EFRO Vlaanderen lanceert twee nieuwe projectoproepen: Digitalisering en Energie-efficiëntie

Publicatiedatum

Nu in de meeste Vlaamse gemeenten de nieuwe lokale besturen geïnstalleerd zijn en de beleidsplannen voor de bestuursperiode stilaan uitgerold worden lanceert EFRO Vlaanderen twee nieuwe projectoproepen. Deze oproepen richten zich op digitalisering bij lokale overheden en op het bevorderen van energie-efficiëntie van lokale infrastructuur. Hieronder vindt u meer informatie over de inhoud van elke oproep, de acties en organisaties die in aanmerking komen, en de geplande infosessies. 

Digitalisering bij lokale overheden

De eerste oproep, getiteld 'Digitalisering bij lokale overheden', valt onder het thema 'Slim Vlaanderen'. Deze oproep richt zich op projecten die de digitaliseringsgraad bij lokale besturen willen verhogen. Het doel is om bestaande digitale toepassingen op te schalen en te implementeren, waardoor lokale overheden efficiënter en effectiever kunnen opereren. Dit sluit naadloos aan bij de Vlaamse ambitie om een slimme en toekomstgerichte regio te worden. De oproep mikt niet op implementatie van softwarepakketten rond intern procesbeheer, maar focust op output die gericht is naar dienstverlening en beleidsverbetering voor verenigingen, burgers en ondernemingen. Activiteiten rond cybersecurity kunnen wel het voorwerp uitmaken van een EFRO-project.

Dergelijke toepassingen kunnen o.a. geïmplementeerd worden via bestaande raamcontracten.  Ook het opschalen van succesvolle projecten die in de context van ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’ of ‘City of Things’ uitgevoerd werden behoort tot de mogelijkheden.  

Het is belangrijk dat er voldoende aandacht is voor het overdraagbaar karakter van het project zodat opgedane kennis later inzetbaar is voor andere projecten en partners.  

De oproep staat open voor lokale besturen, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, provinciale entiteiten. Entiteiten van de Vlaamse overheid en kennisinstellingen kunnen als projectpartner deelnemen aan een project maar kunnen zelf geen projectaanvraag indienen. Ondernemingen kunnen activiteiten in opdracht uitvoeren maar kunnen geen deel uitmaken van een projectpartnerschap.  

De totale oproepenveloppe bedraagt 7,5 miljoen euro, waarvan 5 miljoen euro EFRO-middelen en 2,5 miljoen euro cofinanciering vanuit VLAIO. De subsidie per project bedraagt 60%, waarvan een maximale EFRO-steun van 40%, aangevuld met cofinanciering vanuit VLAIO, voor een totaal maximaal steunbedrag van 1 miljoen euro. Als project moet je dus minstens 40% zelf financieren.

Bevorderen van energie-efficiëntie

Blaisant kerk Gent

De tweede oproep situeert zich binnen het thema 'Duurzaam Vlaanderen' en richt zich op projecten die de energie-efficiëntie van lokale infrastructuur verbeteren. De focus ligt op openbare en non-profit investeringsprojecten met een lokaal en publiek karakter die bijdragen aan het realiseren van een koolstofneutraal patrimonium. Vermits de oproep zich richt op publieke infrastructuur genieten gebouwen met een grote publieksfunctie de voorkeur.

Lokale besturen en andere lokale organisaties hebben een uitgebreid gebouwenpatrimonium zoals dienstencentra, buurthuizen, gemeenschapszalen, parochiezalen, culturele centra, sporthallen of zwembaden. Vele van deze gebouwen zijn echter verouderd en kenmerken zich door een hoog energieverbruik. Het verbeteren van de energieprestatie van deze gebouwen om tot een koolstofneutraal patrimonium te komen is zowel financieel als technisch een grote uitdaging.  

Zowel lokale besturen zoals gemeenten, intercommunales en provincies, als lokale verenigingen met rechtspersoonlijkheid kunnen een aanvraag indienen. Kerkfabrieken kunnen ook optreden als promotor, mits het gebouw een breder gebruik kent dan de liturgische functie. Bij de rangschikking van de steunwaardige projecten zal voorrang gegeven worden aan lokale projecten t.o.v. projecten die werden ingediend door provinciale overheden.

Voor deze oproep werd een enveloppe van 7 miljoen euro voorzien. De EFRO-steun per project kan maximaal 40% van de totale subsidiabele kosten bedragen, met een maximale steun van 500.000 euro per project. 

Praktisch

Voor beide oproepen wordt met een 2-stapsprocedure gewerkt waarbij voor vrijdag 4 april 2025 een vooraanmelding ingediend moet worden. Deze bevat een korte omschrijving van de projectplannen en een eerste raming van de geplande uitgaven. Hierop wordt door de EFRO-beheersautoriteit feedback gegeven. Op basis hiervan hebben projecten dan tot donderdag 10 juli 2025 tijd om een uitgebreid projectvoorstel in te dienen.

Projecten moeten binnen een timing van 36 maanden na goedkeuring én voor 31 december 2028 uitgevoerd kunnen worden. Het is dan ook belangrijk dat de voorziene plannen al voldoende concreet zijn.  

Infosessies 

Er worden twee infosessies georganiseerd waar telkens meer informatie over beide oproep gegeven wordt en waar er voldoende tijd is om praktische vragen te stellen. De inhoud van beide sessies is identiek.  

Een eerste sessie is voorzien op maandag 3 februari 2025 in het VAC Gent en een tweede sessie op dinsdag 4 februari 2025 in het Provinciehuis Vlaams-Brabant in Leuven. De sessies gaan telkens door van 10u tot 12u met aansluitend een netwerkmoment.

U kunt zich inschrijven voor de infosessies via de volgende link: Inschrijven voor de infosessies

Ondersteuning door provinciale en stedelijke contactpunten

Bij het uitwerken van uw projectvoorstel kunt u rekenen op de begeleiding van provinciale en stedelijke EFRO-contactpunten. Zij kunnen helpen om uw projectidee vorm te geven en bieden ondersteuning bij de administratieve aspecten van uw projectaanvraag.  

Het is sterk aangeraden gebruik te maken van deze begeleiding. Je kan hen contacteren via:  

V.l.n.r: Nico Janssen, Heidi Tency, Hannah Decavel, Doortje Van Hove, Wim Blommaart, Frank Sioen

Meer informatie over de oproepen en de inschrijvingsprocedures is te vinden op de website van EFRO Vlaanderen onder 'Openstaande oproepen'. 

Delen: