van uit. De expo slaagt hier met glans in.”
Breng een bezoek aan de expo
SPACE – The Human Quest loopt van 23 april tot 13 november in Antwerp Expo