Gemeente bepaalt voortaan de regels voor occasionele verkopen met niet-commercieel karakter
De stickerverkoop van het Rode Kruis, de plantenverkoop van Kom op tegen Kanker of de wafelverkoop van de jeugdbeweging. Het zijn enkele bekende voorbeelden van occasionele verkopen met niet-commercieel karakter. Vanaf 1 april 2024 wijzigt de regelgeving voor deze verkopen. Steden en gemeenten krijgen veel meer autonomie. Zij bepalen voortaan zo goed als alle regels.
De regelgeving in Vlaanderen legt alleen nog op dat een occasionele verkoop met niet-commercieel karakter ten bate moet zijn van een van volgende doelen:
- een menslievend, sociaal, cultureel, educatief of sportief doel;
- de verdediging en promotie van de natuur, de dierenwereld, een ambacht of streekproducten;
- een humanitaire catastrofe, een ramp of belangrijke schade.
Meer voorwaarden legt de Vlaamse regelgeving niet langer op aan deze verkopen. Zo reikt VLAIO bijvoorbeeld geen vergunningen meer uit voor dit type van verkopen. De Vlaamse regelgeving laat wel open dat een gemeente bijkomende voorwaarden oplegt. Met andere woorden: vanaf 1 april is er nog één beleidsniveau bevoegd: de gemeente.
Leg passende regels vast voor jouw stad of gemeente
Rekening houdend met de lokale context kan een stad of gemeente dus verder de regels voor occasionele verkopen met niet-commercieel karakter vastleggen. Het belang van een gemeentelijk reglement kan dus niet onderschat worden. Dat reglement zal immers bepalen wat dit type van verkopen al dan niet mag in jouw stad of gemeente.
Wil je occasionele verkopen met niet-commercieel karakter een standplaats kunnen toewijzen op een markt of op het openbaar domein? Dan moet je dat expliciet vermelden in een gemeentelijk reglement. Wil je dat deze verkopen voorafgaand een toestemming vragen bij de gemeente? Dan moet je dat vermelden in een gemeentelijk reglement. Wil je …? Dan vermeld je dat dus best in een gemeentelijk reglement.
Collectes, flyeren of sampling worden niet geregeld door de regelgeving op de ambulante en kermisactiviteiten. Sommige gemeenten leggen in een politiereglement voorwaarden aan dergelijke acties op het openbaar domein op.
Vanaf 1 april 2024 vernieuwt de regelgeving over ambulante handel en kermissen
Je hebt het zeker al gehoord: op 1 april 2024 gaat de wetswijziging over de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten in. Zowel ondernemingen als steden en gemeenten passen hun activiteiten best aan. Benieuwd wat deze wijzigingen juist inhouden? Je leest er alles over op www.vlaio.be/wetswijziging2024.