Europese steun voor City of Things, digitalisering en klimaatadaptatie

Publicatiedatum
In de loop van februari lanceert EFRO nieuwe oproepen binnen de thema’s City of Things, digitalisering en klimaatadaptatie. Om potentiële projectindieners zo goed mogelijk voor te bereiden, organiseren de collega’s van EFRO op maandag 27 februari een infosessie.

De nieuwe EFRO-programmaperiode 2021-2027 heeft zijn start niet gemist. Twee maal per jaar worden nieuwe oproepen gelanceerd in de beleidsdoelstellingen Slim Vlaanderen en Duurzaam Vlaanderen. 

Nieuwe oproepen februari 2023

In de loop van februari worden verschillende nieuwe oproepen gelanceerd. Voor de beleidsdoelstelling Slim Vlaanderen zijn dat de oproep ‘City of Things’ en de oproep ‘Digitalisering’. Voor de beleidsdoelstelling Duurzaam Vlaanderen is dat een oproep ‘Klimaatadaptatie’ waar het gaat om duurzaam watergebruik op bedrijventerreinen. De oproepdocumenten vind je op de EFRO website terug.

Infosessie op 27 februari

Op maandag 27 februari organiseren de collega’s van EFRO een infosessie in het auditorium van het Ellips-gebouw in Brussel. Tijdens deze infosessie kom je meer te weten over de inhoud en de voorwaarden van de verschillende oproepen, kan je aftoetsen of jouw projectidee inpasbaar is in de oproep en krijg je uitgebreid de kans om vragen te stellen tijdens de netwerklunch. Schrijf je dus zeker in!  

City of Things 2023

Over de zesde oproep City of Things (CoT) willen we al een tipje van de sluier oplichten. De voorbije vijf oproepen konden lokale besturen hun slimme ideeën verkennen, onderzoeken en uittesten. Nu is het tijd om oplossingen die al een min of meer succesvolle proof of concept (PoC) hebben doorstaan, op grote(re) schaal te gaan implementeren. Samen met KPMG bekeken we de afgelopen en ver gevorderde projecten kritisch en maakten er een CoT+ lijst van. De CoT+ lijst bestaat uit CoT-projecten die voldoende opschalingspotentieel hebben om – mits het wegwerken van eventuele drempels uit de PoC – in heel veel Vlaamse gemeenten geïmplementeerd te worden. Als lokale besturen in een groot partnerschap samen aankopen, staan ze bovendien sterker. De CoT+ lijst is een niet-limitatieve lijst. Dat wil zeggen dat je via het EFRO-aanmeldingsformulier ook nog andere ideeën kan indienen maar dat je dan zal moeten bewijzen dat de oplossing al vrij matuur is en dat de eerste testfase al achter de rug is. De CoT+ lijst kan je ontdekken op de City of Things webpagina’s. 

Net zoals de voorbije 2 jaar kunnen indieners ook weer rekenen op gratis (inhoudelijke) ondersteuning door KPMG. Wat deze oproep (en ook de andere EFRO-oproepen) betreft kan je met meer praktische vragen ook terecht bij de provinciale EFRO-contactpunten. Hou dus de CoT webpagina’s in de gaten voor meer nieuws maar noteer alvast 3 en 15 maart in je agenda want dan volgen respectievelijk een CoT infosessie en een CoT inspiratiesessie.

Delen: