Geslaagde netwerksessie over de marktconsultatie

Publicatiedatum

Op 12 november verzamelde PIO een 40-tal geïnteresseerden die meer wilden weten over het organiseren van een marktconsultatie. Sommigen hadden zelf al ervaring, voor anderen was het een eerste kennismaking. 

Tijdens de netwerksessie deelden we kennis en inzichten over marktconsultaties samen met onze collega's van het Facilitair Bedrijf. Het was de tweede keer dat we deze sessie organiseerden, aangezien de eerste volzet was in het voorjaar. Dit bewijst dat het onderwerp leeft, ook al is niet iedereen even vertrouwd met het uitvoeren van marktconsultaties.

Wat nemen we mee uit deze sessie?

Een marktconsultatie kan een meerwaarde betekenen voor elke overheidsopdracht. In gesprek gaan met de markt levert waardevolle inzichten op voor het schrijven van je bestek. Op die manier heb je meer kans om een match te vinden bij een leverancier. Je leert zo ook je eigen noden beter kennen en ontdekt of er al oplossingen bestaan die daarop aansluiten.  

Je hoeft geen schrik te hebben om in gesprek te gaan met de markt vooraleer je je overheidsopdracht lanceert. Artikel 51 van de Wet op Overheidsopdrachten (WOO)(externe link) voorziet hierin expliciet. Je moet er enkel voor zorgen dat je de principes van transparantie, eerlijke mededinging en non-discriminatie bewaakt. Daarom laat PIO bijvoorbeeld altijd een uitgebreid verslag van elke marktconsultatie opmaken. Dat verslag wordt ook gepubliceerd, zodat bedrijven die er niet bij konden zijn een even goed inzicht verwerven in de uitdaging en op gelijke voet kunnen meedingen aan de aanbesteding die erop volgt. 

Een marktconsultatie kan verschillende vormen aannemen naargelang de noden van de voor te bereiden opdracht. Zo kan je kiezen voor een gesloten marktconsultatie, waarbij je een aantal partijen selecteert om mee in gesprek te gaan. Maar je kan ook gaan voor een open marktconsultatie. Dit is vooral interessant bij innovatieve overheidsopdrachten, aangezien je nog niet exact weet wat je zoekt. 

 

Wat doet PIO?

Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) helpt de Vlaamse overheid en Vlaamse publieke sector om – via overheidsopdrachten – innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen, testen en valideren. Het gaat om innovatieve oplossingen voor publieke noden waar geen kant-en-klare oplossingen voor op de markt zijn. We zoeken deze oplossingen samen met ondernemingen, kennis- en onderzoekscentra. PIO gaat daarbij geen enkele uitdaging uit de weg en staat open voor alle thema’s en sectoren. 

 

Delen: