Eureka oproep voor projecten in het kader van veerkracht, reactie en herstel bij noodsituaties

Publicatiedatum

Internationale O&O&I- en technologieontwikkelingsprojecten in samenwerkingsverband kunnen de samenleving helpen zich voor te bereiden, reageren op en herstellen van verschillende soorten rampen. O&O&I-producten en -oplossingen kunnen levens redden, milieurampen voorkomen of beperken en de samenleving helpen zich voor te bereiden op een toekomst waarin klimaatverandering naar verwachting de frequentie en omvang van veel soorten rampen zal doen toenemen.

Soorten noodsituaties:

  • Door de mens veroorzaakte rampen: zoals wijdverspreide vernietiging als gevolg van conflicten en oorlogen, stadsbranden, en industriële ongevallen van verschillende aard,...
  • Natuurlijk: zoals lawines, overstromingen, extreem koud en warm weer, droogte, aardbeving, stormen, vulkanische activiteit, bosbranden, ...

Deze oproep staat open vanaf donderdag 13 juni tot en met 31 oktober 2024. Met de deelname aan de Eureka oproep wil Vlaanderen bedrijven stimuleren om met partners uit de deelnemende regio’s ontwikkelingsprojecten uit te voeren met de invalshoek veerkracht, reactie en herstel bij diverse soorten van noodsituaties.

Doelgroep

De doelgroep zijn Vlaamse ondernemingen die een gezamenlijk ontwikkelingsproject wensen uit te werken met één of meerdere partners uit de deelnemende landen. 

Het maximale steunbedrag voor het Vlaamse projectdeel bedraagt maximaal € 500.000.

Domein

VLAIO aanvaardt in deze oproep enkel projecten die verband houden met veerkracht, reactie en herstel bij noodsituaties.

Belangrijke data

  • 13 juni 2024: opening oproep
  • 9 september 2024: webinar met project pitches (deelname is gratis maar registratie verplicht)
  • 31 oktober 2024: deadline indiening EUREKA 
  • 14 november 2024 – 12:00: deadline indiening VLAIO projectvoorstel
  • Beslissingen VLAIO: vanaf maart 2025

Deelnemende landen

Oostenrijk, België (Vlaanderen en Wallonië), Canada, Chili, Denemarken, Frankrijk, Litouwen, Singapore, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zuid Korea en Zuid-Afrika.

Matchmaking

Vlaamse onderneming kunnen gebruik maken van het matchmaking platform om een projectvoorstel te lanceren en/of partners te zoeken. Registreren

Meer informatie over deze oproep

Alle informatie betreffende de oproep is terug te vinden op de website van het EUREKA network.

Op maandag 9 september wordt een online webinar en pitching sessie georganiseerd, deelname is gratis maar inschrijven verplicht. Vlaamse deelnemers kunnen via de registratie aangeven of ze een idee wil pitchen of niet.

Voor informatie betreffende de oproep en de EUREKA modaliteiten kan je terecht bij Lieve Apers. Vlaamse ondernemingen kunnen ook ondersteuning krijgen door de VLAIO-bedrijfsadviseurs. Informatie betreffende ontwikkelingsprojecten via www.vlaio.be/ontwikkelingsproject.

Delen: