Een vennootschap oprichten? Nieuwe richtlijnen!

Publicatiedatum
Het nieuw Wetboek van vennootschappen en verenigingen is een feit! Vanaf 1 mei 2019 treedt het gefaseerd in werking. Een nieuwe vennootschap oprichten kan vanaf dan enkel onder de nieuwe bepalingen. Voor bestaande vennootschappen is een overgangsregeling voorzien.
mensen samen aan het werk aan een plan

Vennootschap en vereniging = onderneming

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad maar op 28 februari 2019 werd het nieuwe wetboek dan toch goedgekeurd door het federaal parlement. Het nieuwe wetboek is een volledige herwerking van het Wetboek van vennootschappen uit 1999 en de Vzw-wet uit 1921. Want naast de vennootschappen krijgen ook de verenigingen een lichte hervorming. Beiden vallen nu eenvoudigweg onder de noemer ‘onderneming’ en kunnen failliet verklaard worden.

Makkelijker kiezen uit vennootschapsvorm

Concreet zal je vanaf 1 mei 2019 kunnen kiezen uit vier basisvennootschapsvormen voor je op te richten onderneming:

  • de maatschap
  • de besloten vennootschap (bv)
  • de naamloze vennootschap (nv)
  • de coöperatieve vennootschap (cv)

Het aantal vennootschapsvormen wordt zo sterk gereduceerd, wat de keuze voor een bepaalde vorm eenvoudiger moet maken.

Bestaande vennootschap? Je krijgt de tijd om je statuten aan te passen

Bestaande vennootschappen krijgen nog tijd tot 1 januari 2024 om vrijwillig hun statuten aan te passen maar vanaf 1 januari 2020 treden al sommige belangrijke bepalingen in werking. Vanaf 1 januari 2024 worden afgeschafte vennootschapsvormen automatisch omgezet naar de dichtst aanleunende vorm. 

Er verandert heel wat...

Daarnaast verandert er heel wat rond de kapitaalinbreng, het minimum aantal vennoten en de bestuurdersaansprakelijkheid. En net als onze buurlanden gaan we naar een statutaire zetelleer in plaats van een werkelijke zetelleer. Dit betekent dat het vennootschapsrecht van toepassing wordt in het land waar de onderneming haar zetel heeft en niet persé waar de activiteiten plaatsvinden. 

... wij zetten al even de belangrijkste veranderingen op een rijtje!

Hier lees je alvast de voornaamste nieuwigheden van het nieuw Wetboek van Verenigingen en Vennootschappen. Voor vragen over het opstarten van je eigen zaak kan je ook steeds terecht op 0800 20 555 of via info@vlaio.be.

 

Meer weten?

FOD Justitie, Fednot, Graydon Belgium NV en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) werkten samen een brochure uit rond de hervormingen. Je vindt er een overzicht terug van de belangrijkste veranderingen voor ondernemers.

 

Delen: