Een foodtruck: hoe begin je eraan?

Publicatiedatum

Misschien ben je een hobbykok en wil je in bijberoep met een foodtruck feestjes opvrolijken? Of ben je al een gevestigde horecazaak en wil je een graantje meepikken op de festivalweides met je eigen foodtruck? Tegenwoordig vind je ze overal, de foodtrucks. Maar hoe begin je er aan? En welke toelatingen heb je allemaal nodig? VLAIO helpt je op weg met dit korte overzicht:

foodtruck met aziatisch eten

Tip 1: Zorg voor een sterk concept

Het aantal foodtrucks nam de afgelopen jaar enorm toe. Je moet er dus op één of andere manier uitspringen. Denk hier goed over na en definieer je doelgroep en je aanpak. Kijk ook wat je concurrenten al doen.

Verder is het ook belangrijk een volledig overzicht te hebben van de financiële kant. Je zal in de eerste plaats een wagen moeten kopen en (laten) ombouwen tot een foodtruck. Of je kan er ook voor kiezen om een ingerichte foodtruck aan te kopen. Daarnaast zijn er ook maandelijkse vaste kosten zoals standplaatsgelden, wegenbelasting, verzekeringen, benzine, enz. Uiteraard moet je ook de ingrediënten aankopen. Denk ook goed na waar je jouw foodtruck onderbrengt wanneer je hem niet gebruikt. Moet je bijvoorbeeld een garage huren? 

Tip: Maak gebruik van het Startkompas om de haalbaarheid van je plannen in kaart te brengen. 

Tip 2: Heb je het juiste rijbewijs?

Het lijkt een evidentie, maar verlies dit aspect zeker niet uit het oog. Moet je nog een bijkomend rijbewijs halen om met je foodtruck rond te toeren, dan moet je er ook rekening mee houden dat dit de timing van de start van je onderneming kan beïnvloeden. 

Je kan er voor kiezen om een kleine foodtruck uit te baten zodat je rijbewijs B voldoende is.  Maar ga dan goed na dat je eventueel grotere bestellingen niet zal kunnen aannemen. Hou er ook rekening mee hoeveel personen in jouw foodtruck praktisch kunnen werken. 

Tip 3: Check of je alle vergunningen hebt

Met een foodtruck doe je aan ambulante handel handel en moet je aan bepaalde verplichtingen voldoen. Vanaf 1 april 2024 gebeurt de controle voor ambulante activiteiten door je ondernemingsgegevens te checken in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO). Voor een foodtruck moet je beschikken over de nace code 56.102 Eetgelegenheden met beperkte bediening. Je zal deze code dus moeten laten toevoegen bij een erkend ondernemingsloket. Om je als ondernemer tijdens een controle te identificeren, voorziet de overheid daarom een digitale QR-code die je bewaart op je smartphone of afdrukt en aan je kraam hangt. 

Verder heb je ook een vergunning nodig van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) omdat je met etenswaren zal werken. Zal je je voorbereidingen vanop een andere plaats doen dan je foodtruck, dan moet je ook hiervoor een toelating aanvragen bij het FAVV. Schenk je ook alcoholische dranken? Dan moet je bij de gemeente waar je woonachtig bent of je maatschappelijke zetel gevestigd is  hiervoor een vergunning aanvragen.  

Ten slotte ben je verplicht om je gas- en elektriciteitsinstallatie jaarlijks te laten keuren.

 

Meer weten over ambulante handel en andere vergunningen?

Hier vind je een overzicht van vergunningen en/of getuigschriften afhankelijk van jouw activiteit.

Voel je nood aan meer begeleiding bij het uitwerken van je foodtruckplannen? Stel je vraag aan een VLAIO bedrijfsadviseur of zoek een geschikt begeleidingstraject bij één van onze vele partners.

 

Tip 4: Krijg toelating voor je standplaats

Als je op de openbare weg wil verkopen, dan heb je een toelating nodig van de stad/gemeente waar je wil staan met je foodtruck. Wil je op een markt staan, dan zal je bij de gemeente ook moeten informeren of er standplaatsen beschikbaar zijn. Sta je op privé terrein (bijvoorbeeld een commerciële parking of een private plaats gelegen langs de openbare weg), dan heb je naast het akkoord van de eigenaar van het terrein ook een toelating van de gemeente nodig. Je kan ook deelnemen aan heuse foodtruckfestivals. Hou er dan wel rekening mee dat de organisatoren meestal een commissie vragen op je omzet. 

 

VLAIO tips voor ondernemers

Onze bedrijfsadviseurs geven je raad over alle aspecten van het runnen van een bedrijf. Lees hier hoe VLAIO en haar partners advies en ondersteuning op maat van jouw bedrijf bieden. 

Met onze tips willen we jou als ondernemer inspireren en informeren. Je vindt alle VLAIO tips verzameld op www.vlaio.be/VLAIOtips.

Abonneer je hier op onze VLAIO nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken de nieuwste tips rechtstreeks je mailbox.

 

Delen: