Dien nu jouw COOCK+ project in
Het COOCK+ programma wil onderzoeksorganisaties stimuleren om hun kennis collectief te verspreiden en te valoriseren bij een ruime groep van ondernemingen. Je kan jouw COOCK+ project tot en met 28 mei bij VLAIO aanmelden.
Wat is COOCK+?
Het doel van het COOCK+ programma (Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding) is om fundamentele onderzoeksresultaten tot een maturiteitsniveau te brengen zodat een brede waaier aan ondernemingen - die typisch niet de capaciteit hebben om onderzoek uit te voeren - de resultaten verder kunnen exploreren en valoriseren.
COOCK+ faciliteert de doorvertaling van onderzoeksresultaten waarvan de validiteit werd aangetoond in een labo-omgeving naar resultaten in een reële context/omgeving.
Twee belangrijke onderdelen van een COOCK+ project zijn:
- vertaalonderzoek
- kennisverspreiding
Het COOCK+ programma vloeit voort uit het COOCK-programma. Het vernieuwde COOCK+ programma verbetert de toegankelijkheid, transparantie en uniformisering.
Oproep COOCK+ 2024
De oproep staat nu open. De indiening van een COOCK+ project gebeurt in twee fasen:
- Ten laatste op dinsdag 28 mei 2024 om 12:00 uur ’s middags: verplichte vooraanmelding via e-mail coock@vlaio.be.
- Ten laatste op dinsdag 11 juni 2024 om 12:00 uur ’s middags: verplichte indiening via het onlineportaal.
Voor wie?
Een COOCK+ project kan aangevraagd worden door één of meerdere Vlaamse Organisaties voor Onderzoek en kennisverspreiding. Per definitie behoren hogescholen, universiteiten en SOC’s hieronder, maar ook andere organisaties kunnen voldoen aan de voorwaarden. De aanvrager(s) stellen een begeleidingsgroep samen die als klankbord dient tijdens de projectvoering. De begeleidingsgroep bestaat uit ondernemingen over de hele beoogde waardeketen en is representatief voor de doelgroep.
Voor wat?
De focus van COOCK+-projecten ligt op vertaalonderzoek: de doorvertaling van onderzoeksresultaten waarvan de validiteit werd aangetoond in een labo-omgeving. Zo worden de onderzoeksresultaten toegankelijk en bruikbaar voor ondernemingen. Daarnaast is de kennisverspreiding naar deze ondernemingen een belangrijk onderdeel van het project. Er is (beperkte) ruimte voor verdere kennisopbouw (onderzoek) als dit een versterkende component vormt in het project.
Hoeveel steun kan je krijgen?
De begroting van een project mag maximaal € 1 miljoen zijn. De totale steun kan oplopen tot 100% van het goedgekeurde projectbudget. De steun is opgesplitst in basissteun, samenwerkingstoeslag en bonussteun:
- De basissteun bedraagt 50% en is verzekerd mits goede projectvoering;
- De samenwerkingstoeslag bedraagt 20% en de toekenning is afhankelijk of aan de modaliteiten voldaan is;
- De bonussteun bedraagt 30% en is deel van een resultaatsverbintenis.
Terugblik op de COOCK+ oproep 2023
COOCK+ 2023 in enkele cijfers:
- 25 projectaanvragen + 16 gesteunde projecten = succes ratio hoger dan 60%
- Toegekende steun: 16MEUR
- Steun voor 22 verschillende onderzoekspartners uit 16 verschillende onderzoeksinstellingen
- Steun voor een brede waaier aan onderwerpen en sectoren: gezondheid, maak, textiel, voeding, bouw, software en digitale veiligheid
Schrijf je in voor een infosessie
We organiseren twee infosessies:
- Een fysieke sessie, voornamelijk gericht op nieuwe en niet-recurrente aanvragers.
Waar: Brussel - Belpairegebouw lokaal 03.N.05.
Tijdstip: woensdag 27 maart 2024, van 10u tot 12u in de voormiddag.
Inschrijven via email naar coock@vlaio.be.
- Een digitale sessie voor iedereen:
Via teams: Click here to join the meeting
Tijdstip: Vrijdag 29 maart 2024, van 9u30 tot 12u in de voormiddag.
Neem deel aan Q&A sessies
We organiseren twee digitale Q&A sessies. Tijdens het voorziene uur kan iedereen zich vrij aanmelden voor de teamsmeeting en vragen stellen.
De Q&A sessies zijn gepland op:
- Woensdag 17 april om 9.30u
- Vrijdag 3 mei om 9.30u
De link naar de teams vergadering voor beide sessies is: Click here to join the meeting
Voorbesprekingen
Tijdens de vorige oproep merkten we dat veel vragen eenvoudig per e-mail beantwoord kunnen worden. De nieuwe werkwijze beoogt dan ook om eerst de vragen digitaal te beantwoorden. De VLAIO adviseur beslist over de toegevoegde waarde van een voorbespreking. Voor nieuwe of niet-recurrente aanvragers wordt een voorbespreking automatisch als meerwaarde beschouwd.
Voorbesprekingen kunnen aangevraagd worden t.e.m. 24 mei 2024 door een e-mail te sturen naar coock@vlaio.be
- met als onderwerp [COOCK+ oproep 2024]: voorbespreking + onderwerp van het beoogde project;
- met als bijlage een korte situering van het projectidee (1 paragraaf of ca 250 woorden) en een overzicht van de voornaamste vragen;
- geef ook een 3-tal mogelijke momenten aan
Voorbesprekingen vinden digitaal plaats en duren maximaal 1 uur. De uitnodiging krijg je vooraf doorgestuurd.
Pitchsessies
Op donderdag 30 mei en vrijdag 31 mei 2024 worden pitchsessies georganiseerd.
- Duur: 45 minuten.
- Doel: aanvragers pitchen hun project gedurende 15 minuten. De VLAIO adviseur(s) focust op aandachtspunten voor de finale aanvraag en geeft terugkoppeling gedurende max. 30 minuten.
- Tijdssloten worden toegekend op basis van de vooraanmeldingen en gecommuniceerd voor woensdag 29 mei 2024, 12u. De pitchsessies verlopen digitaal.
Oproep COOCK+: belangrijke data en deadlines
- 27 maart 2024: infosessie in Brussel
- 29 maart 2024: digitale infosessie
- 17 april: digitale Q&A sessie
- 3 mei: digitale Q&A sessie
- 24 mei: deadline aanvraag voorbespreking
- 28 mei 2024: vooraanmelding (dit is verplicht!)
- 30 mei 2024: pitchsessies
- 31 mei 2024: pitchsessies
- 11 juni 2024: projectaanvragen
Succesverhalen
ETAP Lighting International - Light-as-a-service
ETAP Lighting International ontwerpt en bouwt verlichtingsoplossingen en zet al jaren in op het toevoegen van intelligentie en connectiviteit aan hun producten. Door verlichting slim en geconnecteerd te maken, kan het bedrijf licht als een dienst aanbieden en het onderhoud, het energieverbruik en de prestaties van hun producten centraal opvolgen. Dit draagt bij tot de levensduurverlenging en het hergebruik van verlichtingssystemen. De omschakeling van klassieke verlichting naar slimme geconnecteerde verlichtingssystemen is niet enkel een technologische aangelegenheid, maar heeft ook een impact op het product, de business en de organisatie. Dankzij de maturiteitsscan die uitgewerkt werd door imec in het COOCK project, kon ETAP de aandachtspunten in hun huidige ontwikkelactiviteiten identificeren.
Sirris bracht inzichten in software security en IoT platformkosten aan waardoor ETAP hun softwareontwikkeling kon bijsturen. Eén van de belangrijkste lessen uit dit project was voor ETAP volgens lead architect Ronny Verbeeck het belang van een holistische aanpak binnen het bedrijf.
Jaga - Smart radiator solutions
Jaga is een fabrikant van kwalitatieve, energiezuinige oplossingen voor verwarming-, koeling- en ventilatieprojecten. Bij de exploratie van business ideeën voor slimme geconnecteerde radiatoroplossingen werd Jaga geconfronteerd met de veelheid aan mogelijkheden op vlak van digitale functionaliteiten en technologieën. Na deelname aan een workshop rond strategie en market fit van slimme producten die georganiseerd werd vanuit het COOCK-project is Jaga een begeleidingstraject gestart met Sirris. Dit traject heeft hen een gestructureerde aanpak en concrete aandachtspunten opgeleverd voor het identificeren en valideren van slimme productideeën.
Jaga is met deze inzichten verder aan de slag gegaan, eerst intern en dan in interactie met gebruikers. Voor David Bos, R&D ingenieur smart devices, heeft het project Jaga gewezen op de centrale rol die product management speelt in de ontwikkeling van slimme producten.