Flanders DC wordt het nieuwe Vlaamse design- en modecentrum
Creatief Vlaanderen ondernemender maken
Flanders DC, opgericht in 2004, had sinds 2016 de opdracht van de Vlaamse overheid om “creatief Vlaanderen” ondernemender te maken. Ondernemers uit alle creatieve sectoren, zoals mode, design, games, marketing, media, architectuur, film, muziek en kunsten, konden bij de organisatie terecht voor zakelijk advies, deelnames aan beurzen, zakelijke opleidingen of managementinstrumenten. Flanders DC is ook co-organisator van de Belgian Fashion Awards en de organisator van de Henry van de Velde Awards, de belangrijkste designprijzen in ons land.
Vanaf 2023 focus op design en mode
Tot nu toe hebben design en mode geen aanspreekpunt of beleidssteunpunt van de overheid. Nochtans hebben ze specifieke noden zoals ondersteuning na de creatieve opleiding, aanwezigheid op internationale beurzen, een lange conceptfase met hoge voorfinancieringskosten, en een hoog failure risico. Met een gerichte focus kan de ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid met meer impact ingezet worden.
Flanders DC had al een groot engagement naar deze twee sectoren door de eerdere integratie van Design Vlaanderen en Flanders Fashion Institute in het grotere geheel van Flanders DC.
Daarnaast hebben beide sectoren opportuniteiten voor Vlaanderen:
- Sterke spillover effecten naar andere sectoren: designmethodieken zorgen voor innovatie en verduurzaming in andere sectoren, Vlaamse modemerken en ketens hebben baat bij de naamsbekendheid van Vlaamse ontwerpers, …
- Een hoge mediawaarde die Vlaanderen internationaal op de kaart plaatst en die ook een sterke factor is in het aantrekken van toerisme.
- Vlaanderen heeft internationaal erkende opleidingen in deze sectoren.
- Meerwaarde voor de Vlaamse economie: samen meer dan 86.000 jobs
Alle nieuwe producten, diensten of processen beginnen bij het ontwerpen ervan. Design is dan ook de motor van vernieuwing in onze economie. Als minister van innovatie wil ik de sector daarom uiteraard ondersteunen en ervoor zorgen dat design en design thinking meer ingeschakeld worden in onze bedrijven en maatschappij.
Designers als innovatiepartners
Flanders DC zal moeten zorgen voor sterk toekomstgericht ondernemerschap in de beide sectoren van design en mode, waarbij ze zich zowel in Vlaanderen als daarbuiten manifesteren. Hierbij moet er extra aandacht besteed worden aan thema’s zoals duurzaamheid, technologie en inclusie. Flanders DC moet er ook voor zorgen dat andere economische sectoren en maatschappelijke actoren designers meer gaan inschakelen als innovatiepartner. Zo wil de Vlaamse regering Vlaamse bedrijven en de maatschappij in het algemeen beter voorbereiden op de toekomst.
Wat betekent dit voor jou als ondernemer uit de culturele en creatieve sector?
Zoek je als ondernemer uit een andere culturele of creatieve sector ondersteuning? Je kan vanaf 2023 bij VLAIO terecht voor een overzicht van andere organisaties en programma's die jouw verder kunnen helpen:
- Raadpleeg daarvoor de pagina vlaio.be/creatievesector;
- Of contacteer het VLAIO Contact Center of de VLAIO bedrijfsadviseurs.
Zo was bijvoorbeeld de gamesector één van de focussectoren in de opdracht van Flanders DC tot eind 2022. Het project ‘Flanders Game Hub’ borgt een aantal initiatieven van Flanders DC voor de Vlaamse game en XR-based entertainment sector. Seeds and Growth for Media, een initiatief van VRT, MediaNet Vlaanderen en Thomas More, zal via ecoysteemversterkende activiteiten en via een incubatorprogramma een duidelijk groeipad voor jonge en doorstartende mediabedrijven en start-ups/scale-ups organiseren.